Zweden Hjo Piet Born RonReizen.nl

ZwedenZuid-Zweden: de houten huizen van Hjo

Wie Zweden zegt, zegt Pippi Langkous, en wie Pippi Langkous zegt, zingt: “Ik heb een huis, een kakelbont geval”... Afgelopen zomer maakte ik met mijn vrouw Brecht een magnifieke rondreis door het zuiden van Zweden. Via Helsingborg, Varnhem, Billingen en Skövde, kwamen we in het prachtige stadje Hjo.

Hjo is een stadje met vele aangename verrassingen: een heerlijke bistro, een smakelijke ijssalon, een oud haventje met een stoomschip voor rondvaarten, rondjes rijdende Amerikaanse Classic Cars en last but not least een monumentaal stadspark met prachtige houten villa’s.

De gevels van Victoria en Flora - RonReizen
  • De gevels van Victoria en Flora

Lunchen met kycklingvingar

Het is lunchtijd en we hebben trek in iets lokaals. Bij Kihlbergsgårdens Cafe & Bistro, strijken we neer. Lopend door het restaurant, komen we aan de achterkant uit op een verhoogd terras. We kijken uit over het Vätternmeer en het vuurtorentje. Wat een uitzicht! We bestellen een fles Bryggmästarens bier. Best wel duur, maar ja: Zweden hè. Even later komt de vriendelijke ober ons een bord heerlijk gekruide gegrilde kippenvleugels brengen: kycklingvingar. De ober vertelt ons tussendoor dat hij ook in Haarlem heeft gewerkt. De ene na de andere kippenvleugel vliegt naar binnen en de tijd vliegt voorbij.

Het strand van Hjo en het Vätternmeer - RonReizen
  • Het strand van Hjo en het Vätternmeer

Een ijsje in de haven

Dan is het tijd om het haventje van Hjo te verkennen. Schitterend weer, dus zin in een ijsje. In het rustieke haventje is de ijskiosk Moster Elins Glass gevestigd, waar je via twee loketten ijskunstwerken kunt bestellen die ook nog eens heerlijk zijn. Omdat het zulk mooi weer is, is het er erg druk, maar je kunt een nummertje trekken, aangeven wat je wilt bestellen en dan wachten in het museumhaventje tot je aan de beurt bent.

Stoomschip S/S Trafik uit 1892 - RonReizen
  • Stoomschip S/S Trafik uit 1892

Showen met je Cadillac...

Aan het einde van de pier ligt het stoomschip S/S Trafik uit 1892. Het schip staat op het punt om een jazzcruise te maken naar Vadstena aan de andere kant van het meer. Terwijl het Dixieland-orkest op de voorplecht staat te swingen, vermaken de passagiers en de mensen op de kade zich opperbest. We lopen terug door het centrum van Hjo, waar we nog even een pizza nuttigen bij Pizzeria Alexandra. En wie bedient ons? Nou ja zeg, dezelfde gezellige ober als vanmiddag. De pizzeria zit vlakbij de bistro en heeft dezelfde eigenaar. Terwijl we nu aan de centrumkant zitten, zien we constant grote klassieke Amerikaanse auto’s met soms complete families erin langzaam voorbijrijden. In deze badplaats is het zien en gezien worden in blinkende Cadillacs, Chevrolets en Chryslers, de ene nog fraaier dan de andere.

Zweden Hjo Piet Born RonReizen.nl boot
  • Klaar voor de jazzcruise.
Zweden Hjo Piet Born RonReizen.nl Cadillac
  • In het dorp rijden verrassend veel Amerikaans klassiekers.

Stadspark met kuuroord

Op de oever van het Vätternmeer werd in de jaren 1870 Hjo Stadspark aangelegd als kuuroord. Hier zijn de houten villa’s met zeer gedetailleerde gevels oorspronkelijk gebouwd om kuurgasten, koudwaterbadhuizen en restaurants te huisvesten, en ze worden nog steeds gebruikt. Hier vind je nu onder andere een kleuterschool, hostel, restaurant, vlooienmarkt, hotel en Experiment House (een soort wetenschapsmuseum). De kakelbonte gevallen hebben poëtische namen gekregen die bij ze passen, zoals Victoria (overwinning), Flora (bloem) en Guldkroken (gouden haak). Tijdens de wandeling door het park zie je bloeiende bloemperken, fonteinen, romantische bruggen over beekjes en hoge weelderige bomen. En we mogen het uitzicht op het Vätternmeer niet vergeten.

Zweden Hjo Piet Born RonReizen.nl huis
  • Een prachtig huis in het stadspark.

We komen terug!

]De luisterrijke wandeling door het idyllische stadspark was een prachtige afsluiting van dit verrassende stadje in Zweden. Helaas hebben we geen tijd meer om een frisse duik vanaf het strand in het Vätternmeer te nemen. Nou dan moet dat maar een volgende keer, want we komen vast nog wel eens terug. Hejdå, Hjo!

Info

  • Zweden Hjo Piet Born RonReizen.nl vlag
    Meer weten over dit schattige dorpje en de omgeving? Klik dan hier
Meer over