De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Chateau Tsjechië

TsjechiëZes romantische chateaus in Tsjechië

Eeuwenlang maakte Tsjechië deel uit van het Habsburgse rijk en was het één van de welvarendste gebieden van Europa. Adellijke families lieten prachtige chateaus bouwen in een romantische omgeving van bossen en rivieren. De aristocratische landhuizen in barok, renaissance of classicistische stijl zijn nog steeds te bewonderen. Bij sommige chateaus kun je zelfs dineren, golfen of overnachten. We zetten zes kastelen op een rij.

Chateau Hrádek u Nechanic

Verborgen in het bospark vlakbij de stad Hradec Králové ligt het Engelse landhuis Hrádek u Nechanic. Het chateau werd in de 19de eeuw gebouwd in Tudor-romantische stijl als zomerresidentie voor de familie Harrach. De droom van graaf František Arnošt van Harrach was om de oude glorie van zijn aristocratische familie nieuw leven in te blazen, maar deze droom viel snel in duigen. Door de Oostenrijks-Pruisische oorlog werd in zijn kasteel een militair hospitaal gevestigd in 1866. De grootste en mooiste kamer is de Gouden Hal; de naam is afgeleid van het unieke vergulde lederen 17e-eeuwse Vlaamse behang. In 2001 werd Chateau Hrádek u Nechanic uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Ook een aanrader: maak een mooie wandeling door het Engelse park dat in 1844 werd aangelegd bij het kasteel. Meer informatie vind je hier.

Chateau Hrádek u Nechanic
  • Chateau Hrádek u Nechanic.

Chateau Libochovice

Chateau Libochovice ligt ten noorden van Praag in een romantisch landschap aan de oever van de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře) met de ruïnes van de burcht Házmburk op de achtergrond, omringd door heuvels van het Midden-Boheemse Hoogland. In 1560-1564 bouwde Jan van Lobkowicz het gotisch fort om tot een kasteel in renaissancestijl. De latere eigenaar, Gundakar van Dietrichstein, bracht een barokke reconstructie aan en liet een siertuin aanleggen met kassen. Het kasteel is een nationaal cultureel monument en tijdens een rondleiding kun je het interieur bewonderen met prachtige collecties en de hal Saturnus, bestaande uit twee verdiepingen met rijk versierd stucwerk. Eén van de tours biedt bezoekers de mogelijkheid om de uitgebreide kelders, die zich zowel onder het kasteel als onder de binnenplaats bevinden, te bezichtigen. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

Lees ook:

De mooiste reisbestemmingen in Tsjechië in 2020

Chateau Libochovice
  • Chateau Libochovice.

Červená Lhota Chateau

In Zuid-Bohemen vind je tal van kastelen, maar een buitengewoon chateau is Červená Lhota. Kenmerkend voor dit kasteel is de ongewone rode kleur. De bakstenen en de gevel werden in de 17de eeuw in deze kleur geschilderd, waarbij ook de naam veranderde: van Nová Lhota (Nieuw Dorp) naar Červená Lhota (Rood Dorp). De legende van de rode kleur is dat de kasteeldochter een kruis vanuit haar raam in het water gooide, omdat ze het vertrouwen in God had verloren. Hiermee werd de duivel opgeroepen en hij tekende een kruis van bloed boven haar raam. Om deze akelige sporen te wissen, werd het hele kasteel rood geverfd. Červená Lhota is van meerdere adellijke families geweest. Het zomerhuis was een plaats van amusement, feesten en vrije tijd. Het renaissance kasteel is omgeven door een vijver en in de zomer kun je met een bootje rond het kasteel varen. Voor meer informatie klik je hier.

Červená Lhota Chateau
  • Červená Lhota Chateau.

Mitrowicz Chateau

Het gerenoveerde chateau Mitrowcz ligt prachtig aan de rivier Lužnice, tussen de steden Tábor en Písek. Het fort werd in de 16de eeuw gebouwd en had tot 1704 diverse eigenaren. Graaf František Wratislav van Mitrowicz kocht het fort uiteindelijk en het huis bleef tot 1943 in handen van zijn familie. De Sint Annakapel werd uitgebreid en het gebouw kreeg een barokke uitstraling. In 2002 werd het kasteel gerenoveerd en in 2016 geopend voor publiek,  in de zomer zijn er rondleidingen. Nu is het landhuis een droomlocatie voor evenementen en bruiloften kun je in één van de luxe kamers overnachten. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

Mitrowicz Chateau
  • Mitrowicz Chateau.

Chateau Zbiroh

Gelegen tussen Praag en Pilsen ligt het sprookjesachtige chateau Zbiroh. Het is een populaire trouwlocatie, vanwege de schilderachtige omgeving van het Křivoklát-bos en de romantische uitstraling van het kasteel. In Chateau Hotel Zbiroh kun je overnachten in één van de kamers waarvan ooit de keizers Rudolf II, Charles IV en Sigismund van Luxemburg de eigenaar waren. Het kasteel staat daarom ook wel bekend als het 'kasteel van de drie keizers'. Ook diverse kunstenaars woonden in het kasteel, zoals Alfons Mucha die tijdens de achttien jaar die hij hier verbleef zijn beroemde Slavische epos schilderde. Naast een hotel beschikt het chateau over een taverne: U Rudolfovy kratochvíle. In dit restaurant in middeleeuwse stijl serveert het bedienend personeel, in klederdracht, traditionele Tsjechische gerechten. Voor meer informatie, klik hier.

Chateau Zbiroh
  • Chateau Zbiroh.

Kynžvart Chateau

De plaats Lázně Kynžvart ligt in het woud van Slavkov op een kwartier rijden van het oude stadje Mariánské Lázně. Dankzij de zuivere lucht is deze plaats vanaf de 19de eeuw een belangrijk kuuroord. De familie Metternich stichtte hier in 1863 het eerste spahotel dat vooral werd bezocht door de elite. De familie bezat ook chateau Kynžvart, een kasteel dat ze vanaf 1623 in handen hadden en tot 1945 bezaten. Het renaissance gebouw werd eerst tot barok herenhuis omgetoverd en in de 19de eeuw verbouwd in Weense classicistische stijl.  De belangrijkste eigenaar was de Oostenrijkse kanselier Prins Klemens von Metternich. De prins was zo op zijn chateau gesteld dat hij een riante renovatie liet uitvoeren waarvoor hij 900.000 gulden leende. Tijdens een excursie kun je de bibliotheek, studeerkamer en kapel zien. Hoogtepunt is het gerenommeerde rariteitenkabinet met Egyptische mummies. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

Kynžvart Chateau
  • Kynžvart Chateau.
Meer over