Omgeving Volterra

ItaliëToscane: de schatten van provincie Pisa

Denk je aan Toscane, dan denk je aan uitgestrekte heuvellandschappen met slingerende wegen, prachtige cipressenlanen, schitterend weer en mooie historische plaatsen als Florence, Siena, Montepulciano en uiteraard (de scheve toren in) Pisa. In dit beroemde gebied is echter nog veel meer te zien, beleven en ontdekken.

Havenstad Pisa is wereldberoemd om zijn scheve toren, maar vraag door en andere bezienswaardigheden zijn niet alom bekend. Maar dit maakt deze provincie in Toscane niet minder interessant om te bezoeken. Laat je verrassen door de grote diversiteit van dit prachtige gebied.

De skyline van historisch Volterra toont zich in al haar glorie. Toscane op haar best.
  • Zicht op het prachtige Volterra.

Vertrekpunt Volterra

Het bijzondere stadje Volterra is gesticht door de Etrusken. We rijden slingerend door de Valdececina, een dunbevolkt gebied met vijf gemeenten en relatief veel bos. We meanderen door het landschap langs met bloemenpracht bedekte bermen en papavervelden en volgen een stuk van de Cecina rivier. In mei is dit een kalm stroompje, maar in een droge zomer kan het water in de rivier na twee dagen hevige regen kolkend vollopen, waardoor sommige bruggen tijdelijk niet bruikbaar zijn.

Kunstig Toscane

We bezoeken kunstenaar Enzo Scuderi. Hij woont afgelegen in een oude kerk en maakt bijzondere kunst van oude dakpannen. Een buitengewone man met een prachtig verhaal. Wil je meer over Enzo en zijn kunst weten, lees dan mijn verhaal over deze man.

Lunchen in Pomerance

We lunchen bij agri-restaurant en pizzeria Ci.Ri.So in in Pomerance. Maar voordat we gaan eten tonen eigenaresse Mary en haar moeder Anna (Nonna Anna) hoe verse pasta wordt gemaakt. Als lunch krijgen we onder andere Chitarrina alla Nonna Anna voorgeschoteld. Een overheerlijke spaghetti van gerulde Toscaanse worst, verse stukjes Pachino tomaten en gefrituurde uien. Gelukkig zijn de porties in Toscaanse bijna altijd ruim, want hiervan blijf je eten. Heerlijk!

Duivelsvallei

Met een gevulde maag vertrekken we naar het geothermisch museum Larderello. In de negentiende eeuw begon de Franse ondernemer Francois-Jacques de Larderel een fabriek in de Valle del Diavolo (duivelsvallei). Dit gebied kreeg deze naam door de geothermische activiteit waardoor op veel plaatsen rook uit de aarde opstijgt. De fabriek van De Larderel werd een voorbeeld van industrieel paternalisme, waarbij de werknemers woonden in een gemeenschap rondom de fabriek en de werkgever voor alles zorgde.


Larderello

Het zo ontstane dorpje werd naar de oprichter vernoemd: Larderello. In 1850 startte men met het gebruiken van de aardwarmte voor het verwarmen van de omliggende huizen en voor de productie van elektriciteit. Het was daarmee de eerste plek in de wereld waar dit gebeurde. Later volgden plaatsen in Amerika, IJsland en Noorwegen. Een bezoek aan het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van dit dorpje en de bijzondere manier van het opwekken van elektriciteit. Eerlijk is eerlijk: het dorpje zelf is niet de moeite van het bezoeken waard.

Geothermisch park in Toscane.
  • Voetpad in Parco delle Biancane (duivelsvallei).

Park in Monterotondo Marittimo

Met de opgedane theoretische kennis bezoeken we in Monterotondo Marittimo het Parco delle Biancane. Het is een park met veel geothermische activiteit. Door het park loopt een wandelroute van 10 kilometer naar Sasso Pisano. De route is goed te volgen via bordjes en het pad van witte steentjes. Maar bij de lokale VVV’s is ook een kaart verkrijgbaar.

Tijdens ons bezoek is het bewolkt en miezert het wat. Dat is jammer, maar al met al geeft dit het bezoek aan het park juist een extra dimensie. Het is erg rustig en door het opstijgen van de rookpluimen, het stromen van warm water en het borrelende geluid in de modderpoelen ervaar je tijdens je wandeling dat dit gebied leeft. Rondom de hotsprings tref je bijzondere flora aan in het verder rotsachtige terrein.

Monteverdi Marittimo

Voordat we doorrijden naar de kust, maken we nog één tussenstop in Monteverdi Marittimo. Een lief slaperig dorpje in de heuvels. Dé attractie hier is delicatessenzaak Mucci & Staccioli. Het is een kleine winkel waar je naast wijn, olijven en Toscaanse koekjes ook even snel een tube tandpasta of een fles shampoo haalt. Maar het grootste deel van dit winkeltje is ingericht als slagerij en kaaswinkel.

De broers Alessandro en Carlo verkopen hier huisgemaakte soorten Pecorino (schapenkaas) en vele soorten vleeswaren. Specialiteiten naast de Pecorino zijn: Finocchiona (Toscaanse venkelworst) en vleeswaren van everzwijn. De broers spreken geen woord over de grens, maar dat compenseren ze door naast het gebruik van handen en voeten heel snel, luidruchtig en vooral theatraal de waren aan te prijzen. Proeven is een must en je gaat hier gegarandeerd niet met lege handen de deur uit.

Castagneto Carducci
  • Castagneto Carducci: appartement in de Toscaanse wijnvelden.

Castagneto Carducci

Met de vacuüm verpakte salami in de rugtas gaan we weer op pad richting de kust. Het weer is opgeklaard. Onderweg naar onze slaapplaats in Castagneto Carducci zien we tussen de bomen door Elba en Corsica liggen. Podere Vignanuova is een kleinschalig parkje met luxe appartementen en ligt tussen de wijngaarden van beroemde Supertuscans zoals Antinori en Sassicaia. Het parkje bestaat uit vier appartementen en vier garden suites, allen met eigen tuin en jacuzzi!


Marina di Bibbona

Het diner nuttigen we in Park Hotel Marinetta. Een ruim opgezet vakantiepark aan de kust in Marina di Bibbona. Dit is een park voor vakantiegangers die reuring om zich heen willen. Met twee restaurants, zwembaden, speeltuinen en een eigen strand met beachbar en ligstoelen dat te bereiken is via een wandelpad van 150 meter door een pijnboombos is het niet gek dat het meermaals is onderscheiden door Bimboinviaggio voor familie-accomodatie. Na een uitgebreid diner bestaande uit diverse soorten vis laat ik terug in het appartement alle indrukken van deze dag op me inwerken. En val met een moe maar voldaan gevoel als een blok in slaap.

Benieuwd naar mijn verhaal over het Zuiden van Toscane? Lees het hier.

Meer over