Cliffen, baaien, helder blauw water. Zuid Engeland is een onbekende, maar prachtige vakantiebestemming. RonReizen

EngelandRoadtrip door subtropisch Zuid-Engeland

De invulling van deze zomervakantie werd geen relaxte strandbestemming in Zuid-Europa, maar een actieve vakantie redelijk dichtbij huis, waar - zo was ons beloofd - het toch tropisch is. Met het inpakken van de koffers hielden we toch maar rekening met diverse weersomstandigheden. De keuze was namelijk gevallen op een roadtrip door Zuid-Engeland.

In plaats van één of twee dagen in de auto of een reis met het vliegtuig was deze reis opgeknipt in twee relatief korte stukjes met de auto en een overtocht van Duinkerken in Noord-Frankrijk naar Dover. Bij het verlaten van de boot is het direct uitkijken, want hier rijdt men dus links. Doordat daarnaast de maximale snelheden niet in kilometers maar in miles staan aangegeven, is het extra goed opletten. Praktische tip: plak een geeltje op je dashbord met de miles en bijbehorende kilometers. Zet daar dan meteen een grote pijl naar links bij. Best handig op kleine landweggetjes of rotondes.

Engeland, here we come. De kliffen van Dover gezien vanaf de ferry. De vakantie kan beginnen. RonReizen
 • De White Cliffs of Dover zijn in zicht.

Route 1 - Kent

De eerste stop is in het kleine plaatsje Allhallows in het graafschap Kent. Allhallows is opgedeeld in twee delen: het oude Hoo All Hallows en de in de twintigste eeuw gestichte vakantiekolonie Allhallows-on-Sea. Vanuit dit vakantiepark kan je diverse uitstapje maken. Dat deden wij dan ook.

Canterbury

Canterbury bestaat al eeuwen, zelfs al in de pre-Romeinse tijd. Sinds de 6de eeuw is het het kerkelijk centrum van Engeland. Het is een betrekkelijk kleine stad. De grote kathedraal neemt een dominante plek in binnen de Romeinse stadsmuren. De huidige plattegrond binnen die muren is volledig Romeins. Neem de tijd om op je gemak door dit historische stadje te slenteren. Trakteer jezelf op een heerlijke Engelse lunch en als het weer het toelaat kan je langs de Stour genieten van de Engelse tuinkunsten in een van de parken.

Toeristen in gondel in Canterburry Zuid Engeland. RonReizen
 • Met de gondel Canterburry bewonderen vanaf het water.
 • Wat mag je vooral niet missen: 
 • 1. De kathedraal van Canterbury is vooral bekend om de graftombe van de hier vermoorde aartsbisschop Thomas Becket. 

2. De ruïne van Norman Castle. 

3. St. Margaret’s Church waar nu de Canterbury Tales zijn. De verhalen over de pelgrims die naar Canterbury trekken, worden hier tot leven gebracht. 

4. Slenteren door de eeuwenoude straatjes en gezellige parken.

Kasteel van Rochester. Torens en muur. Zuid Engeland. In Engeland staan veel kastelen, zo ook in Rochester. RonReizen
 • Rochester Castle is niet te missen.

Rochester

Deze plaats benadrukt het maritieme verleden van het graafschap Kent. Het ligt aan de rivier de Medway. Bij de Rochester Bridge begint de stad en is het eren met een bezoekje waard. Van buiten de stad is het Rochester Castle zichtbaar. Het heeft vier verdiepingen en is 52 meter hoog en daarmee een van de hoogste in Engeland. Tegenover het kasteel staat Rochester Cathedral. In de binnenhof van het klooster is momenteel een tearoom gevestigd.

Londen

Vanuit Rochester is Londen zeer goed te bereiken per trein. Binnen het uur stap je uit op Victoria Station en loop je zo het centrum in. Onze ervaringen van in één dag in deze wereldstad lees je hier.

Route 2 - Dorset

De tweede uitvalsbasis ligt in Poole. Vanuit Allhallows is het een rit van 250 kilometer naar de zuidkust van Engeland in het graafschap Dorset. Vanuit Poole kun je ontelbare uitstapjes maken langs de prachtige en afwisselende kust. Van Swanage en Corfe Castle in het oosten van Dorset naar Lyme Regis in het uiterste westen. Lyme Regis is, steil tegen de heuvels gebouwd, een van de mooist gelegen badplaatsen. De kust is bekend onder de naam Jurassic Coast doordat hier veel fossielen worden gevonden.

Bournemouth

Dit is een typisch Engelse badplaats met een elf kilometer lang zandstrand dat een stuk lager ligt dan het centrum. Langs het strand staan vele gekleurde badhuisjes en op de boulevard zijn tal van attracties.

De Engelse zuidkust is opgesierd met vrolijk gekleurde strandhuisjes. RonReizen
 • Kleurrijke strandhuisjes in Bournmouth.

Corfe Castle

Mooie stops op de weg naar Lulworth zijn Corfe Castle en Swanage. De ruïne van Corfe Castle staat bovenop een heuvel dat hoog boven het gelijknamige dorpje uittorent.

Corf Castle is ruine kasteel op groene heuvel in Zuid Engeland. RonReizen
 • De ruine van Corfe Castle is een landmark in het zuiden van Engeland.

Lulworth

Het plaatsje West Lulworth is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeltocht langs de zeer veelzijdige rotskust. De zee heeft hier meerdere bezienswaardigheden gemaakt. De Old Harry Rocks zijn restanten van een klif, Lulworth Cove is een door de zee gecreëerde oestervormige baai en dan heb je nog Stair Hole en Durdle Door die je niet mag missen.

Durdle Door in Zuid Engeland. Een natuurlijk gat in een klif dat de zee. RonReizen
 • Durdle Door. Tijdens wandeling langs prachtige kust ontdek je meerdere door de natuur gemaakte bezienswaardigheden.

Chesil Beach

Om een ander natuurverschijnsel te bewonderen, rijd je vanuit Lulworth in westelijke richting naar Weymouth. Hier vlakbij ligt Chesil Beach. Wie op een zandstrand rekent, komt bedrogen uit. Hier is geen zandkorrel te vinden, maar over een gebied van 30 kilometer lang en 70 meter breed liggen prachtig afgeronde kiezels.

Echte bezienswaardigheid in Zuid Engeland, het beroemde strand met stenen; Chesil Beach. RonReizen
 • Chesil Beach.

Tip!

 • Bij wet beschermde stenen van Cechil Beach. RonReizen

  Pak de kiezels gerust op om ze te bewonderen, maar leg alles netjes terug. Je riskeert een boete van 2.000 pond. Deze speciale kiezels, die geleidelijk van grootte veranderen, zijn namelijk bij wet beschermd. 


Route 3 - Somerset

Burnham on Sea is onze derde en laatste uitvalsbasis. Het ligt in het zuidwestelijk gelegen graafschap Somerset. De relatief korte afstand van 170 kilometer biedt een uitgelezen mogelijkheid om onderweg een tussenstop te maken bij Stonehenge.

Stonehenge op een zonnige dag. Dit is echt een must see. Plan je route desnoods om deze bezienswaardigheid. RonReizen
 • De mystieke steencirkel van Stonehenge.

Stonehenge

Plan ruim de tijd voor deze rit. Stonehenge is namelijk vanaf de doorgaande weg goed te zien. Om het landschap niet te verstoren heeft de overheid nog geen maatregelen getroffen om dit indrukwekkende monument aan het zicht te onttrekken. Hierdoor ontstaan, zeker in het hoogseizoen, zogenaamde kijkersfiles (heel irritant). Er zijn plannen om de weg grotendeels ondergronds te verleggen om zo dit fileleed te voorkomen. Toch raad ik je aan om in de file aan te sluiten en dit prehistorische monument te bezoeken. Het is zeker de moeite waard. Vanaf de parkeerplaats gaan bussen, maar de steencirkel is lopend ook goed te bereiken. 

Tip: met de National Trust-kaart heb je toegang tot diverse monumenten in heel Engeland. Omdat er nogal wat van zijn, loopt de besparing met deze kaart redelijk op.

Familieportret voor Stonehenge. Een must see in Engeland; Stonehenge. RonReizen

  Burnham on Sea ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan zee. Het strand is hier breed, schoon en jawel, van zand. Op zonnige dagen kun je je hier prima vermaken. Maar ga vooral ook hier de omgeving ontdekken, er is genoeg te zien.

  Het kleine plaatsje Cheddar heeft naast gezellige winkeltjes ook grotten en een kloof. RonReizen

   Cheddar

   De gelijknamige kaas wordt hier haast niet meer gemaakt. Het plaatsje Cheddar is bij buitenlandse en Britse toeristen geliefd door de aanwezige grotten en kloof. Zet de auto op een van de parkeerplaatsen en bezoek de verschillende ‘attracties’ met één ticket. Vergeet vooral ook niet om het wandelpad te nemen. Het is een klimmetje, maar van tijd tot tijd heb je prachtige uitzichten op de kloof.

   Cheddar is niet alleen bekend om de gelijknamige kaas, maar ook door de grotten en kloof. RonReizen
   • Cheddar Cove.
   Het stadje Dunster is vooral bekend om het gelijknamige kasteel. RonReizen
   • Dunster.

   Dunster

   Dit pittoreske plaatsje ligt in het nationale park Exmoor. Het dorp ontwikkelde zich rondom het Dunster Castle. Een machtig kasteel dat nog in zijn volle glorie is te bezoeken.

   Het gezellige havenstadje Lynmouth. RonReizen
   • Zicht op de vuurtoren in Lynmouth.

   Lynmouth en Lynton

   Lynmouth ligt tegen het nationale park Exmoor aan. Het is een toeristisch plaatsje waar veel te beleven is. Het heeft een leuk haventje en er is veel bedrijvigheid. Het is de perfecte stek voor een typisch Engelse lunch met thee in een café met buitentuin. De Cliff Railway, een historische kabelbaan op waterkracht, brengt wandelaars al sinds 1890 naar het bovenop de heuvel gelegen Lynton.

   De duurzame lift op waterkracht gaat vanaf Lynmouth steil omhoog naar Lynton. RonReizen
   • Lift op waterkracht tussen Lynmouth en Lynton.

   De zon hebben we helaas weinig gezien, maar verder heeft Zuid-Engeland zich van haar beste kant laten zien. Gezellige stadjes, mooie natuur en prachtige kusten. We komen zeker nog eens terug, want er is nog genoeg te ontdekken.

   De White Cliffs van Dover zijn letterlijk het landmark van de Engelse Zuidkust. Witte kliffen gezien van zee.RonReizen
   • De 'white cliffs' van Dover.
   Meer over