Met Bert naar Aruba: voor elk wat wils

ArubaMet Bert naar Aruba: voor elk wat wils

Van de ABC-eilanden hadden RonReizen-blogger Bert Kuizenga en zijn vrouw Astrid de B en C al afgestreept. Wat restte was Aruba. Wie ooit voet op Aruba zet, ziet daar de slogan van het eiland op vrijwel elke bus en muur voorbij komen. Volgens haar inwoners is Aruba namelijk one happy island. En wat blijkt? Je wordt er zelf ook een gelukkiger mens, vindt Bert.

In negen uur vlogen mijn vrouw en ik naar de eerste van de ABC-eilanden. Prima te doen met een goed boek in de tas en een film op je smartphone. Wie op zoek is naar zon, zee en strand zit hier goed, maar ook de avontuurlijke reiziger komt aan zijn trekken. En waar je ook op het eiland verzeild raakt, smakelijk dineren kan altijd. Van ‘niet zo duur’ tot ‘dit was heel lekker, maar wel een beetje aan de prijzig kant...’

Logo
 • One Happy Island...
kust
 • Bert aan de Arubaanse kust.

Privé eilandje van hotel

Alles is hier goed te bereizen; Aruba heeft praktisch dezelfde afmetingen als ons grootste Waddeneiland Texel. In amper tien minuutjes rijden we vanaf het Reina Beatrix International Airport naar ons hotel in Oranjestad. Als we bij het Renaissance Hotel uit de auto stappen, vallen onze monden open van verbazing. Het hotel biedt een adembenemend uitzicht over azuurblauw water en op een steenworp afstand ligt haar eigen privé-eilandje. Vanuit de lobby varen bootjes de hele dag in Arubaans tempo af en aan.

Renaissance Hotel
 • Bert's uitvalbasis was het Renaissance Hotel.
Eilandje
 • Het Renaissance Hotel beschikt over een privé eilandje voor het strand.

Voor elk wat wils

Je kunt hier de bewoners van het eilandje - vrolijke flamingo’s - van dichtbij bewonderen en zelfs aanhalen. Leuk voor kinderen, hoewel de Jurassic Park-waardige leguanen ze dan juist weer de stuipen op het lijf jagen. Het hotel heeft overigens ook een gedeelte ingeruimd voor reizigers die liever niet met de kroost van een ander worden opgezadeld. Kortom, voor ieder wat wils hier.

Flamingo's
 • Flamingo's op het privé eiland van het hotel.
Leguaan
 • Leguanen kom je overal op Aruba tegen.

Eettip 1

 • Pincho’s Grill is een restaurantje dat op palen in het water staat. Hier kun je je tanden in een smakelijk gerecht zetten, terwijl je de zon steeds verder in zee ziet zakken.

Skinny dippen op Aruba

Onze jetlag schudden we de volgende ochtend definitief van ons af met een ontbijtje bij Craft, nabij Palm Beach, om vervolgens koers te zetten richting Boca Mahos. Hier heeft natuurgeweld door de jaren heen een klein, maar mooi natuurlijk zwembadje doen ontstaan tussen de rotsen. Met een beetje geluk tref je het helemaal leeg aan en dan is even skinny dippen wel heel verleidelijk! 

  Boca Mahos
  • De zee beukt op de kust van Boca Mahos. .

  Bodyboarden

  Ook Andicuri Beach prikkelt de zintuigen. Het zandstrand wordt geflankeerd door spectaculaire kliffen. De lokale bevolking komt er graag, vaak met bodyboard onder de arm. Dankzij de sterke stroming kun je hier tientallen meters op een plankje door de branding sjezen. Helaas heb ik het mijne in Nederland achtergelaten.

  Andicuri Beach
  • De kliffen bij Andicuri Beach.

  Eettip 2

  • Bij Zeerovers eet je kakelverse vis op geheel eigen wijze. Wijs een zojuist gevangen visje of gamba aan en ze laten hem voor je ogen in de frituur zakken. Lekker sausje erbij en smullen maar!

  Kajakken in vakantie-paradijs

  Omdat we wel behoefte hebben aan een beetje beweging besluiten we te gaan kajakken langs de kust bij Mango Halto Beach. Een waar paradijs met helderblauw water en wilde mangroves. Na een kleine zeemijl te hebben gepeddeld, schuiven we de duikbril over onze ogen en snorkelen we naar vissen en koraal. Een indrukwekkend onderwaterschouwspel waar je u tegen zegt! De rust en vrede die je beneden de waterspiegel ervaart, nestelt zich vanzelf in je kop.

  Kajak
  • Eerst een stukje kajakken en dan lekker snorkelen.
  Snorkelen
  • Rond Aruba kun je fantastisch snorkelen.

  Groene oase op Aruba

  Met rust in het hoofd, maar onrust in de benen, besluiten we een bezoek te brengen aan Arikok National Park: een grote, groene oase die maar liefst twintig procent van het eiland beslaat en thuisbasis is voor allerlei inheemse flora en fauna. Je kunt er geweldig wandelen terwijl je je vergaapt aan zeldzame dieren en plantensoorten. Waarom je ook de mogelijkheid hebt om per gemotoriseerde buggy een weg door het landschap te banen, is mij een raadsel. Zonde. En vervuilend!

  Arikok
  • Het Arikok National Park is een bezoekje zeker waard.
  Rons tipRons tip

  Mocht je na alle natuurschoon behoefte hebben gekregen aan een beetje cultuur, meld je dan aan voor de Aruba Walking Tour. In tweeënhalf uur wordt je onder begeleiding van een gids meegenomen in de geschiedenis van de stad en het eiland. Erg bijzonder vanwege alle Nederlandse invloeden. 

  Surfersbeach

  Dos Playa Beach ligt op een steenworp afstand en mag je zeker niet overslaan. Hier laat de kust zich van haar ruigste kant zien: metershoge golven vallen de kust onaflatend aan. Ervaren surfers gaan ze op indrukwekkende wijze te lijf en laten het er waarschijnlijk makkelijker uitzien dan het is. We besluiten maar geen poging te wagen. 

  Dos Playa Beach
  • Dos Playa Beach is het surfersparadijs.

  Grotten met vleermuizen

  In plaats daarvan bezoeken we de grotten van Quadirikire. Precies, zeg dat maar eens drie keer snel achter elkaar. De grot is meer dan honderd meter lang en wordt bewoond door hordes vleermuizen. De wijze waarop zonlicht via gaten in het dak naar binnen valt is adembenemend. De ideale plek om een paar mooie kiekjes te maken!

  Grot
  • Een van de vleermuisgrotten in het Arikok National Park.
  Quadirikiri
  • Quadirikiri is een grottenstelsel waar talloze vleermuizen huizen.

  Eettip 3

  • De Local Store is een eenvoudige tent met overheerlijke hamburgers en een rijke keuze aan bier. Het zat er bomvol, net als wij toen we die avond naar bed gingen! 

  Aruba: tot ziens! 

  Aruba is niet groot, maar er valt veel te ontdekken. Huur dus vooral een auto en schakel een gids in om zoveel mogelijk uit je reis te halen. Desondanks kwamen wij er na ruim een week achter dat we tijd tekort kwamen. Geen probleem, want we gaan graag nog eens terug. Aruba heeft ons betoverd. Punt. Daarom zeg ik graag namens mijn vrouw en mijzelf: Aruba, tot ziens! 

   Strand
   • Heerlijke stranden, lekkere zee en fijne zon, dat is Aruba.

   Eettip 4

   • Bij Barefoot Restaurant kun je met je blote voeten in het zand verrukkelijk eten en nippend aan aan een glaasje wij over de zee richting de horizon staren.

   Meer over