Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl opening 68-aruba-san-nicolas-mural-artweek

ArubaOntdek de natuur & kunst op Aruba

In haar vorige artikel belichtte Harmke de gastronomie op Aruba, nu is het tijd voor andere tips op het eiland. De ongerepte natuur van Arikok NP bijvoorbeeld dat aan de ruige noordkust grenst. Maar ook: het culturele stadje San Nicolas!

Wandelen in Arikok NP 

Arikok National Park beslaat een vijfde deel van Aruba. Vanaf het bezoekerscentrum maak ik een hike met een gids door dit natuurgebied. Rambo heet hij en zo ziet deze goedlachse potige kerel er ook uit! We lopen langs metershoge cactussen en zien blauwe hagedissen, wilde geiten, kolibries en de oranje troepiaal, de nationale vogel. Ook de hoogste heuvel is zichtbaar: Sero Jamanota (188 m). In de ‘tuin’ van Arikok - Hofi Shon Shoco - groeien medicinale kruiden. Rambo vertelt over het goud dat twee eeuwen geleden voor het eerst op Aruba werd gevonden. Op Aruba zijn nog ruïnes van goudmijnen. Grottekeningen van de Arawak-indianen zijn er ook, onder meer in de Fountain Cave en in de Quadririkiri Cave waar sjamanen rituelen hielden.

arubanationalpark.org

Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl Arikok nationaal park
 • Metershoge cactussen in het nationaal park.

Zwemmen in de Natural Pool

Een leuk avontuur is een jeeptour met Isla Aruba. De tour brengt me naar de noordkust van Arikok. Op weg erheen spotten we een holenuiltje. In het noorden van Aruba vind je mooie baaien als Boca Mahos en Boca Prins met strand en rotsen. Zwemmen in zee is hier echter te gevaarlijk. Wel kunnen we zwemmen bij Conchi, de Natural Pool. De weg erheen is steil en stenig en alleen per 4WD begaanbaar. Conchi is een natuurlijk zwembad omringd door oeroud lavagesteente. Blootvoets probeer ik over de rotsen het water te bereiken. Waterschoenen zijn bijna een must! Ik houd het op een korte dip. Na een bezoek aan een goudmijn gaan we het binnenland in naar Casibari. Deze rots is via een trap te beklimmen en je kijkt uit op de Hooiberg.

Islaaua.com

Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl Boca Prins
 • Boca Prins aan de noordkust is mooi, maar zwemmen is te gevaarlijk.

Tip van Harmke

 • Goed doel

  Op zoek naar een notitieboekje kwam ik terecht bij boetiek T. H. Palm bij hotel Playa Linda aan Palm Beach. Wat leuk: deze winkel doneert na je aankoop een X-bedrag aan een goed doel naar keuze! Ik koos voor leesboeken voor kinderen. facebook.com/T.H.PalmAndCompany

Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl

  Street art in San Nicolas

  Op het zuidoostelijkste puntje van Aruba ligt San Nicolas, na hoofdstad Oranjestad de tweede stad van Aruba. Er verbleven veel Amerikanen die voor de olieraffinaderij werkten (zie bij Kulture Café). Toen de raffinaderij sloot, dreigde San Nicolas een spookstadje te worden, maar het heeft zichzelf weer op de kaart gezet dankzij de kunst. Dat vertelt Tito Bolivar van kunstcentrum ArtisA. Hij nam het initiatief voor meer street art in San Nicolas. Tito wist niets van kunst, maar raakte geïnspireerd door de kleurige murals die hij in Colombia zag. In 2016 riep hij daarom de jaarlijkse Aruba Art Fair in het leven. Het maakte San Nicolas in één klap tot het kloppend hart van de straatkunst. Waar je ook loopt, je wordt betoverd door kleurrijke murals. 

  arubaartfair.com

  Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl mural
  • Hier diverse murals in San Nicolas.

  Kunstcentrum ArtisA

  Kunstcentrum ArtisA is niet alleen het hoofdkwartier van de Aruba Art Fair, het is tevens een uitgebreide galerie met wisselende exposities over moderne kunst plus een vaste collectie. Ik bekijk er de viltwerken van de Arubaanse Mary Van Caem. In een van haar kunstwerken heeft ze een rotstekening van de Arawak-indianen verwerkt. Verder hangen er bij ArtiSa kleurige abstracte schilderijen van Yahaira Maduro. Bij de gloednieuwe Gallery 21 op een steenworp van ArtisA kom ik bij toeval de Arubaanse kunstenares Elisa Lejuez-Peters tegen die haar nieuwe collectie shawls komt afleveren. Ze zijn bedrukt met motieven van haar eigen schilderijen.

  artisaruba.com, elisalejuez.com

  Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl Artisa
  • Artisa kunstencentrum.
  Rons tipRons tip

  Handig: vul voor vertrek het online immigratieformulier in. dat is je officiële goedkeuring om naar Aruba te mogen reizen. Je ontvangt dan een groene vink in je mailbox. Het kan handig zijn om hiervan een print bij je te hebben voor de douane. edcardaruba.aw

  Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl

   Beste reisperiode

   Hoewel de temperatuur op Aruba altijd wel rond de 30 graden schommelt, zijn augustus en september doorgaans de heetste maanden. December en januari zijn zelfs ‘echt fris’, volgens Paula Ochoa van Aruba Tourism Authority. “Dan is het 26 graden en moeten we soms een dun fleecejack aan.” Ons Nederlanders klinkt het als muziek in de oren! April en mei zijn ook nog ‘wat koud’ en lekker rustig, voegt Paula toe, een prima reistijd. Ach, eigenlijk is Aruba het hele jaar een fijne bestemming.

   Aruba kunst natuur Harmke Kraak RonReizen.nl Druif beach

    Info

    • KLM vliegt rechtstreeks op Aruba, een vlucht van ruim 9 uur. Op de terugweg is er een korte tussenlanding op Bonaire maar blijf je in het vliegtuig zitten. 

     Veel meer over je verblijf op het eiland vind je op www.aruba.com

    Meer over