Wintersport 2021 skien corona shutterstock opening

Wintersport en corona: hoe verder?

Omdat je bij het skiën al gewend bent om afstand van elkaar te houden, is die anderhalve meter in de sneeuw geen probleem. Vaker bewaren we op de piste meer dan anderhalve meter afstand en daarbij skiën we over het algemeen buiten! In gondels wordt het aantal skiërs beperkt, maar in stoeltjes- en sleepliften zijn we ook buiten en kunnen met een mondkapje op, gewoon de berg weer op. Hoe ziet het komende wintersport seizoen eruit met alle coronamaatregelen... Wij informeren je er over.

Voor Oostenrijk is het wel duidelijk: het wintersportseizoen in Oostenrijk zal (voor nu) doorgaan, maar zonder après-ski. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz onlangs bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Ook in Oostenrijk nemen de besmettingen weer toe. Daarom wil de bondskanselier de wintersport zo veilig mogelijk benaderen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", zei hij. 

Wintersport 2021 skien corona shutterstock apres ski
  • Zo zal het er dus niet meer uitzien...

Mondkapjes verplicht

Omdat het het afgelopen wintersportseizoen goed mis ging en vele wintersporters terugkeerden met corona onder de leden, moet het nu dus anders. Zo wordt het ook verplicht om in skigondels afstand te houden en een mondkapje te dragen. In cafés en restaurants mag alleen aan tafel gegeten en gedronken worden. Bovendien moeten cafés en restaurants in sommige regio's al om 22.00 uur de deuren sluiten.

Wintersport 2021 skien corona shutterstock mondkapje
  • Mondkapjes verplicht!

In Frankrijk is getest

In Frankrijk zal het niet anders zijn. Ook hier wordt gewerkt met afstand houden, mondkapjesverplichtingen in de skiliften en andere publieke plaatsen, etc. Het grote voordeel van een wintersportvakantie is natuurlijk dat je grotendeels buiten actief bent, goed ingepakt met handschoenen, helm en skibril en dat afstand houden tijdens het skiën sowieso al handig is. Afgelopen zomer hebben de skilift-maatschappijen al getest met regelmatig desinfecteren van de skiliften, afstand houden in de rij en routes die aangeven hoe je moet lopen. Kijk o.a. op frankrijkhuis.nl voor alle maatregelen die er gelden in Frankrijk. 

Wintersport 2021 skien corona shutterstock lift
  • Ook in de liften zullen plekken leeg gehouden worden en is afstand verplicht.

Zwitsers gebied blijft dicht

Voor liefhebbers die graag skiën op de Fideriser Heuberge is er slecht nieuws. Door de huidige coronacrisis heeft het Zwitserse skigebied besloten aankomende winter niet open te gaan... Verder zullen voor Zwitserland, maar ook voor Italië dezelfde regels gaan gelden als hiervoor al beschreven. En voor alles geldt natuurlijk: is een land geel dan zou het kunnen, maar oranje is een 'no go'! 

Wintersport 2021 skien corona shutterstock skiers
  • Er zullen skigebieden dicht blijven deze winter...

Let op de codes en waarschuwingen

Zo zijn momenteel in Oostenrijk Innsbruck en Wenen code oranje; Zwitserland heeft Nederland voor nu oranje verklaard dus dat betekent bij aankomst tien dagen in quarantaine; Italië ziet er vooralsnog goed uit; van Frankrijk weten we dat heel veel departementen inmiddels oranje zijn, let dus goed op; en voor Duitsland tenslotte ziet het er ook goed uit, behalve als je uit Noord- of Zuid-Holland en Utrecht komt, dan moet je en testbewijs dat niet ouder dan 48 uur is en negatief is overleggen. Zo niet dan is het testen en in quarantaine...

Sowieso: ben je wat ouder, ga dan lekker buiten de vakanties om! 

Wintersport 2021 skien corona shutterstock lekker ingepakt
  • Op wintersport zijn we al behoorlijk goed ingepakt en veel buiten, dus dat is een bonus...

Belangrijke websites

Wil je weten hoe de ontwikkelingen per land zijn, hou dan de volgende websites in de gaten: 

allereerst laat je je op de hoogte stellen door de Nederlandse overheid en haar reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl

Voor Oostenrijk vind je de overheidssite hier!

De Franse overheid vertelt je er hier alles over. 

Voor Zwitserland ga je naar het Bundesamt für Gesundheit.

Italië: voor landelijk klik je hier en voor Zuid-Tirol in het bijzonder hier

Voor Duitsland tenslotte ga je naar deze site

Meer over