Ontdekkingsreis in Toscane: de provincie Livorno

ItaliëOntdekkingsreis in Toscane: de provincie Livorno

Een mooi startpunt van een vakantie naar de Italiaanse provincie Livorno is de gelijknamige haven- en hoofdstad: levendig, en echt de moeite waard om te ontdekken. Ga je daarna naar het zuiden, dan word je getrakteerd op veel afwisseling. Het landschap is divers, de keuken, net als in de stad Livorno, tongstrelend.

De dag begint actief met een fietstocht naar Populonia. Onder de bezielende leiding van onze gids Stefano, gespecialiseerd in fietstochten. Zijn fietstours doe je gelukkig op e-bikes, want de tocht is misschien maar 30 kilometer, ons eindpunt ligt bovenop een heuvel. Een stevige klim op een weg vol haarspeldbochten wacht op ons. 

Camping

Met die klim in ons achterhoofd doen we ons eerst tegoed aan een heerlijk ontbijt op agriglamping Podere Pianetti. Deze kleinschalige camping wordt gerund door de eigenaar van ons appartement op het terrein van Podere Vignanova. Het is een prachtig aangelegd park met ruime staanplaatsen, luxe sanitair en een kampwinkeltje waar onder andere producten van eigen oogst worden verkocht. De familie bezit olijfgaarden en diverse stukken grond waarop ze groenten en fruit verbouwen. Op de camping mogen gasten ook zelf hun ingrediënten plukken in de moestuin. De wat luxere kampeerder kan hier ook terecht in een van de compleet ingerichte safaritenten of in luxe caravan.


San Vincenzo - Baratti

Stefano leidt ons door wijngaarden, velden met papavers en de haven van San Vincenzo naar Baratti. Hier verlaten we de kustweg en fietsen we naar de kust. We hebben prachtig zicht op mooie baaitjes met helder azuurblauw water. Het is een prachtige dag, dus rijdend langs het strand krijg ik zin om van mijn fiets te stappen en een duik te nemen.

Wij gaan echter verder, want we willen heel graag de Etruskische sites van Populonia en Baratti bezichtigen. Daarvoor moeten we allen eerst de gevreesde heuvel bedwingen. Met de e-bike in standje 'sportief' gaat dat prima. Fijn, want dankzij de e-bike heb ik tijd en kracht om te genieten van het uitzicht op de omgeving.

Lunch in Populonia

Een lunch overslaan is voor het lichaam al niet verstandig, maar in Italië ronduit zonde! We laten ons de gerechten die eigenaar Luca ons voorschotelt bij La Taverna di Populonia goed smaken. Populonia is een dorp met maar vijftien inwoners, een handvol huizen en dit restaurant. Naast het restaurant is de ingang naar de burcht van Populonia en iets buiten het dorp ligt het hoogst gelegen deel van het archeologisch park van Baratti en Populonia. Dit park is onderdeel van 'I Parchi della Val di Cornia', dat uit meerdere parken bestaat. Er is hier zoveel te zien dat je met gemak een hele dag kunt rondlopen in dit ene deel.

Etrusken en Romeinen

Het terrein dat wij bezoeken is twintig jaar geleden blootgelegd. Oorspronkelijk was dit een Etruskische plaats, maar de Romeinen hebben na de verovering hun stad op het Etruskische deel gebouwd. Archeologen zoeken niet actief verder naar de Etruskische restanten, want dat zou betekenen dat de Romeinse delen moeten worden gesloopt. Als een stad erg belangrijk was, dan werd de stad vredig ingenomen en werd de Romeinse beschaving naast de Etruskische gebouwd.

Rons tipRons tip
Italianen en het verkeer. We kennen allemaal de beelden wel van chaotische taferelen, toeterende auto's, scooters die overal tussendoor razen; kortom een puinhoop die z'n weerga niet kent. Nu wil het geval dat Italianen best wel kunnen autorijden en de regeltjes kennen, maar zich er gewoon niet aan houden. Hou daar dus rekening mee als je je op de Italiaanse wegen begeeft, dat maakt je autoleven een stuk makkelijker. 

Archeologisch park aan de kust

Op het park werken naast gidsen nog altijd archeologen, maar door het ontbreken van fondsen is er nog steeds veel onontdekt. Tijdens onze wandeling door het park zien we de tempel van Jupiter, een originele Romeinse weg die werd gebruikt voor processies, een mooi mozaïek en delen van Etruskische muren. Het park ligt pal aan de kust en door de hoge ligging heb je diverse prachtige vergezichten.

Etruskische graftombe in archeologisch park van Populonia en Baratti aan de Toscaanse kust.
  • Etruskische graftombe in archeologisch park van Baratti.

Fietsen naar Etruskische graftomben

Na het bezoek van het eerste deel van het park, dalen we op de fiets de berg af naar het aan zee gelegen archeologisch park. Kijk bij het afdalen trouwens goed uit voor steentjes op de weg, voetgangers en andere tegenliggers. Voordat je het weet, staat er een schrikbarend getal op je kilometerteller en bij een iets te enthousiaste kneep in de remmen staat de fiets zo stil, maar neemt de zwaartekracht jou mee. Veilig beneden aangekomen kunnen er in dit deel van het park diverse Etruskische graftomben worden bezichtigd en bezocht. Dat laatste alleen met een gids. Het is heel bijzonder dat er veel originele Etruskische bouwsels bewaard zijn gebleven. Het is goed te zien dat de Etrusken een goede kennis van bouwkunde bezaten. En dan te bedenken dat deze beschaving bestond tussen de negende eeuw en de eerste eeuw voor Christus.

Relaxen in Toscane

Terug bij het appartement is er nog tijd over om te relaxen. En als er in je privétuin dan een jacuzzi staat, dan ga je daar natuurlijk in. De wijn had ik uiteraard al koud gelegd, dus ik kan nu heerlijk languit genieten met om me heen het geluid van vogels, de wind door de bomen en de bubbels van het bad.

Golden hour in Toscane

Al luierend vergeet ik bijna de tijd. Maar de lage stand van de zon vertelt me dat het duidelijk tijd wordt om op weg te gaan naar het restaurant voor het diner. Onderweg stoppen we bij Castagneto Carducci, vlakbij Bolgheri met de beroemde cipressenlaan. Zo: de mooiste cipressenlaan van Italië kunnen we ook van onze bucketlist strepen. En hoe mooi is het om een bezoek te plannen tijdens golden hour. Het uur voor zonsopkomst en -ondergang geeft het mooiste licht voor foto’s.

Toscaans streekgerecht

We dineren bij Osteria Magona, in 2017 én 2018 gewaardeerd met een Michelin Bib Gourmand. Deze waardering staat voor luxe en gastronomisch dineren voor een betaalbare prijs. Het restaurant staat bekend om het Toscaanse streekgerecht bistecca alla Fiorentina. Een T-bone steak van runderen van het Chianina ras, afgeleid van de Val di Chiana. Het ras werd 2.000 jaar geleden al gebruikt door de Romeinen als werkkrachten. 

Supertuscans

Maar dit prettige restaurant heeft meer te bieden dan deze uit de kluiten gewassen biefstuk. Alle gerechten worden sterwaardig opgediend en alles smaakt even lekker. Op wijngebied kun je hier helemaal losgaan (qua soorten en prijzen). Je bent hier in het hart van de Supertuscans en op de wijnkaart is alleen al voor Sassicaia twee pagina's gereserveerd waar bedragen achter prijken van 200 tot 2.900 euro. Wij hielden het bescheiden en gingen voor een rode Campo al Pero uit, jawel, Bolgheri. Het zal door de setting komen, maar deze wijn smaakte echt voortreffelijk en was een stuk betaalbaarder dan zijn beroemde buur. En met de laatste slok kwam ook een einde aan de trip door dit prachtige deel van Toscane.

Maar in Toscane is uiteraard nog veel meer te beleven. Benieuwd naar de schatten van provincie Pisa? Lees hier dan mijn verhaal.

Meer over