De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Fietsen in Engeland is genieten van prachtige natuur, schitterende dorpjes en gastvrije mensen.

Verenigd KoninkrijkOp de pedalen in Engeland

In Engeland kunnen we de fietsroutes niet meer 'links' laten liggen. Fietsen? Dat is van ons, vinden wij als fietsnatie! Tenslotte kennen wij maar liefst 30.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes in ons land. Maar Groot-Brittannië wil inmiddels ook een woordje meespreken. Hier een lijstje met tien populaire Britse fietsroutes.

1. Hebridean Way (LF-route) 

Dit is een bijna 300 kilometer lange route over tien eilanden van de zogenaamde Buiten-Hebriden voor de Schotse westkust. Verwacht mooie stranden en surprises als de Calanais Standing Stones die nog ouder zijn dan Stonehenge en de historische Butt of Lewis vuurtoren.

2. Bay Cycle Way  

Je begint de 130 kilometer lange route bij het natuurpark van Walney Island in het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. En dan volg je de spectaculaire en vaak ondergewaardeerde kustlijn van de graafschappen Cumbria en Lancashire. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen en de inwendige mens versterkt zich in de vele restaurants van Cartmel. Verrassingen langs de route o.a. het Coniston Priory Buddhist Centre en het artdeco Midland hotel.

Walney Island, ook weer zo mooi en verstild.
  • Een 130 kilometer lange fietsroute langs de prachtige kust van Walney Island.

3. Celtic Trail West

Van Swansea naar Fishguard in Wales met een keuze uit twee routes van zo’n 230 kilometer. Wij kozen voor de westelijke route, National Route 4 via de kust (National Route 47 gaat door het land). Typische strandplaatsen als Tenby en Saundersfoot zeker bezoeken en ook verrassend zijn de zandduinen van het Millennium Coastal Park en de wandelroute langs een in ongebruik geraakt spoorlijn, de Brunel Trail.

Tenby, een Britse kustplaats langs de Celtic Trail.
  • Tenby is zo'n typisch Brits kustplaatsje die je op de Celtic Trail tegenkomt.

4. Two Palaces Ride, London

Even iets heel anders, leuk voor als je toch in Londen bent. Een tochtje van 3,2 kilometer met een start bij Buckingham Palace door Hyde Park en Kensington Gardens naar het Kensington Palace. Het leukst op een zondag en neem even een kijkje bij de Serpentine Gallery en het Apsley House.

Kensington Palace is het eindpunt van je fietsroute in Londen.
  • Fietsen in Londen: begin bij Buckingham Palace en eindig bij dit fraaie Kensington palace.

5. Monsal Trail, Peak District

In Derbyshire’s Peak District National Park ligt de verkeersvrije Monsal Trail. Een vlakke, rustige 14 kilometer lange fiets-, wandel- en paardrij-route langs de oude Midland spoorlijn met prachtig zicht op de kalkstenen plateaus in de Dales. Je fietst door zes sfeervol verlichte spoortunnels van wel 400 meter lang. Afstappen bij: The Secret Tea Garden bij Millers Dale.

6. Lagan and Lough Cycle Way, Northern Ireland

Een verkeersluwe, 34 kilometer lange fietstocht van Lisburn naar Jordanstown via Belfast. Hier fiets je langs het Lagan Towpath en Belfast Lough, de zee-inham met prachtige vergezichten op de Belfast heuvels. Verrassinkjes onderweg? De prachtige Kingfishers in het Lagan Valey Regional Park en de beroemdste pub van Belfast, The Crown Bar.

De werf waar Titanic werd gebouwd in Belfast.
  • Als je Belfast aandoet ontkom je niet aan een bezoek aan de Titanic-werf!

7. Cuckoo Trail, Sussex

Traditie in Sussex was het loslaten van een koekoek bij de Heathfield Agricultural Show. Nu is het de naam voor de 18 kilometer lange fietsroute van Polegate naar Heathfield. Het pad van asfalt en gravel loopt langs de spoorlijn. Leuk om bij stil te staan: de banken die kunstenaar Steve Geliot maakte van door storm gevelde eiken; het dorpje Hailsham en Michelham Priory, een middeleeuws klooster dat nu buitenhuis en museum is.

Stop op de Cuckoo Trail in Sussex even bij museum Michaelham Priory.
  • Het middeleeuwse klooster Michaelham Priory in Sussex is nu een museum.

8. Fallowfield Loopline, Manchester

In Manchester ligt het beroemde velodrome waar tal van bekende Britse baanrenners vandaan komen. Bovendien wordt er in het Cycling Lab op wetenschappelijke basis onderzoek gedaan op de universiteit. Maar goed, je kunt er ook zelf fietsen uiteraard. Fiets richting het zuiden van het HSBC UK National Cycling Centre en je komt op een 26 kilometer lange route naar Zuid-Manchester. Highlights in Manchester: Castlefield, een stedelijk erfgoedpark; het voetbalmuseum en de kathedraal.

Fraaie architectuur aan de Salford-kade in Manchester: het Imperial War Museum.
  • Ook niet te missen bij je bezoek aan Manchester: het Imperial War Museum.
Je fietst door zes sfeervol verlichte spoortunnels...

9. Derby Canal Path and Cloud Trail

Een vlakke rit langs de rivier Derwent van 29 kilometer. Je begint in Derby en eindigt bij de Cloud Quarry steengroeve, waar mooie vergezichten op je wachten. Nog niet genoeg gehad? Rij nog eens 17 kilometer door en je pakt de trein terug naar Derby. En daar bezoek je dan de kathedraal, het museum en de Silk Mill.

10. Camel Trail

Een zo goed als verkeersvrije 29 kilometer lange spoorlijn fietsroute langs Padstow, Bodmin, Wadebridge en Wenford Bridge. En verder een smaakvolle mix van bosgebieden met een keur aan vogels en ander wild. Verder zien: de Camel Valley wijngaarden; het statige Prideaux Place landhuis en de National Lobster Hatchery voor de fijnproevers…

Meer over