De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Zwarte kat

Vrijdag de dertiende: 13 x bijgeloof

Vrijdag de 13e is voor de bijgelovigen onder ons bepaald niet de leukste dag. Maar ‘gelooft’ heel Europa in het ongeluk op deze dag? En waar zijn we bang voor? Hier volgen 13 opvallende feitjes over bijgeloof.

1.   

Een van de verklaringen voor het bijgeloof op vrijdag de 13e is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Dat gebeurde na het laatste avondmaal, waarbij dertien mensen aanwezig waren.

2.   

Niet in alle landen geloven ze in vrijdag de 13e. In Griekenland, Spanje en sommige landen in Zuid-Amerika hebben ze dinsdag de 13e.

3.  

 In Griekenland gelooft men dat een cactus je beschermt tegen problemen. Eén keer raden wat er naast de deur van elk huis groeit…

4.   

In Italië is niet 13, maar 17 een ongeluksgetal. Vrijdag de 13e wordt zelfs als een geluksdag gezien!

5.   

Desondanks is het niet aan te raden om in Italië met 13 man te gaan zitten eten omdat het ze doet denken aan het laatste avondmaal. Het kan je in een restaurant zelfs overkomen dat een totaal onbekende 14e persoon bij je aan tafel wordt gezet…

Cactus in Griekenland
 • In Griekenland denken ze dat een cactus je huis beschermt...

6.   

Op vrijdag de 13e nemen minder mensen het vliegtuig: 10% minder dan op een andere dag.

7.  

Tegelijkertijd is vliegen op vrijdag de 13e volgens onderzoek 35% veiliger dan op een andere dag.

8.   

Ook op de weg gebeuren op een ongeluksdag minder ongelukken dan op andere dagen.

9.   

Heb je weleens gezocht op een vliegtuigstoel in rij nummer 13? Dan kan je lang zoeken, want die zijn er vaak niet. Veel Westerse maatschappijen hebben deze rij namelijk geskipt, zoals KLM.

Vrijdag de 13e

  10.  

  Bij Italiaanse vliegmaatschappijen daarentegen vind je wel een rij 13, maar geen rij 17.

  11.   

  Gekker dan dit maken vliegmaatschappijen het niet. Zo kon je op vrijdag 13 september 2013 gewoon vlucht 666 nemen vanuit Kopenhagen naar HEL, Helsinki.

  12.

  Talloze hotels en gebouwen hebben vanwege het bijgeloof geen 13e verdieping.

  13.

  Zwarte katten zouden ongeluk brengen, maar of dat echt waar is? Ze worden in elk geval wel minder snel meegenomen uit het asiel dan witte katten. In Engeland kennen ze dit probleem niet, daar brengen zwarte katten juist geluk.