Enzo Scuderi Pomerance Toscane Italie.

ItaliëTip: bijzondere kunstenaar in onontdekt Toscane

Op vakantie in Toscane hoef je je geen moment te vervelen. Er is voor elk wat wils. Ben je op zoek naar een moment van bezinning en unieke kunst van een man met een bijzonder verhaal? Ook dan ben je in Toscane op het juiste adres. Op onze reis door de regio’s Pisa en Livorno traden we letterlijk buiten de gebaande paden: offroad naar Enzo scuderi.

Hoog in de heuvels bij Pomarance staat in het plaatsje Lanciaia een oude kerk. De 70 jarige Enzo Scuderi mag deze mooie plek zijn thuis noemen. De kunstenaar brengt hier oude dakpannen tot leven door er prachtige kunstwerken van te maken. Nadat zijn relatie stuk liep en hij zijn baan als designer van vaste telefoons in Milaan verloor zocht Enzo zingeving van zijn bestaan. Zijn zoektocht bracht de geboren Siciliaan naar de verlaten kerk, waar hij zicht vestigde om een jaar in afzondering te leven. Het werden er 25.

Italiaanse kunstenaar

Enzo heeft de filosofie van leven en laten leven. Je respecteert wat de natuur je geeft en gaat daar respectvol mee om. En dat zie je terug in zijn kunstwerken. De verweerde dakpannen heten embrici en worden niet zomaar beschilderd. Enzo kijkt of de structuur van de dakpannen prijsgeven wat er zou kunnen ontstaan. En andersom is hij op zoek naar een geschikte dakpan met een structuur die strookt met zijn denkbeeld.

Expositie beschilderde dakpannen in Livorno

Het duurde bijna twee jaar voordat Enzo een op reis gespotte bok kon uitwerken tot het plaatje dat hij in gedachten had. Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn werken van hem gebruikt voor uitingen van klassieke festivals en operaverenigingen. Zijn doel is om in 2020 een expositie te houden in Livorno.

Het doek van de bok van Enzo Scuderi Toscane.
  • De Bok van Enzo Scuderi.

Enzo restaureert unieke kerk

Als hij niet aan zijn kunst werkt, is Enzo druk met het werk aan zijn huis. Sinds een jaar is er stromend water, elektriciteit was er gelukkig wel al eerder. In 2009 is na een blikseminslag een deel van het dak ingestort. Dit repareert hij zelf. Maar tot op de dag van vandaag is de schade aan de kerk nog zichtbaar.

Schade aan kerkdak na blikseminslag. Toscane RonReizen.
  • De schade van de blikseminslag in 2009 is nog zichtbaar.

Enzo en de kerk bezoeken

In de kerk was 150 jaar lang een parochie gevestigd voor een gehucht van 400 inwoners. Zo nu en dan komen er nog bezoekers langs die even een blik in de kerk willen werpen waar zij zijn gedoopt of getrouwd. Wil je net als ons en de oude parochieleden deze bijzondere man en zijn levenswerk bewonderen, maak dan wel even netjes een afspraak. Enzo is zeer hartelijk en gastvrij, maar wenst geen onaangekondigd bezoek op zijn terrein. Contactgegevens vind je hier.

Op zoek naar een vakantiehuis in het mooie Val di Cecina? Casa Isola is centraal gelegen tussen Volterra en de Toscaanse zandstranden.

Meer over