De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Citytrip Porto: Kleurrijk, bruisend en gezellig

PortugalCitytrip Porto: Kleurrijk, bruisend en gezellig

Porto, de op één na grootste stad van Portugal, heeft alles in zich voor een (romantisch) weekendje weg. Hand in hand struinen door smalle straatjes waar de kleurrijke was hangt te drogen en een oud vrouwtje gevaarlijk uit het raam hangt. Hier vind je authentiek Portugal.

Geniet van een boottochtje over de Douro, het uitzicht op de stad vanaf de overkant van deze rivier of van de Ribeira, een prachtige, oude wijk aan de rivieroever. Het oude centrum van Porto staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niks. Je kunt er eindeloos dwalen langs extravagante barokke kerken, overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur en met azulejos betegelde smalle huisjes die op elkaar gestapeld lijken. Porto is kleurrijk, bruisend en gezellig. Boordevol leuke winkels, geweldige restaurants en natuurlijk barretjes met Portugese wijn en port. Hier vind je nog veel meer tips voor je citytrip naar Porto.


Rondvaart tussen Porto en Gaia

Vanaf de kade in de wijk Ribeira vertrekken regelmatig rondvaartboten. De boten zien eruit als rabelo’s, de schepen die vroeger werden gebruikt om de vaten met port vanaf de wijnboerderijen naar de porthuizen en kelders te brengen. Je kunt kiezen uit verschillende rondvaarten. De populairste duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs de verschillende bruggen die Porto en Gaia op de zuidoever met elkaar verbinden en vaart door naar de monding van de rivier in de Atlantische Oceaan. Het mooiste en meest romantische moment voor zo’n tochtje is natuurlijk zonsondergang.

Rondvaart over de Douro
  • Het mooiste en meest romantische moment voor een rondvaart is natuurlijk zonsondergang.

Palácio da Bolsa

Net als veel andere Europese steden heeft Porto een groot aantal monumenten. Waaronder het Palácio da Bolsa. Dit Beurspaleis werd gebouwd in 1842. De prachtig gedecoreerde zalen staan symbool voor de handel die een belangrijke rol speelde in het Porto van de 19e eeuw. Een rondleiding door het paleis begint op de binnenplaats die later werd overdekt met een glazen koepel. Deze Hal van de Naties heeft een enorme kroonluchter die maar liefst 1.500 kilo weegt. Er hangen de wapens van Portugal en twintig landen waarmee het land handel dreef. Op de eerste verdieping hangen schilderijen van Portugese koningen. Het hoogtepunt is de Arabische Zaal die is ontworpen naar het voorbeeld van het Alhambra in Granada.


De enorme kroonluchter weegt maar liefst 1.500 kilo


Kathedraal Sé do Porto

De kathedraal Sé do Porto werd gebouwd op de hoogste heuvel van de stad. De bouw van de Romaanse kathedraal begon in de twaalfde eeuw en duurde ruim 150 jaar. De kerk hangt vol mooie schilderijen. Het gebouw is lang een symbool geweest voor het katholieke verzet tegen de islamitische Moren en ziet er daarom een beetje uit als een vesting. Naast de kathedraal staat een prachtig klooster uit de 14e eeuw. De kloostergang is rijk versierd met de traditionele geglazuurde tegels. Ze stellen onder andere het leven van Maria voor. Op het plein voor de kerk staat een schandpaal met een kroon erop.


Kathedraal Sé do Porto
  • Kathedraal Sé do Porto steekt fier boven zijn broers en zussen uit.
Rons tipRons tip

Voor Porto heb je, net als veel andere Portugese steden aan de kust, stevige  kuitspieren nodig. Het gaat op en neer. Maar dat betekent ook dat er punten zijn waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. In Porto noem ik er twee: de Torre dos Clerigos (aan de R. de São Filipe de Nery) is de toren van de kerk Igreja dos Clérigos. Hier op dik zeventig meter kijk je midden in de stad over alles uit. Wil je een nog mooiere spot loop dan naar het klooster Serra do Pilar. Een stevig klimmetje maar hier aan de zuidkant van de rivier zie je Porto in al haar pracht en praal liggen.

Mercado do Bolhão

Na zoveel monumenten is het tijd voor iets anders. Zoek een lokale markt op om wat vers fruit en souvenirs te kopen. En een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een rondje over de Mercado do Bolhão, de enorme levensmiddelenmarkt in het centrum. Koop een zak fruit, vers brood of een leuk tafelkleedje, vergaap je aan de vreemde vissoorten, de heerlijke worsten en neem wat gedroogde kruiden mee voor thuis. Deze markt bestaat sinds 1850 en is te vinden in een monumentaal pand dat grenst aan vier straten: Fernandes Tomás, Alexandre Braga, Formosa en Sá da Bandeira. Het gebouw heeft mooie ronde koepels en grote toegangspoorten. Aan de buitenkant zijn winkeltjes gevestigd en binnen vind je de marktkramen op twee verdiepingen.Je kunt natuurlijk niet naar huis voordat je port hebt geproefd


Port

Strijken vooral ook regelmatig neer voor een lekkere cocktail op het terras of in een gezellig restaurantje voor een typisch Portugese maaltijd. Mooie terrassen vind je aan de oever van de Douro, maar ook in de kleine straatjes en op de pleinen in het centrum. Proef hier de lekkere Portugese wijnen, laat je verwennen met een caipirinha of bestel een lokaal biertje. Uit de buurt van Porto komt bijvoorbeeld Super Bock, het populairste bier van Portugal.


Hoogtepunt citytrip

Je kunt natuurlijk niet naar huis voordat je hier port hebt geproefd. De druiven voor de Portwijn groeien in de Douro vallei, maar de rijping gebeurt nog steeds in de stad. Of liever gezegd in Gaia, aan de overkant van de rivier. Port is een zoete wijnsoort met een hoog alcoholpercentage (18-20%) en wordt meestal als dessertwijn of bij hartige snacks gedronken. De druiven komen vaak van verschillende wijngaarden (quinta’s). Port uit een heel goed jaar wordt Vintage Port genoemd. Er zijn verschillende wijnhuizen die je kunt bezichtigen en zo’n bezoekje wordt meestal afgesloten met een proeverij.


Wijnhuizen Porto

Eén van de bekendste wijnhuizen is Taylor’s, dat als enige nog in handen is van de familie die het ooit stichtte. Het staat bekend om z’n Single Quinta, een port die wordt gemaakt van de druiven uit één wijngaard. Verder heeft Taylor’s een bijzondere Tawny Port van veertig jaar oud. Duur, maar super lekker! Sandeman is wereldberoemd door de reclamecampagnes met de zwarte schim met hoed en cape. Sandeman is gevestigd in een klooster uit de 16e eeuw. Je kunt hier niet alleen proeven maar ook het museum over de geschiedenis van de port en Sandeman bezoeken. Caves Ramos Pinto is misschien wel één van de leukste wijnhuizen. Ook hier krijg je een rondleiding door de kelders en kun je proeven, maar er is meer. De rondleiding voert bijvoorbeeld ook door de kantoren die zijn ingericht zoals ze er rond de eeuwwisseling uitzagen. Verder heeft dit huis een bijzondere tawny port van tien jaar oud: Quinta de Ervamoira.

Taylor's Port
  • Taylor's Port is het bekendste wijnhuis in Porto om een proeverij te doen.

Lekker eten in Porto

  • The Wine Box is een klein restaurantje, net achter de Cais da Ribeira aan een drukke weg. Van de drukte merk je binnen niets meer! Ze serveren hier de zogenaamde petiscos en tapas uit Spanje. Van alles wat proeven en gezellig samen delen!

  • Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau verkoopt één Portugese snack, die eigenlijk heel doorsnee is en in alle pastelarias en cafeetjes te krijgen is, maar hier tot kunst is verheven. Bestel de variant met Serra da Estrela kaas met een glaasje port erbij! Ze zijn een stuk groter dan de normale pastéis de bacalhau, dus vullen behoorlijk.

  • A Casa Guedes is klein, typisch Portugees en heeft rijen wachtende mensen op de stoep rond lunchtijd. Dat zegt genoeg! Bestel een sandes de pernil com queijo da serra (broodje met ham en kaas uit de bergen) en een donker biertje en jouw middag kan niet meer stuk!

  • Cozinha do Lóios. Je zou bijna aan dit piepkleine restaurantje voorbijlopen, maar dat moet je niet doen! Je kunt hier namelijk geweldig eten: gerechten gemaakt met de mooiste ingrediënten uit heel Portugal, zoals vlees en wilde paddenstoelen uit Alentejo. Bovendien een mooie wijnkaart!

Meer over