Mark Hix

EngelandAcht tips voor de lekkerste vis aan England's Coast

Onder de noemer England's Coast heeft een aantal kuststreken van Engeland zich verzameld. Tenslotte is het hele land omgeven door water. Een afgeleide daarvan is England's Seafoodcoast en ik maakte een reis langs prachtige steden en dorpjes waar de lekkerste restaurants huizen.

De Engelse kustregio’s hebben veel te bieden als het gaat om flora en fauna. Dit walhalla voor vogelspotters, zeedierenliefhebbers en lekker eten ligt maar op een paar uur afstand per boot, trein of vliegtuig van ons land en biedt een breed aanbod aan eindeloze stranden, slingerende wandelpaden, bruisende havensteden en verbazingwekkende natuurgebieden. Ik ontdekte een klein stukje ervan in de county’s Devon, Dorset en Hampshire. Of beter gezegd: de Engelse Rivièra en de Jurrassic Coast. Hier acht tips om lekkere vis te eten op die ontdekkingstocht van Plymouth naar Southampton.

Japan aan England's Coast

Ik begin in Plymouth waar je móet eten bij Kuku. In dit op Japan georiënteerde restaurant was Fergus de ober. En omdat de kaart zo uitgebreid was en hij zo enthousiast over bepaalde gerechten sprak, besloten we gezamenlijk om de bestelling aan Goose (z'n bijnaam...) over te laten. Elf gerechtjes later was dat het beste idee ooit. Heerlijke salades, sashimi’s, sushi’s, grillgerechten met uiteraard veel vis en ook vlees; alles passeerde even smakelijk de revue. Iedereen aan tafel was meer dan content. Als bedankje voor het vertrouwen kwam er tot slot nog een cocktail die Fergus’ naam draagt.

Eten in de ginfabriek

In de beroemde gin-distilleerderij van Plymouth zit The Barbican Kitchen. Overigens, het hele gebied rond de haven heet Barbican en stikt van de restaurants en pubs. Maar goed, de broers en local chefs Chris en James Tanner, die dit restaurant in 2006 begonnen, leveren kwalitatief uitstekende gerechten tegen een redelijke prijs. De keuze is reuze, van een ribeye met friet tot monkfish taco's en allerhande ander zogenaamd comfort food (jaja, je leert nog eens wat!) en ze gebruiken veelal lokale producten met uiteraard de vis als hoofdmoot. 

Ik heb ook nog een lekker verhaal over Plymouth gemaakt Kijk hier voor leuke tips! 

De vis van Brixham

Aan de kade van Brixham, een van Engeland meest belangrijke visserplaatsjes met dé visafslag van het land, zit Beamers. En je raadt het al: vis, vis en nog eens vis. De inrichting is eenvoudig met een nautisch thema en de eetnisjes hebben namen van vissersschepen. Hier bestel je bij Sophie (moeder Simone Cook (!) staat in de keuken) een groteske schaal- en schelpdieren-schotel of visschotel die een paar uur eerder zo van de vissersboot is afgerold. 

Oh ja, tipje: als je de vismarkt bezoekt is dat een vroegertje. Dus ontbijt je in het ernaast gelegen restaurantje Rockfish (je vindt er meerdere langs Engeland's Coast) met bijzondere en ook weer kakelverse visgerechtjes. Heus het kan, ook voor ontbijt. Wil je weten wanneer de rondleidingen zijn, check dan https://www.therockfish.co.uk/features/brixham-fish-market-tours/

Collega Raymond reisde ook met zijn gezin door sub-tropisch Zuid-Engeland. Lees er hier alles over! 

Strandtentje aan Engeland's Coast

In Paignton ligt vlak naast het Goodrington strand Cantina Kitchen & Bar. Een leuk strandtent-achtig hondvriendelijk restaurantje met een gevarieerde kaart van pizza’s tot vis en vlees. Family run, zoals ze dat zo mooi noemen, dus gemoedelijk en eten voor een eerlijke prijs. 

Overigens: Devon is de tweede grote county van Engeland en in deze provincie vind je meer Michelin-sterrenrestaurants dan in alle andere county's.

Topchef in Shaldon

We rijden verder, naar Shaldon, dat aan de rivier de Teign ligt en tegenover Teignmouth. Hier, aan een parkeerplaats (!) vind je cafe Ode waar de veel gelauwerde chef Tim Bouget met zijn vrouw Clare de pollepel zwaait. Eerlijk en duurzaam, dat is waar Tim na een leven in toprestaurants over de hele wereld nu in zijn geboortestreek inmiddels voor gaat. Het levert heerlijke gerechtjes op met prachtige groene lokale producten waar je een zeer getrainde meesterhand in herkent. En dan brouwen ze ook nog eens hun eigen true ale… Hmmm.

De lekkerste mosselen in de pub

Je ontkomt er niet aan: eten in de pub. Het hoort bij Engeland zoals de afhaal-Chinees op zondagavond bij ons. Maar dat kan ook echt lekker. Zoals in Cockwood waar je in The Anchor Inn (what’s in a name…) typische pubgerechten kunt krijgen. Maar sla zeker de mosselen niet over. Die komen uit de nabij gelegen rivier Exe en worden op maar liefst zestien verschillende manieren bereid. Het traditionele pubspook hebben we helaas niet mogen ontmoeten. 

De oesters van Mark Hix

Mark Hix is een veel geprezen chef, restaurateur en food-criticaster. Naast diverse restaurants in Londen, wilde hij er ook een in de streek waar hij vandaan is gekomen. Dat werd het Hix Oyster & Fish House in Lyme Regis. Dit stadje is vooral bekend door de vele fossielen die hier op het strand te vinden zijn. En wat eet je dan bij Mark? Oesters natuurlijk. Op tal van manieren bereid. Maar ook kreeft, garnalenburger, zeeduivelcurry en nog veel meer lekkers! 

In Engeland kun je ook heerlijk fietsen. Lees er hier alles over. 

Het lekkerste voor het laatst

Tot slot kwam ik op weg naar het vliegveld van Southampton voor de terugreis, nog bij Rick Stein terecht. En dat was een heus toppunt, dus de opbouw van deze food-tour klopte! Deze bekende Britse tv-kok bestiert ook enkele restaurants en ik kwam in Sandbanks bij hem terecht. Met zicht op de haven van Poole zit je hier aan het damast, maar toch ontspannen te lunchen of dineren. Met tal van klassieke vis-gerechten waar Stein bekend om staat en mooie uitstapjes naar onder andere exotisch bereidde vis- en vleesgerechten waarbij opvallend vaak Indonesië om de hoek kwam kijken. Heel lastig kiezen dus, maar zeker een aanrader! 

England's Coast

  • England’s Coast is een initiatief van National Coastal Tourism Academy (NCTA) en tal van county’s als Dorset, South Devon, Hull, Cornwall, Norfolk, East Anglia en vele anderen doen er aan mee. Op hun  interactieve website kunnen bezoekers zelf hun reisprogramma samenstellen uit de enorme lijst aan mogelijkheden die op een interactieve kaart staan weergegeven. Ter inspiratie staan er informatieve filmpjes en voorbeeldroutes online.

    Wil je specifiek alles over England's Seafoodcoast weten, klik dan hier

Meer over