RonReizen

ItaliëVakantie aan het Meer van Trasimeno

Liefhebbers van natuur, rust en prachtige historische stadjes zijn in Umbrië aan het juiste adres. Deze regio wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Waar Toscane vele toeristen trekt, kun je in Umbrië nog letterlijk rustig ademhalen. En dat is precies wat wij in de zomervakantie wensten.

Italië staat voor mij bovenaan het lijstje met favoriete vakantielanden. Want zeg nou zelf: de landschappen, de cultuur, het eten en de mensen zorgen voor een geweldige sfeer. Een ideaal plaatje! Vooral het noorden en Toscane hebben we regelmatig bezocht. Voor mij, en volgens mij velen met mij, was Umbrië echter onbekend. De uitspraak ‘liever laat dan nooit’ gaat zeker op voor het ontdekken van deze mooie regio. Gelegen naast de beroemde buur Toscane heeft Umbrië zoveel te bieden, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het Meer van Trasimeno.

Het Trasimenomeer is nog niet heel bekend, maar wel erg mooi.RonReizen
  • Het Meer van Trasimeno staat bekend om de mooie zonsondergangen.

Het Meer van Trasimeno

Op de grens met Toscane ligt in Umbrië het op drie na grootste meer van Italië. Het Lago Trasimeno is een ideale uitvalsbasis om de bezienswaardigheden in Umbrië te ontdekken, zoals Assisi, Orvieto en Perugia of de natuur in de omliggende heuvels. Aan het meer zelf liggen enkele gezellige stadjes die het bezoeken meer dan waard zijn. De ligging maakt het meer zeer geschikt voor vele activiteiten. Zo kun je naast watersporten naar hartelust wandelen en fietsen. Het Trasimeno-fietspad loopt om het meer over grotendeels onverharde paden en is 59 kilometer lang. Kortom: voor ieder wat wils!


Camping Punta Navaccia in Umbrië. RonReizen
  • Genieten met uitzicht op het meer.

Punta Navaccia

Aan en rondom het meer zijn daarnaast vele manieren om je vakantie te vieren. Wij gebruikten camping Punta Navaccia als uitvalsbasis voor onze uitstapjes. Een heerlijke camping in een beschermd natuurgebied aan de noordoever van het meer in het plaatsje Tuoro sul Trasimeno. De camping heeft veel vrije staanplaatsen, eigen huurtenten en stacaravans. Er zijn twee zwembaden (badmuts verplicht!), speeltoestellen in het water en sportvelden. In het café naast de campingwinkel haal je heerlijke koffie en croissants.

RonReizen
  • Restaurantjes genoeg in de hoofdstraat van Castiglione del Lago.

Castiglione del Lago

Dit fraaie vestingstadje, aan de westoever, waakt als een leeuw over het meer. Parkeer de auto aan de voet en wandel de spot via een van de drie toegangspoorten binnen. Tip: bezoek een van de belangrijke bezienswaardigheden, zoals het museum Palazzo della Corgna of het militaire fort Castello del Leone. In het museum beschrijven prachtige fresco’s de historische wapenfeiten van de familie della Corgna. In het fort, dat werd gebouwd op de resten van een Etruskische akropolis, zie je overblijfselen van een oude kerk en een fraai amphitheater. Hoog vanaf de burcht geniet je van een schitterend uitzicht over het meer. Binnen de stadsmuren vind je enkele heerlijke restaurantjes en een pittoresk dorpsplein met fontein. 'Do as the Italians do!' Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en daarom bestelden we een Aperol Spritz met een antipasti-plank en genoten van het trage leven in dit middeleeuwse stadje. Salute!

Passignano sul lago Umbrië. RonReizen
  • Struinen langs de oever van het meer.

Passignano sul Trasimeno

Aan de noordoever van het meer ligt het gezellige Passignano sul Trasimeno: een oud vissersdorp en zeer geliefd onder toeristen. Het ligt pal aan het meer en biedt veel horecagelegenheden. Slenter door de smalle straatjes en bezoek de monumentale kerk Madonna dell’Oliveto uit de zestiende eeuw en het fort La Rocca uit de zesde eeuw. Aan de steiger zijn rondvaarten op het meer te boeken.

Lees ook: 

Raymond gaf het zelf al aan, hij is gek op Italië. Lees hier dan ook zijn verhalen over Toscane, Livorno, Monte Cucco, Volterra en wintersport in Italië

RonReizen
  • De Palio delle Barche wordt groots gevierd in Passingano

Palio delle Barche

Passignano sul Trasimeno staat eind juli een week lang in het teken van de Palio delle Barche: een historisch evenement met als mooie momenten ‘de brand in het kasteel’ en het vuurwerk. Hét hoogtepunt is een race die deels op land en deels op water afgewerkt wordt en plaatsvindt tijdens de laatste zondag van juli. De deelnemers vertegenwoordigen dan vol overgave en trots hun eigen stadswijk. Na de race is het nog lang gezellig in de straten. En daar wordt uiteraard een kleine vino bij geschonken.

Op zoek naar fotogeniek meer in Italië? Het Trasimenomeer. RonReizen
  • De steiger van Tuoro sul Lago.

Tuoro sul Trasimeno

Aan de noordkant van het Meer van Trasimeno kent het al eerder genoemde stadje Tuoro sul Trasimeno vier toeristische routes. Een daarvan loopt door de heuvels waar de strijd tussen de Romeinen en de Carthagers heeft plaatsgevonden. Diverse informatieborden beschrijven de bloedige veldslag in 217 voor Christus waarbij Hannibal de Romeinen versloeg. De natuurroute loopt door bossen naar de scheve toren van Vernazzano.

Isola Polvere in het Trasimenomeer. RonReizen
  • Uitzicht op Isola Polvese vanuit de boot.

De eilanden

Het meer op een relaxte manier verkennen? Boek dan een boottocht! In enkele stadjes, zoals Passignano, kun je er zelfs eentje huren, maar je kunt ook een tochtje boeken op een grotere boot. Deze voert je onder andere langs de drie eilanden in het meer, waarvan Isola Maggiore de enige bewoonde is. Een kapelletje aldaar eert het bezoek van Franciscus van Assisi die er in 1211 de periode van het vasten doorgebracht. Isola Minore is het kleinste eilandje en Isola Polvese de grootste. Op laatstgenoemde kun je enkele historische monumenten bezoeken, zoals de kerk van San Secondo, het klooster Olivetano en een kasteel uit de veertiende eeuw.

Ideale zomerbestemming

Al met al is er van alles en voor ieder wat wils te beleven. Voor mij is het een ideale zomerbestemming.

Op zoek naar een verblijf in een ongerepte omgeving in de buurt van het Trasimeno meer? Bekijk het aanbod van Borgo Castello Panicaglia.

Meer over