VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Mount Hood

Verenigde StatenWandelen, wijn en wellness in Oregon

Ook als je, zoals Harmke, vaker in Oregon bent geweest, kun je altijd weer nieuwe ervaringen opdoen. De natuur blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor goede wijn & wellness zit je in Oregon ook goed! In deze update geeft Harmke ons 9 leuke nieuwe tips.

Wandelen in Forest Park

 • Mijn wandeling door Forest Park met Sarah van Around Portland start met een ontbijtje bij The Clearing Café. Het zit naast The Dragontree Spa (zie hieronder), ideaal voor een (voet)massage na afloop! Forest Park is een uitgestrekt bos in Noordwest Portland met bemoste bomen. We lopen over de Wildwood Trail en zien eekhoorntjes rondhuppelen. Sarah wijst op de zwaardvarens. Die zijn een teken dat de grond vruchtbaar is. Ze laat me de blaadjes van de hazelnootboom voelen. Die zijn zijdezacht en dus te gebruiken als ‘luxe-wc-paper’ in het bos. Ook staan we voor de hoogste boom van Portland, een Douglasspar van wel 75 meter.

VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Forest Park

  Hiken naar Mount Hood

  Bij helder weer maak ik een wandeling naar Mirror Lake en Mount Hood. Mijn gids is… Nanne uit Groningen! Hij woont sinds 1987 in Amerika. Startpunt van de tocht is het plaatsje Government Camp. We volgen het bospad naar Mirror Lake. In dit gletsjermeer zien we de berg Mount Hood gespiegeld. Het is eigenlijk een vulkaan, 1500 jaar geleden was er nog een serieuze uitbarsting, zegt Nanne. De wandeling gaat verder. Het pad kruipt omhoog en eindigt bij een uitkijkpunt op een rots. Mount Hood doemt recht voor ons op. Het is de ultieme beloning. Met mijn handige Swarovski Optik-pocketkijker kijk ik naar roofvogels en chipmunks.

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Gids Nanne
  • Gids Nanne uit Groningen.
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Mount Hood
  • De indrukwekkende Mount Hood.

  Fietsen naar de waterval

  Op een halfuurtje rijden van Portland liggen de watervallen van Columbia River Gorge. Met Edwin van Around Portland (partner van Sarah) doe ik een hike & bike-tour. We nemen het pad omhoog naar de Ponytail Falls en kunnen zelfs achter deze waterval langs lopen! In de winter ontstaan er ijspegels, in de zomer kun je onder deze waterval zwemmen. Eenmaal weer beneden laadt Edwin de bikes van de auto en fietsen we naar nog meer watervallen, zoals Wakkeena, wat ‘mooiste’ betekent in de taal van de First Nations. De trip eindigt bij de Bridge of the Gods, waar First Nations bij hun stalletjes zalm en andere verse vis verkopen. 

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Fietsen gids
  • Fietsen mee!
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl brug
  • Bridge of the Gods...

  Wijn & kaas proeven

  Op een heuveltop aan de rand van de stad Portland zit Amaterra Winery. Vanaf het terras heb je fenomenaal uitzicht op de stad en Tualatin Valley. Deze vallei maakt deel uit van Oregons wijnvallei Willamette Valley. In het restaurant van dit nieuwe wijngoed proef ik pinot noir en een cabernet sauvignon, en dat in combinatie met verrukkelijke kazen. Het restaurant van Amaterra heeft Farm to Table als uitgangspunt. “We nemen de producten zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer af en de wijnen worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd”, vertelt een medewerker. Amaterra betekent dan ook zoveel als ‘liefde voor de aarde’.

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl wijnproeverij
  • Heerlijke wijntjes proeven bij Amaterra.
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl uitzicht wijngoed
  • Een mooi uitzicht vanaf de winery.

  Wining & dining

  Hiyu Wine Farm in Hood River is een bijzonder adres. Wijnmaker Nate Ready zweert bij organic en kan uren filosoferen over de wijn die hij produceert. De mooie etiketten op de flessen hebben een spiritueel tintje. Niet alleen de wijn is bijzonder, je kunt bij Hiyu ook fantastisch eten, vanzelfsprekend lokaal en van het seizoen. Nate’s wijnen bloeien extra op in combinatie met de gerechten. De Tzum 2020 Clochan blijkt goddelijk bij gegrilde aubergine en de Columba 2017 blijkt in combinatie met lam onweerstaanbaar. Mijn favoriet is echter de Moon Dog 2015. Vooral bij de tagliatelle met cantharellen is deze pinot noir to die for.

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl flessen wijn
  • De wijn die wordt geproduceerd bij Hiyu.

  Ayurvedische spa

  Na de lange hikes geniet ik behalve van goede wijn, ook van de spa. Voor een voetbad en massage ga ik naar The Dragontree Holistic Day Spa in North West Portland. Als ik binnenkom, klinkt er muziek van de Nederlandse (!) pianist Joep Beving. Manager Jennifer Coia is fan. De paarse kleuren in deze spa geven direct een gevoel van rust en geborgenheid. Calm Clarity heet mijn Ayurvedische behandeling, afgestemd op mijn dosha-type pitta. Wat gezellig: het voetbad is in een gedeelde ruimte. Een moeder en dochter naast me praten enthousiast over Amaterra. De massage is in een aparte kamer en daarna ben ik volkomen zen!

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl Spa
  • De entree van de spa.
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl lounge spa
  • De lounge om te ontspannen.
  Rons tipRons tip

  De natuur van Oregon leent zich perfect voor filmlocaties. Zo werd deel I van de fantasy-film Twilight (2008) deels opgenomen in Forest Park in Portland.

  Ben je bij Mount Hood, neem dan ook een kijkje bij de Timberline Lodge, een National Historic Landmark en een van de filmlocaties van The Shining (1980). 

  Knot Springs in Portland is een luxe-spa bij Burnside Bridge die de Willamette River overpant. Logeer je bij hotel Lolo Pass, dan krijg je korting op de entree.

  Natuurlijke bronnen

  Bij de historische plaats La Grande in Eastern Oregon ligt een al even historisch hotel: The Lodge at Hot Lake Springs. Eigenaar Mike geeft het vervallen hotel een make-over. Mijn suite is fraai opgeknapt en heeft aan drie kanten uitzicht. Ook is er een pub en retro-bios in The Lodge. Hotelgasten hebben 24/7 toegang tot de mineraalrijke warmwaterbronnen aan Hot Lake, overige bezoekers zijn overdag welkom. Ik probeer alle baden uit. Bij zonsondergang en zonsopgang is het genieten van de schitterende luchten. Een andere spabezoeker vertelt: “In de winter is het hier extra sfeervol met brandende vuurkorven in de sneeuw.”

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl hot springs
  • Fijn baden bij Hot Lake Springs.
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl hotel
  • Het hotel krijgt een make over.

  Kamperen in het wild

  In Eastern Oregon ga ik wildkamperen! Niet alleen gelukkig, maar met Go Wild van Dan Sizer en met een paar Canadezen. Lang geleden dat ik in een tentje heb geslapen, glamping daargelaten! Drie dagen lang struinen we door de ongerepte wildernis van de Elkhorn Range. Er zit een luxe-randje aan deze trip: onze tassen worden per muildier naar het kamp vervoerd en de tentjes hebben veldbedden. Dan en zijn maat Kaleb maken cocktails en koken de sterren van de hemel op het kampvuur. Ook zorgen ze voor vertier zoals hatchet throwing – met een bijl op een boom mikken – en fly fishing – zwaaiend met een hengel visjes vangen.

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl wildkamperen
  • Drie dagen wildkamperen...

  Kajakken en eiken redden

  First Nature Tours van Kieron Wilde legt zich toe op Regenerative Tourism. Dat staat voor méér dan duurzaam toerisme. Het betekent dat je actief meehelpt aan natuurbehoud. Zo neem ik deel aan een leuke tweedaagse groepstrip waarbij we inheemse eiken bevrijden van verwoestende planten: teamwork dat voldoening geeft! Na het harde werken volgt een picknick en kajakken we op de Willamette River. Ook bezoeken we het duurzame wijngoed Left Coast, waar we pinot noir drinken en heerlijke houtovenpizza eten. We logeren in een luxe-boetiekhotel in een historisch plaatsje, voordat we terugkeren naar de stad Portland. Toptrip!

  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl eik
  • Samen de eiken verlossen van begroeiingen.
  VS Oregon/Portland Harmke Kraak RonReizen.nl kayak
  • En daarna lekker kajakken!

  Info

  Meer over