Wandelen op de Eifelsteig

Duitsland10 redenen voor een wandeling op de Eifelsteig

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de 313 kilometer lange wandelroute van Aken naar Trier werd geopend. De populaire wandelroute is inmiddels niet meer weg te denken. Maar ze hebben in de Eifel niet stilgezeten: het aanbod rond de Eifelsteig is steeds groter geworden en wordt elk jaar nog verder geperfectioneerd. Hier tien reden om er eens te gaan kijken.

Natuur

De natuur speelt de hoofdrol op de Eifelsteig. Van het weidse hoogveen van de Hoge Venen, de uitgestrekte bossen en prachtige stuwmeren in het Nationalpark Eifel tot de ‘Maaren’ in de Vulkaaneifel. Deze meren zijn ontstaan uit vulkanische activiteiten en worden ook wel de ‘ogen van de Eifel’ genoemd. In het Gemünder Maar kun je een verfrissende duik nemen. Riviertjes, beken, steile rotspartijen, watervallen en grotten zorgen telkens weer voor mooie plaatjes.

Wandelen op de Eifelsteig

  Plaatsen

  Ook de dorpen en steden onderweg hebben het nodige te bieden. In het bijzonder fotogenieke stadje Monschau, het prachtige kuuroord Gemünd en de mineraalwaterstad Gerolstein kom je ogen te kort. In Gerolstein kom je in het bezoekerscentrum alles te weten over Gerolsteiner, de grootste mineraalwaterproducent van Duitsland. Manderscheid wordt gedomineerd door twee burchten die boven het stadje uittorenen. Bij Abtei Himmerod kun je een blik werpen in de imposante abdijkerk; de 12e-eeuwse basiliek van Kloster Steinfeld zie je al van ver liggen.

  Wandelen op de Eifelsteig

   Dichtbij

   Vanuit Nederland is het niet ver naar de Eifel. Net over de grens bij Vaals begint de Eifel eigenlijk al. Perfect dus ook voor een weekendje wandelen in het middelgebergte.

   Arrangementen

   Inmiddels biedt de Eifel 13 arrangementen rondom de Eifelsteig. Alles is mogelijk: van een 4-daags arrangement tot een 17-daagse wandeltrektocht waarin je alle 15 etappes loopt. Bij alle arrangementen wordt je bagage naar het volgende hotel gebracht; je overnacht in wandelvriendelijke hotels.

   Eifelsteig arrangementen

    Logeerplekken

    Langs de route liggen meer dan 50 hotels, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. Andere accommodaties die iets verder van de route liggen, bieden transfers naar de instappunten aan.

    Into the wild

    Hou je van wild kamperen? Op een paar plekken kun je overnachten op een geheime trekkingplaats. Verscholen tussen de bomen staat een vlonder met plaats voor twee tentjes. Behalve een picknickbank en composttoilet vind je hier niets. Alleen maar natuur en rust.

    Eifelsteig into the wild

     Kwaliteit

     De Eifelsteig is gecertificeerd als 'Premiumwanderweg' door het 'Deutsche Wanderinstitut'. Zo weet je zeker dat je kunt wandelen op perfect gemarkeerde routes in de mooie natuur. Niet voor niets hoort de Eifelsteig bij de ‘Top Trails of Germany’. Om ervoor te zorgen dat alles tip top in orde is, werkt Eifel Tourismus GmbH samen met veel verschillende partners. Onmisbaar zijn de 30 ‘Wegepaten’ van de Eifelverein die zich elk om een stukje van de Eifelsteig bekommeren.

     Wandelbus

     Nog tot 27 oktober 2019 rijdt de ‘Wanderbus’ in de weekenden en op feestdagen tussen de etappes 5 en 7 van de Eifelsteig. Lijn 770 rijdt 4 x per dag en biedt zo goede mogelijkheden om terug te keren naar het beginpunt of om je etappe in te korten. Perfect voor een wandelweekend.

     Eifelsteig

      Dagtochten

      De zogenaamde partnerwegen zijn wandelpaden links en rechts van de Eifelsteig. De meeste van deze paden zijn dagtochten met hetzelfde begin- en eindpunt, zoals de 5,4 km lange Manderscheider Burgenstieg, die perfect is om met kinderen te doen. Voor geoefende wandelaars vormt bijvoorbeeld het 26,2 km lange Vulcano-Pfad een pittige uitdaging.

      Korter

      De wandelroute Eifelsteig is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste langeafstandswandelroutes van Duitsland. Toch zit men niet stil. In een recente wandelstudie staat dat een van de belangrijkste redenen om te gaan wandelen het verminderen van stress is. Het Eifelsteig-team is daarom al bezig met twee nieuwe verbeteringen. Naast het creëren van meer en bijzondere rustplekken, wordt aan kortere etappes gewerkt. Veel wandelaars vinden namelijk zo’n 15 kilometer wandelen per dag veel relaxter.

      Meer over