Gids Janie

EngelandPlymouth: Engelse havenstad boordevol historie

Onder de noemer England’s Coast hebben zich een fiks aantal Britse kustregio’s verzameld om de toerist te verleiden een bezoekje aan ze te brengen. De bekendste zijn wel de Engelse Rivièra en de Jurrasic Coast. Ik begon m’n bezoekje aan een aantal ervan in Plymouth, een havenstad met veel historie in het zuidwesten van Engeland.

Als er iets is waar je niet omheen kunt in Plymouth dan is het wel de grootste marinebasis van Europa. Op de eerste ochtend in Plymouth uitkijkend over The Sound, de natuurlijke haven en baai waar Plymouth aan ligt, zie ik het ene na het andere gigantische oorlogsschip uitvaren. Na een stuk of twintig geef ik de tel op, omdat we de beroemde vuurtoren zullen beklimmen. Uiteindelijk blijkt dat ze uitvaren om een grote NAVO-oefening voor de Schotse kust te houden, vandaar… 

Marineschip
 • En weer vaart een van de marineschepen uit...

Toren in vuur en vlam

Die Eddystone vuurtoren is best een ding. Het is namelijk de derde versie. De eerdere twee zaten op de voor schepen levensgevaarlijkeEddystone rotsgroep ver op zee, waar drie man een maand lang verbleven. Of langer als het weer het niet toeliet om de wisseling van de wacht uit te voeren. Deze toren van Smeaton zoals ‘ie ook wordt genoemd, is vernoemd naar ingenieur John Smeaton die besloot dat de toren van steen moest zijn. De eerdere van hout vatte namelijk vlam omdat de verlichting met kaarsen werd gedaan…

Vuurtoren
 • Op het voor schepen levensgevaarlijke Eddystone-rif is de vuurtoren gebouwd.

Historische toren

Smeaton baseerde de vorm op die van een eik met een brede basis die geleidelijk aan smaller werd naar boven toe. De steenblokken waarmee de toren werd opgebouwd op de rots werden met marmeren en eikenhouten zwaluwstaartverbindingen aan elkaar gemaakt en hij bedacht ook sneldrogend cement zodat de overslaande golven geen invloed op de bouw zouden hebben. Op 16 oktober 1759 werden de 24 kaarsen voor het eerst ontstoken.

Vuurtoren
 • De originele Smeatons Tower staat nu aan land...

Monument voor Plymouth

Toen bleek dat bij de tweede versie de basis was aangetast door de woeste golven werd besloten om een geheel nieuwe constructie te laten bouwen en werd Smeatons toren steen voor steen afgebroken en op het havenhoofd herbouwd waar het nu als monument dienst doet. Via een steeds smaller wordende wenteltrap klim je naar boven tot je op het balkon van de vuurtoren mooi 360 graden zicht hebt op de stad en de baai en de uitvarende marineschepen.

The Barbican: historie

Overigens zorgde die marinebasis ervoor dat Plymouth in de Tweede Wereldoorlog in 1941 werd platgebombardeerd. 59 keer maar liefst! Niet alleen de basis maar ook de stad werd geraakt. Toch is er nog veel van The Barbican, zoals het oude stadscentrum heet, bewaard gebleven en hier tref je mooie smalle straatjes met eeuwenoude huisjes, veel leuke horeca en leuke winkeltjes.

Topattractie voor havenstad

Vlakbij The Barbican ligt een attractie van jewelste. Het National Marine Aquarium is het grootste aquarium van Engeland en is het thuis van 500 soorten van in totaal 4000 zeedieren. Wandel door de vier verschillende expositieruimtes waarbij je begint met de dieren in het water rond Plymouth tot je uitkomt bij de diepe en grote oceanen. Of nog leuker: boek een ‘behind the scenes tour’ waarbij je nu eens de ‘achterkant’ van al die enorme bassins kunt bewonderen, de kraamkamers en veel meer. 

Gin and tonic my dear? 

Een haast verplichte stop is die bij de Plymouth Gin Distillery. Deze oudste nog steeds in bedrijf zijnde gindistilleerderij kent ook een Hollands tintje. Het begon namelijk allemaal ooit met Dutch courage, of jenever waarmee soldaten zich moed indronken voordat ze de strijd ingingen. De Engelse gin is een afgeleide van deze jenever die door Willem van Oranje als stadhouder van de Nederlanden in Engeland werd geïntroduceerd.

Gin
 • Al eeuwen in bedrijf: de Plymouth Gin Distillery.
gin
 • Tanks vol met gin...

Gin voor de marine

Nog steeds naar het originele recept uit 1793 wordt hier in hetzelfde gebouw 44.000 liter gin per week voor wereldwijde distributie geproduceerd. De hoofdketel stamt nog uit de Victoriaanse tijd. Boek een rondleiding waarbij je de distilleerderij kunt zien, de zeven kruiden voor de basis en de gin zelf kunt proeven en uiteindelijk aan de bar een gin-tonic drinkt of een klein monsterflesje meeneemt. En in de shop uiteraard een lekker flesje voor thuis meeneemt, bijvoorbeeld de navy-strength Plymouth gin, die met 57 procent speciaal voor de opvarenden van alle marineschepen wordt gefabriceerd…

Wil je weten waar je moet eten in Plymouth, maar ook op andere plekken aan Engeland’s Coast, lees dan hier mijn foodies verhaal!


Navy gin
 • De beroemde Plymouth Gin Distillery produceert ook een sterke (57%) gin voor de 'sailors'...

Plymouth als vertrekpunt

Ook goed om als achtergrond te weten is dat Plymouth vanwege z’n natuurlijke haven ooit het vertrekpunt was voor twee grote ontdekkingstochten. In 1572 was het Sir Francis Drake die hier vandaan vertrok om als eerste Brit de Grote of Stille Oceaan te ontdekken en in 1577 vertrok hij om de eerste ontdekkingsreiziger te worden die rond de wereld reisde. 

Beeld
 • Sir Francis Drake kijkt uit over The Sound in Plymouth...

400 jaar Mayflower! 

Nog belangrijker wellicht was het vertrek op 16 september 1620 van de Mayflower met aan boord 102 opvarenden waaronder 41 sektarische protestanten en hun gezinnen die om hun geloof in eigen land werden vervolgd. In Amerika stichtten deze zogenaamde Pilgrim Fathers de Plymouth Colony in Massachusetts. Begrijpelijk dat 2020 een jaar is dat in Engeland, maar ook in Plymouth in Amerika, niet zo maar voorbij zal gaan. Klik aan het einde van het verhaal op de websites van zowel de Engelsen als de Amerikanen voor alle festiviteiten hier omtrent. En overigens ook van die in Leiden, want daar hebben enkele van de Pilgrim Fathers gewoond! 

Mayflower House
 • Het Mayflower House waar de Pilgrim Fathers de laatste nacht voor hun vertrek naar de Nieuwe Wereld doorbrachten.
Mayflower Steps
 • De beroemde Mayflower Steps en kade waar vandaan de Mayflower vertrok.

Alle historie in The Box

Plymouth zelf maakt zich ook op voor dit belangrijke herdenkingsjaar. De halve stad staat in de steigers en er wordt hard gewerkt om het in 2020 een keurig aanzien te geven. Al vijftien jaar werd er gesproken dat de belangrijke stadsarchieven een nieuw plekje moesten krijgen. Dat is uitgemond in het prestigieuze bouwproject The Box, een museum en kunstencentrum dat midden in de stad komt te liggen. Een hypermodern staaltje architectuur à 44 miljoen pond dat in 2020 feestelijk zal worden geopend, als onderdeel van de vele festiviteiten rondom de Mayflower en de Pilgrim Fathers. 

Meer weten over het samenwerkingsverband England's Coast? Klik dan hier


The Box
 • The Box wordt het nieuwe prestigieuze museum van Plymouth.

Leuke activiteiten

 • Mijn bezoekje was te kort om meer van het vriendelijke Plymouth te zien. Ik moest nog meer van Engeland’s Coast ontdekken en daar lees je binnenkort van alles over. Maar enkele andere leuke attracties die je zeker even moet gaan bekijken als je toch in Plymouth bent, zijn onder andere de Royal Citadel, die ligt naast Hoe, het park waar ook de al eerder genoemde Smeaton’s Tower ligt. Deze eeuwenoude fortificatie is nog steeds is gebruik door het leger, maar is ook te bezoeken. 

  Ook het Mayflower Museum en de Steps kun je niet omheen, waar je alles leert over de beroemde ontdekkingstocht van de Pilgrim Fathers naar de Nieuwe Wereld. 

  In het stadscentrum vind je enkele schitterende 15de en 16de eeuwse gebouwen, als de St. Andrew’s kerk, de Guildhall, een klein museum in een oud Tudor House, een zestiende eeuws Merchant’s house en meer. 

  In het westelijk van het stadscentrum gelegen Devonport vind je ook weer schitterende regentenhuizen. Er is een Gun Wharf en een Royal Dockyard, plus een wandelboulevard. 

Slapen

 • Ik sliep in een wat groter hotel, het Crowne Plaza. Ondanks de renovatie van enkele jaren geleden doet alles toch nog wat gedateerd aan, maar de kamers zijn ruim en schoon. Ontbijten doe je op de bovenset verdieping met zicht op The Sound, dus mooi!

  Boringdon Hall Hotel: luxe in een landelijke omgeving met overdekt zwembad en spa. 

  Invicta Hotel: vriendelijk familie-hotel in het middensegment. 

  Grosvenor Plymouth: vlakbij de Hoe, redelijk geprijsd en gratis ontbijt.

Feesten rondom 400 jaar Mayflower

 • Klik hier voor alle festiviteiten omtrent 400 jaar Mayflower in Engeland. En wil je weten wat er in Plymouth zelf wordt gedaan klink dan hier

  Ook de Amerikanen bouwen een feestje rondom 400 jaar Mayflower. Al die gegevens vind je hier. 

  Overigens hebben enkele van de Pilgrim Fathers in Leiden gewoond en ook daar worden festiviteiten in 2020 georganiseerd. Kijk maar eens hier.

Meer over