Vliegtaks Schiphol kritiek _c Theodorie shutterstock

NederlandVliegtaks met twintig euro omhoog!

Het was al uitgebreid in het nieuws en houdt de gemoederen flink bezig: de vliegbelasting gaat met ingang van het nieuwe jaar met ruim twintig euro omhoog. Passagiers betalen nu bijna 8 euro per ticket en dat wordt 28,58 euro. Voor een gezin met twee kinderen die volgend jaar tickets boeken is dat een verhoging van bijna 120 euro.

De overkoepelende reisorganisatie ANVR reageerde onmiddellijk. Directeur Frank Oostdam bepleit dan wel dat die verhoging ten goede komt aan de verduurzaming van de luchtvaart. Zijn belangrijkste kritiek is echter dat de belasting, met een geschatte opbrengst van 600 miljoen euro per jaar, in de algemene middelen dreigt te verdwijnen.

Vliegtaks Schiphol kritiek shutterstock

  Ordinaire belastingverhoging 

  Nog meer kritiek vanuit de ANVR is dat de vliegtaks alleen geldt voor passagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekken. De belasting geldt niet voor transferpassagiers. Ook het vrachtvervoer - vaak vliegen zij met de meest vervuilende toestellen - wordt niet geraakt door deze belasting. De ANVR stelt dan ook dat als de belasting niet wordt gebruikt voor verduurzaming van de luchtvaart het juist een "ordinaire belastingverhoging" is. 

  Vliegtaks Schiphol kritiek _c Fokke Baarssen shutterstock

  Kritiek alom

  De vliegtaks werd in januari 2021 ingevoerd. Er was veel kritiek van de luchtvaartsector, want de coronacrisis vierde hoogtij en de luchtvaartsector zag de al donkere wolken steeds zwarter worden. Voor het kabinet is het juist een maatregel om het vliegen minder aantrekkelijk maken. Bovendien zouden op deze manier de maatschappelijke kosten van vliegen onderdeel zijn van de ticketprijs. 

  Meer over