Kunnen we volgend jaar weer op wintersport?

NederlandKunnen we volgend jaar weer op wintersport?

Het lijkt wel herfst... hoor je veelvuldig om je heen. Met dit weer denk je al snel aan de wintersport. Die we ook niet hebben gehad. Bij de Nederlandse Ski Vereniging zijn ze middels een enquête eens gaan kijken hoe het is gesteld met de wintersportbereidheid van de Nederlanders komend seizoen. Nou, waar de 2500 wintersporters die meededen nog wat twijfel hebben over een zomervakantie, zien ze de wintersport vol verwachting tegemoet!

Voorzichtig positief over zomervakantie

63% van de personen die de wintersport-enquête hebben ingevuld verwachten dat we komende zomer weer op vakantie kunnen, 14% verwacht dat de zomer hiervoor nog te vroeg komt, en 23% durft hier nog niets over te zeggen. Deze voorzichtigheid over komende zomer zien we ook terug in de boekingen, want slechts 25% personen heeft al geboekt voor een vakantie in het buitenland. 70% heeft nog niet geboekt en zo’n 5% verwacht in eigen land (België of Nederland) op vakantie te gaan.

Hopelijk volgende winter weer in de gondel - RonReizen
  • Hopelijk volgende winter weer in de gondel

Veel vertrouwen in wintersport 

Die voorzichtigheid verdwijnt als we het over de wintersportvakantie hebben. Zo goed als alle ondervraagden, namelijk 95%, gaat ervan uit dat we volgend jaar weer op wintersport kunnen. Slechts 1% verwacht dat we ook komende winter niet kunnen skiën of boarden. 27% heeft al geboekt en 16% heeft de boeking van afgelopen seizoen doorgeschoven. Met andere woorden, bijna de helft van de respondenten heeft de wintersportvakantie voor volgend jaar al vast staan. Normaal is dit ongeveer een kwart. Opvallend: een grote meerderheid, 87%, gaat naar hetzelfde type skigebied als vóór corona. Minder dan 5% kiest voor een rustiger gebied.

En lekker met z'n allen apres-skiën! - RonReizen
  • En lekker met z'n allen apres-skiën!

Wel maatregelen op wintersport 

Tweederde van de wintersporters verwacht dat, alhoewel we volgend seizoen wel gewoon op wintersport verwachten te kunnen, er nog steeds coronamaatregelen zijn. Wel zullen deze, volgens deze groep erg meevallen en zullen dus niet te veel invloed hebben op de wintersport. Ongeveer 15% van de respondenten verwacht dat de wintersport hetzelfde zal zijn als voorheen, en ongeveer evenveel verwachten dat de wintersport echt heel anders zal zijn dan hiervoor. Van de wintersporters die verwachten dat we komend jaar nog met coronamaatregelen te maken hebben, verwacht tweederde dat dat alleen voor volgend jaar geldt, daarna zal het allemaal weer als vanouds zijn. Een kwart van de wintersporters verwacht echter dat we nooit meer terug naar normale wintersport kunnen gaan.

Misschien nog wel een mondkapje mee in de koffer... - RonReizen
  • Misschien nog wel een mondkapje mee in de koffer...

Conclusie: op naar de wintersport

Opvallend is ook dat veel mensen verwachten vaker dan normaal op wintersport te gaan. Waar normaal 52% van de ondervraagden in totaal meer dan een week tot drie weken op wintersport gaat, is dat voor volgend jaar 5% meer. De groep wintersporters die meer dan drie weken op wintersport gaat stijgt met hetzelfde percentage. 16% vindt dat men wat goed te maken heeft, en dus meer zal uitgeven dan normaal. Voor een tiende van de ondervraagden is het iets minder rooskleurig want men geeft aan dat corona wel financiële gevolgen heeft gehad voor het inkomen, maar dat men wel sowieso op wintersport wil. Als vanouds boeken Uit onze vragenlijst blijkt dat de meeste wintersporters, als ze hun reservering niet hebben doorgeschoven, dit jaar gewoon als vanouds te boeken. Zo’n twintig procent van de ondervraagden boekt in het seizoen zelf en de rest boekt tussen nu en eind november. Ook hier lijkt het erop dat men verwacht dat alles komend jaar weer grotendeels als vanouds is.

De resultaten uit de enquête spreken voor zich. Met z’n allen hebben we veel zin en vertrouwen in komend winterseizoen. Kortom bijna iedereen gaat er van uit dat het komende winter weer als vanouds genieten wordt van de wintersport!

Wij kijken er al naar uit! - RonReizen
  • Wij kijken er al naar uit!
Meer over