Karwendel

OostenrijkHeerlijk wandelen en genieten in de Vorarlberg (2)

Wie van wandelen houdt komt in de bergen prima aan haar trekken. RonReizen-blogger Liesbeth houdt er wel van en ging voor ons de Oostenrijkse paden op. Dit is deel twee en wederom boordevol tips!

Het Großes Walsertal is een Unesco biosfeergebied; een proeftuin voor duurzame ontwikkeling. In gebieden met deze Unesco-status worden manieren gezocht en nieuwe wetenschappelijke inzichten opgedaan om de mens meer in evenwicht te laten leven met zijn natuurlijke omgeving. Daarbij gaan innovatieve methoden van natuurbehoud en bescherming van biodiversiteit hand in hand met de sociaal-economische ontwikkeling van een gebied (bron: www.unesco.nl). Vanwege de geïsoleerde ligging zijn unieke flora en fauna hier behouden, en mede dankzij Unesco blijft dit ook zo!

Sonntag
 • In de bergen bij Sonntag, Grosses Walsertal .

Super om te wandelen

Uiteraard is het hier super om te hiken. Wij checkten in bij hotel Gasthaus Krone in het dorpje Sonntag, namen de kabelbaan naar boven en deden de Themenweg Klangraum, een easy ommetje voor het hele gezin met als thema de geluiden in de natuur. 

Sonntag
 • Niet verkeerd zo'n uitzicht vanaf het balkon van Gasthaus Krone in Sonntag.
Themawandeling
 • Echo! Echo! Een van de stops op de Themenwanderung Klangraum.
Geluidentunnel
 • In de koperen tunnel die over de rivier is gebouwd geniet je van het klaterende watergeluid.

Eten in het klooster

Eenmaal weer beneden kun je verderop in het dal lekker eten op een bijzondere plek in het klooster van Sankt Gerold. Voor alle info over het Großes Walsertal klik je hier.

Klooster
 • Het klooster van Sankt Gerold in het Grosses Walsertal.

Boter, kaas en... melk

Overal in Vorarlberg vind je boerenbedrijven die actief zijn in de veehouderij. Het zijn vooral kleinere bedrijven die melk, kaas en boter produceren. Traditioneel gebeurt dat hier op 3 verschillende hoogte-nivo’s; in de winter zijn de boeren in het dal en naarmate het warmer wordt verkassen ze naar hogergelegen alpenweides, Alpe genoemd in het Vorarlbergs.

Koeien
 • De dames van de melk bij Alpe Ober-Überlut.

Heerlijke kaas

De drie warmste maanden van het jaar, van eind juni tot eind augustus, zijn de hoogstgelegen Alpes in gebruik. De boer en zijn gezin zijn daar 16 uur per dag in touw om de lekkerste bergkaasjes te maken, de rest van het jaar staan deze kaasmakerijen leeg!

Kaas
 • Kaas proeven... altijd heerlijk.

Genieten van het uitzicht

We bezochten Alpe Ober Überlut op 1591 meter waar we een rondleiding kregen en kaas en verse karnemelk proefden. De koperen kaasketels zijn hier houtgestookt! Het uitzicht over het Großes Walsertal is waanzinnig. Hier elke ochtend wakker te worden… daar kun je ons voor wakker maken! En voor de echte hikers: deze Alpe ligt aan een weg die al in de vroege middeleeuwen in gebruik was bij de Kelten en nu onderdeel is van de route van de Via Alpina, het lange afstandswandelpad door de Alpen.

Rons tipRons tip

Montafon heeft een bijzonder handige app waarop je, eenmaal onderweg, zeer snel en overzichtelijk jouw hike uitzoekt en gelijk even checkt of dat leuke berghutje geopend is voor de lunch. De voorbereiding van je reis naar Montafon doe je via de site www.montafon.at. Je boekt je overnachtingen direct bij de locatie zelf en vindt veel kleinschalige accommodatie die niet via de grote boekingssites te vinden is! 

Een wonder van een bron

Op een kwartiertje rijden van Alpe Ober-Überlut ligt Alpengasthof Bad Rothenbrunnen: een prachtig plekje om na een wandeling te lunchen aan een rivier en middenin de natuur. Vroeger was dit een kuuroord; een paar meter stroomopwaarts is een ijzerhoudende bron met roodgekleurd water (precies, vandaar die naam) waar genezende eigenschappen aan worden toegeschreven sinds daar in de middeleeuwen een herder op wonderbaarlijke wijze van zijn verstuikte enkel genas. 

rivier
 • Wandeling langs de rivier bij Bad Rothenbrunnen.
Gasthaus Bad Rothenbrunnen
 • Gasthaus Bad Rothenbrunnen. Is het geen plaatje?
Frauenschuh
 • Bijzondere flora in het Großes Walsertal: de Frauenschuh.

De hoogte in

Montafon is het hoogstgelegen gebied in Vorarlberg en dat zie je meteen aan het landschap: hoge, spitse bergtoppen met nog best wat sneeuw erop en de lucht voelt ijler aan. Dit is ’s winters een van de meest sneeuwzekere gebieden. Uiteraard is ook het Montafon in de zomer een mekka voor hikers. Zo neem je bijvoorbeeld de Hochjochbahn in Schruns en kies je een van de vele, goed bewegwijzerde trails. 

Zon en een mijn

Bartholomäberg is iets lager gelegen op een zuidhelling en wordt – niet voor niets - het zonnebalkon van het Montafon genoemd. Niets dan glooiende bergweitjes, totale rust en legio wandelmogelijkheden. Is het een keer niet zo zonnig en heb je zin in iets anders, bezoek dan het Historisches Bergwerk, een oude mijn.

Ongezond 

Hier werd sinds de vroege middeleeuwen koper, zilver en ijzererts gewonnen in gangetjes van 1.20 meter hoog. Voor de broodnodige verlichting gebruikte men fakkels die het grootste deel van de aanwezige zuurstof gebruikten. Ook toen was werken in een mijn een ongezonde bezigheid.. De mijn was in gebruik tot halverwege de 17e eeuw, toen na het ontdekken van onder andere Zuid-Amerika bleek dat de erts daar gemakkelijker en dus goedkoper uit de grond gehaald kon worden. 

De ingang van de oude mijn in Bartholomäberg
 • De ingang van de oude mijn in Bartholomäberg.

Fenomenaal uitzicht

Een bijzondere overnachtingsplek is Panoramagasthof Kristberg in het Silbertal, dat met de bergbaan vanuit het dal te bereiken is. Het hotel bestaat al meer dan honderd jaar, het eten is er super en het uitzicht vanwege de hoge ligging fenomenaal.

Uitzicht
 • Uitzicht vanaf het terras over het Silbertal – zo smaakt de Käsespätzle wel!
Zonsondergang
 • Zonsondergang Kristberg – Silbertal.

Genieten van de natuur

Lech is bij ons Nederlanders vooral bekend als het skigebied waar onze royals jaarlijks komen voor de fotoshoot. Het is een mondain plaatsje met vooral hotels en pensions. Heel anders dan de rest van Vorarlberg waar het toerisme iets minder duidelijk de overhand heeft. Maar de vakantieganger komt hier natuurlijk niet voor niets zo graag: de natuur is er wonderschoon en de hiker komt weer goed aan zijn trekken. 

Vorarlberg
 • Onderweg naar Lech. Wat is dat Vorarlberg toch mooi!

Groene hike

Een populaire hike is de Green Ring, die je in drie etappes, een van 7 en twee van 10 km, door het gebied van Lech en Zürs leidt en je en passant meeneemt in de eeuwenoude legendes van het gebied. In de winter heet ie trouwens om voorspelbare redenen de White Ring en kun je de afstand skiënd afleggen.

Hike
 • Bovenaan de Rüfikopfbahn, het startpunt van de Grüner Ring hike.

Hiken om het meer

Meer hikewaardig natuurschoon in de buurt van Lech vind je in de Formarinsee die in 2015 is uitgeroepen tot het mooiste plekje in Oostenrijk. Vanuit Lech neem je de panoramabus omhoog en een half uur later sta je op 1793 meter hoogte bij het meer. Je loopt er in zo’n anderhalf uur omheen en onderweg kun je ten behoeve van de inwendige mens even stoppen bij de Freiburger Hütte.

Sneeuwwand
 • Eind juni loop je nog tussen een sneeuwwand door naar het meer.
Meer
 • De Formarinsee. Als alle sneeuw gesmolten is het op z’n groenst en allermooist.

Heerlijke plek in Lech

Als je dan toch in Lech bent kun je er ook maar het beste goed van genieten. Dat gaat prima in Hotel Austria met plenty wellnessfaciliteiten, lekker eten en wijnadvies van sommelier Jörg. Die zich niet te goed voelt om even te helpen bij het uitserveren van het eten. Dat geeft de sfeer in het hotel goed weer. Wat een heerlijke plek!

Lech
 • Uitzicht vanaf het terras van Hotel Austria in Lech.
Wijnkaraf
 • Sommelier Jörg met zijn alpenhoorn annex wijnkaraf.

Wandelen naar hartelust

Op een uurtje rijden vanaf Innsbruck of 9 uur van Utrecht ligt de Achensee, een groot bergmeer in Tirol, Oostenrijk, geknipt voor allerlei zomers watervermaak. Én heel dichtbij het National Park Karwendel waar je naar hartenlust kunt wandelen en je zeldzame flora en fauna vindt. Een top-combinatie, als je het mij vraagt.

Achensee
 • De Achensee. Hoe mooi wil je het hebben.

Mooie kleur

De Achensee is zo’n 9 kilometer lang en ligt op 930 meter boven zeeniveau. Het meer staat bekend om zijn goede waterkwaliteit maar het is vooral heel erg mooi; door de kalkstenen ondergrond kleurt het water prachtig turquoise. 

Uitzicht
 • Dit is je uitzicht vanuit de rustruimte van de panorama-spa van hotel Einwaller.

Heerlijk aan het meer

Verblijf in het dorp Pertisau en geniet daar van het goede leven aan het meer: wentel je bijvoorbeeld in de luxe van Seehotel Einwaller met vanaf je balkon uitzicht over het meer, privéstrand aan het water en inbegrepen panorama spa. Maar ook als je niet van plan bent om de hoofdprijs te betalen kun je in Pertisau goed terecht; kijk voor alle mogelijkheden op booking.achensee.com. 

Gaisalm
 • De Gaisalm is prachtig gelegen aan het meer.

Wandelen heen, terug met de boot

Heb je zin in een lekkere wandeling dan loop je in zo’n twee en een half uur langs de westelijke oever van het meer van Pertisau naar Achenkirch. Halverwege stop je even bij de Gaisalm voor een drankje en een hapje. Het pad biedt steeds weer andere vergezichten over het meer en de bergen er omheen en aangezien hier door de ‘trechtervorm’ van het meer altijd een lekker briesje staat is het zelfs in de zomerhitte een aanrader. Vanuit Achenkirch neem je de boot terug naar Pertisau. Onderweg zit je eerste rang voor de kitesurf-kunsten op het meer!

Achensee
 • Van Pertisau naar Achenkirch langs de Achensee.
Kitesurfer
 • Onderweg terug met de boot word je getrakteerd op spectaculaire kitesurfkunsten.

Met gemsgarantie...

Naturpark Karwendel is met haar 727 km2 het grootste beschermde natuurgebied van Tirol en daarmee van heel Oostenrijk. Vanwege het specifieke klimaat en de topografie komen hier plant- en diersoorten voor die je (bijna) nergens anders ziet. Uiteraard is ook dit gebied een paradijs voor hikers. Voor de echte fanatiekelingen is er de Karwendel Höhenweg, een zesdaagse huttentrektocht 'met gemsgarantie'. 

Gramai Alm
 • Bij de Gramai Alm, het vertrekpunt van de wandelroutes.
Gemzen kijken
 • Vanaf de parkeerplaats zien we door de verrekijker al twee gemzen op de berg, bijzonder!
Kijken
 • Je gaat het pas zien als je ernaar kijkt...

Op pad met de ranger

De Achensee ligt aan de oostkant van het gebied en vanuit Pertisau rijd je in een kwartier naar de Gramai Alm, het startpunt van een aantal wandelroutes. Zeer de moeite waard is de 3½ uur durende ontdekkingswandeling met een park ranger. Hij vertelt je alles over de flora, fauna, geologie en geschiedenis van het gebied. Wist je bijvoorbeeld dat er eetbare planten groeien waarmee je in de Oostenrijkse winter in je vitamine C-behoefte kunt voorzien? Je boekt de wandeling via www.karwendel.org en met de Achensee-card is ie nog gratis ook.

Waterval
 • Dit kom je onderweg vaker tegen...
Karwendel
 • Hiken in de Karwendel. Wauw.

Nooit meer weg! 

Bij terugkomst op de Gramai Alm kun je even lekker ontspannen en wat eten op het terras. Ze hebben ook een waanzinnig mooie natuur-spa en je kunt er overnachten. Want hier wil je dus echt nooit meer weg.

Spa
 • Je uitzicht vanuit de natur-spa op de Gramai Alm. Je kunt deze ook voor een dagje boeken!

Links

Meer over