De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Tsjechië Bohemen RonReizen Kuks

TsjechiëTsjechië, Bohemen: dit mag je niet missen

Negen afleveringen duurde seizoen 21 van 'Wie is de Mol', dat zich deze keer afspeelde in Tsjechië. Inmiddels weten we dat het toerisme door zo'n serie een enorme boost kan krijgen en dat zal, na het zien van al het moois dat Tsjechië te bieden heeft, deze keer niet anders zijn. Na het begin in de oostelijke regio Moravië reisden de kandidaten naar Bohemen. Deze plekken in Bohemen die ook op tv te zien waren, mag je niet missen.

Gemoedelijke stad in Tsjechië

Ten noorden van Praag aan de rivieren de Elbe en de Orlice ligt de Oost-Boheemse stad Hradec Králové. In deze gemoedelijke stad in Tsjechië vind je onder andere het prachtige Oost-Boheems museum. Het is één van de mooiste creaties uit begin 20e eeuw met prachtige art nouveau-details. Al vanaf het begin was het gebouw bedoeld als museum en tegenwoordig zijn er diverse archeologische en culturele tentoonstellingen te bewonderen. Het centrum van Hradec Králové wordt gekenmerkt door de 72 meter hoge Witte Toren. Een leuk uitje is een tochtje met een historische radarstoomboot over de Elbe. Een unieke uitvinding in de 19 eeuw. 

Tsjechië Bohemen RonReizen Hradec Kralove
 • Hradec Králové is een heerlijke gemoedelijke stad.

Rotsen in het Boheems Paradijs

Ook mooi waren de beelden van de in mist gehulde Prachov-rotsen die zich bevinden in het UNESCO-geopark Boheems Paradijs. Het is een labyrint aan zandstenen rotsformaties met wandelpaden en geweldige uitzichtpunten. Diverse kunstenaars werden geïnspireerd door deze overweldigende natuur. De Prachov-rotsen zijn het icoon van het Boheems Paradijs, maar het gebied strekt zich nog veel verder uit naar het westen. Bij Hrubá skála, kasteel Valdštejn en de burcht Kost kun je machtige rotsblokken in een betoverend bos bewonderen. 

Lees ook: 

zes romantische chateaus in Tsjechië 

Openlucht-mijnmuseum Mayrau

Tsjechië heeft een rijk mijnbouwverleden en op diverse plekken in het land is het mogelijk om voormalige mijnen te bezoeken, zoals bij het openluchtmuseum Mayrau in Midden-Bohemen. De oude kolenmijn is sinds 1994 een museum. Bezoekers kunnen de mijnschacht, een tunnel en de kleedkamers bekijken. Interessant is de hal met hangende kledingstukken. Mijnwerkers hingen aan de katrollen hun kleding en stopte hun kostbaarheden in een bakje. Ruimtebesparend en zo konden ze aan het einde van de dag meteen zien of er mensen waren achtergebleven in de mijn. 

Lees ook: 

fietsen langs de Eger

Tsjechië Bohemen RonReizen Mayrau mijn
 • Deze voormalige mijn is nu een openluchtmuseum.

Interessant kuuroord in Bohemen

Pronkend in de vallei van de rivier de Elbe ligt het indrukwekkende monumentengebouw van Kuks. Het is één van de mooiste culturele bezienswaardigheden nabij het Reuzengebergte. Kuks was in de 17e eeuw een weelderig kuuroord met een interessante symboliek. Aan de ene kant van de rivier, de plek van het kuuroord, stond leven centraal. Stak je de rivier over dan kwam je op de plek van de dood met het hospitaal voor oud-soldaten en de begraafplaats. Door een overstroming is een gedeelte van Kuks verwoest, maar het barokke hospitaal staat er nog schitterend bij. In de Tuinen van Kuks bevindt zich een schitterende beeldengroep met de deugden en zonden van de mens. Een rondleiding door het voormalige hospitaal is ook aan te raden. Je leert niet alleen meer over de extravagante graaf Špork, maar bezoekt ook de een na oudste apotheek van Tsjechië. 

Lees ook: 

golfen op golfresort Konopiste

Tsjechië Bohemen RonReizen Kuks
 • Het monumentale voormalige kuuroord Kuks.
Tsjechië Bohemen RonReizen Kuks beelden
 • De beelden in de tuinen van Kuks.

Sierlijke stad in Tsjechië

De stad Mariánské Lázně is een prachtig kuuroord in West-Bohemen met sierlijke colonnades, parken en waterbronnen. Het schitterende stadstheater maakt al 150 jaar deel uit van het culturele leven in Mariánské Lázně. In het park vind je de Spa Colonnade en de zingende fontein. Verblijf in het imposante Nové Lázně hotel dat in 1828 werd gebouwd en zelfs bezoek kreeg van de componist Chopin, de schrijver Goethe en de Engelse koning Edward VII. Het kuurhotel in neorenaissance stijl is bovendien bekend vanwege de Romeinse baden. Ontspan hier in mineraalwater uit de bron en bewonder al dobberend de marmeren zuilen, schitterende tegels en architectuur uit de 19e eeuw. 

Lees ook: 

5 tips voor je vakantie in Tsjechië

Tsjechië Bohemen RonReizen Marianske Lane
 • Ook weer zo'n prachtige stad: Mariánské Lázně.
Tsjechië Bohemen RonReizen Mariánské Lázně
 • Prachtige colonnades in Mariánské Lázně.

Bossen in Bohemen

Mariánské Lázně wordt omringd door het bosrijke gebied Slavkov. Dit natuurpark strekt zich uit tot het kuuroord Karlovy Vary. Het gebied heeft tal van fiets- en wandelroutes, zoals langs de rivier Eger. Ook kun je per step en mountainbike de omgeving verkennen. Het mooiste gedeelte van het Slavkov-bos ligt tussen de pittoreske stad Loket en Karlovy Vary, waarbij je langs de Svatoš-rotsen komt. Een schitterende rotsengroep die  ook wel de ‘versteende bruiloftsprocessie’ wordt genoemd.

Tsjechië Bohemen RonReizen Slavkov
 • Mooie natuur in de Slavkov-bossen.
Tsjechië Bohemen RonReizen Karlovy Vary
 • Karlovy Vary: pittoresk.
Tsjechië Bohemen RonReizen Svatos rotsen
 • De Svatos-rotsen.

Nevřeň-mijn in Tsjechië

De Nevřeň-mijn is een kaolien-mijn, een kleimineraal dat gebruikt wordt voor porselein en papier. Het bevindt zich in de regio Pilsen in Tsjechië. De zichtbare sporen van het handmatige werk uit de 19e eeuw zijn pas sinds 2019 voor bezoekers toegankelijk. Bezoekers maken tijdens een rondleiding een wandeling van een uur door de gangen van Nevřeň.

Tsjechië Bohemen RonReizen Nevřeň mijn
 • Pas sinds 2019 toegankelijk: de Nevřeň-mijn.

Info

 • Tsjechië Bohemen RonReizen Kuks

  Meer tips en mooie plekken vind je op Het beste van Tsjechië.

  Wil je alle afleveringen van ‘Wie is de Mol?’ in Tsjechië nog eens bekijken klik dan hier

Meer over