Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl c Kerstmis in Zweden

ZwedenWinterse nieuwtjes uit Zweden

Zweden is inmiddels veranderd in een winterwonderland. Overal kleuren de rode huisjes prachtig in de sneeuw. Het wordt steeds witter. De wintersportgebieden en het ijshotel zijn open. In het hoge noorden laat de Aurora Borealis, het noorderlicht, zich zien. Hier wat winterse inspiratie!

Op 13 december is de 32e editie van het IJshotel in Jukkasjärvi geopend. Een van de nieuwe ijssuites heet 'Met de kippen op stok'. De officiele, Engelstalige titel is 'With the chicken to bed' want 'Met de kippen op stok' laat zich moeilijk vertalen. De suite is gebouwd door de kunstenaars Wilfred Stijger en Edith van de Wetering die als ze thuis zijn in Nederland dagelijks met hun 22 kippen op stok gaan. 

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl suite ijshotel
  • Een suite in het IJshotel.

Kippen als inspiratie

"Het is hier in Lapland vroeg donker in de winter en dus is het handig om hier op tijd te gaan slapen. Zo kwamen we op het idee om dit jaar onze kippen als inspiratiebron te gebruiken", aldus Wilfred Stijger en Edith van de Wetering. Dit bekende kunstenaarsechtpaar is in de zomer op zandsculpturenfestivals te vinden en in de winter in Zweeds Lapland. 

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl entree ijshotel
  • De entree van het ijshotel.

IJshotel: als een zandkasteel 

Het bouwen van een ijssuite duurt ongeveer 10 dagen. De techniek van werken met ijs is volgens Wilfred en Edith een beetje anders dan met zand maar komt globaal op hetzelfde neer: hakken en schaven. De sculturen zijn er eigenlijk al maar moeten alleen nog tevoorschijn getoverd worden uit de grote, vierkante blokken ijs, sneeuw of hopen zand. In 2017 bouwden Wilfred en Edith de kapel van het ijshotel, waar ze dezelfde winter in trouwden. 

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl bouw ijshotel
  • Hakken en schaven en dan ontstaan de mooiste dingen uit ijs.
Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl kapel ijshotel
  • De kapel van het IJshotel
Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl ijspauw
  • Alles is uit ijs gemaakt...

Winterwonderland

In Stockholm zijn meer dan 40 straten, plaatsen en pleinen feestelijk versierd. Dit jaar is de oude binnenstad (Gamla Stan), een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Europa, extra mooi opgetuigd. Sterren, elanden, rendieren en vele andere licht-ornamenten fleuren er de duisternis op. Ze maken van de Zweedse hoofdstad een gezellig winterwonderland.

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl Stockholm
  • Zicht op de oude stad van Stockholm in de winter.

Skiën super dichtbij

Het gloednieuwe vliegveld Scandinavian Mountains Airport op de grens van Zweden en Noorwegen maakt een (wintersport)vakantie naar Scandinavië een stuk toegankelijker. De ultrakorte transfertijden naar de Zweedse skigebieden Sälen, Stöten en Kläppen zijn uniek in Europa en bieden daarmee veel voordeel voor de wintersporter die razendsnel de piste op wil. De kortste transfer gaat naar Sälen en het duurt slechts 15 minuten om passagiers met hun bagage afgeleverd te krijgen op de plaats van bestemming. Bind de ski's onder en gáán. Vanuit Nederland voert Transavia rechtstreekse vluchten uit vanaf Groningen Airport Eelde tussen 19 december 2021 en 13 maart 2022 naar de bergen in Dalarna. 

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl Skien Zweden
  • Skiën in Zweden: om de hoek...

Langlaufen als alternatief

Een wintervakantie in Zweden is zoveel meer dan skiën alleen. Activiteiten als sneeuwscootertochten, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en hondensledetochten zijn bij alle winterbestemmingen mogelijk. De Zweden zelf zijn dol op langlaufen. Orsa Grönklitt in het noorden van Dalarna is de beste langlaufbestemming van Zweden met meer dan 130 km aan routes. Vanaf de loipes en skipistes heb je hier een indrukwekkend uitzicht op het beroemde roofdierenpark Orsa Rovdjurspark met tijgers, lynxen en ijsberen.

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl
  • Langlaufen door het schitterende winterlandschap.

Een duik in zee...

Het seizoen van koud baden in Zweden is ook weer aan de gang. Koud baden wordt beschouwd als een effectieve remedie tegen verschillende lichamelijke en geestelijke kwalen. Vooral in het zuiden van Zweden – in de regio’s Skåne, Småland en op het eiland Öland – is deze diepgewortelde traditie mateloos populair onder de locals. De gemiddelde watertemperatuur langs de kust in Zuid-Zweden schommelt tussen de 3-5 graden Celsius van november tot maart. Dat weerhoudt de Zweden er niet van massaal een duik in zee te nemen en gebruik te maken van hun sfeervolle en historische koude badhuizen - kallbadhus - langs de kust.

Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl badderen kou
  • Durf jij het aan?
Zweden winterse nieuwtjes RonReizen.nl badhuis
  • Een van de vele badhuizen aan de kust...

Info

Meer over