Italië Valsugana winter RonReizen.nl sneeuwschoenwandelen

ItaliëValsugana: ook in de winter top!

Valsugana in de regio Trentino staat vooral bekend als een zomerse vakantiebestemming. De meren Levico en Caldonazzo zijn ideaal voor een heerlijke kampeervakantie aan het water en om te watersporten. Verder zijn er vele wandelpaden in de omliggende bergen, een 80 kilometer lang fietspad, pittoreske dorpen en stadjes zodat je elke dag wel iets leuks kunt ondernemen. Onze speciale verslaggeefster ontdekt de omgeving echter in de winter.

Na de zomer volgt dan de herfst en ook dan is er van alles te beleven tijdens uiteenlopende culturele en gastronomische evenementen. En wanneer vervolgens de sneeuw begint te vallen gaan ook de 2 skigebieden open: Panarotta 2000 boven Levico Terme en Ski Lagorai bij Passo Brocon. Denk nu niet aan honderden kilometers piste maar meer aan ‘klein-maar-fijn’-gebieden met prachtige brede en rustige pistes waar je vooral met een groep of gezin een heerlijke dag of dagen kunt beleven.

Lees ook:

alles over de herfst in Valsugana!

Italië Valsugana winter RonReizen.nl
 • Een klein maar fijn skigebied.

Niet skiën maar wandelen! 

Inmiddels is het winter, maar ik ben niet gaan skiën in Valsugana. Ik heb de sneeuwschoenen en anti-slip-zooltjes in de auto liggen en haal eerst Patricia op die in Calceranica al Lago woont. We rijden vervolgens verder het Valsugana-dal in om na Borgo Valsugana richting Castello Tesino en Passo Brocon te rijden. Het dal wordt hier wat smaller, de dorpen steeds authentieker en zo klimmen we bocht na bocht tot zo’n 1.600 meter hoogte.

Italië Valsugana winter RonReizen.nl dal
 • Het Valsugana-dal.

Spijkertjes om niet uit te glijden

Bij een oud onbewoond pand met de naam ‘Casa Saronnese’ parkeren we de auto en bekijken het pad van onze route. De sneeuw is een stevige aangestampte laag dus sneeuwschoenen lijken vooralsnog overbodig. Om, in het geval van ijzige plekken, toch houvast te hebben, doen we de anti-slip-zooltjes om. Deze hebben aan de onderzijde kleine spijkertjes om glij- en eventuele valpartijen op ijs te voorkomen. En ik heb ook Lykke, mijn zes maanden jonge Border Collie, meegenomen. Ze rent, springt en sleept stokken en is dolgelukkig met dit uitstapje.

Bekijk hieronder ook de video van de wandeling! 

Frisse wandeling

In de auto had ik al gezien dat het -7 was en hier in de schaduw voelen we inderdaad hoe de kou in onze neuzen prikt. Toch is het prima om te lopen en na een viertal bochten schijnt dan plots het zonnetje in ons gezicht. Heerlijk! We stoppen even om om ons heen te kijken. 

Italië Valsugana winter RonReizen.nl
 • Op pad, de juiste route volgen!

Puur natuur! 

We staan hier in het Lagoraigebergte, de langste in Trentino gelegen bergketen met een lengte van circa 70 kilometer tussen Valsugana, Val di Fiemme tot aan Passo Rolle. Een berggebied dat absoluut meer aandacht mag krijgen want het is er schitterend, puur en rustig. Je kunt hier zomers dagtochten maar ook meerdaagse bergtochten maken. Vanaf ons wandelpad kijken we uit over het dal richting Pizzo di Levico, Borgo Valsugana maar de meren Levico en Caldonazzo zijn net niet te zien.

Italië Valsugana winter RonReizen.nl uitzicht
 • De uitzichten zijn prachtig.

De route

 • Startpunt - Passo Brocon bij Casa Saronnese 1630 meter hoogte.

  Het pad ligt links van het pand en slingert geleidelijk over de helling van .Monte Agaro omhoog. 

  Eindpunt: Chalet Paradiso op de piste op circa 1900 meter hoogte. 

  Klik hier voor alle info over de route en kaarten

De sneeuwschoenen moeten om...

Zo wandelen we verder, komen enkele toerskiërs tegen (met specifieke uitrusting en vellen onder ski’s om naar boven te lopen om daarna, zonder vellen, af te dalen) tot we merken dat de sneeuw wat zachter is geworden en we regelmatig dieper wegzakken. We besluiten om de sneeuwschoenen aan te doen. 

Italië Valsugana winter RonReizen.nl sneeuwschoenen
 • In deze dikke sneeuw kun je niet zonder de sneeuwschoenen.

Als profs naar boven wandelen

Deze brede van plastic gemaakte ‘rackets’ bind je onder je voeten door de neus en hiel van je schoen erin te klemmen (op maat te maken) en met bandjes vast te gespen. Je kunt vervolgens je hiel los danwel aan de basis vastzetten. Om eenvoudig over het pad omhoog te lopen, is los prettiger. Aan de onderzijde zitten dikke spijkers en bij de neus een stalen punt zodat je op eventuele ijzige, harde stukken goed grip hebt. Het is even wennen omdat je je voeten iets breder moet neerzetten maar door soepel in de knieën te blijven, wandel je al vrij snel als een profi over de losse sneeuw verder. 

Italië Valsugana winter RonReizen.nl sneeuwschoenwandelen
  Rons tipRons tip

  Let op: sinds 1 januari 2022 dien je, zodra je je buiten de gebaande paden en pistes begeeft en met lawinegevaar graad 2, over een ‘winteruitrusting’ te beschikken! Met anderen woorden: je hebt bij je een lawinepieper, schep en sonde. Voor de route die Sytske heeft gelopen (uitgezet) is dit niet nodig. Wil je daadwerkelijk de ongerepte natuur intrekken, is altijd het advies dit samen met een berggids te doen. Sowieso kom je op deze wijze veel meer over de omgeving en de natuur te weten.

  Boven de boomgrens

  Kort daarna zien we ineens tussen de bomen door een stoeltjeslift gaan dus ik lijn Lykke aan net voordat we bij de piste uitkomen. Ze begint enthousiast te blaffen naar de afdalende skiërs en zou er wel even achteraan willen rennen. Wij draaien ons echter van de piste af om verder door het bos naar boven te lopen. Tot nu is het nooit echt steil geworden en kletsen we gezellig met oog voor de mooie omgeving tot we ineens boven de boomgrens uitkomen en het uitzicht echt adembenemend is. We zien de Lagoraiketen met de hoogste top Cima d’Asta, erachter ligt Val di Fiemme en verder aan de horizon de toppen van de Dolomieten, Pale di San Martino. 

  Italië Valsugana winter RonReizen.nl uitzicht
  • Genieten van het uitzicht op het hoogste punt van de route.

  Wandelen tot aan de eindhut

  Onder de top van Monte Agaro lopen we recht omhoog om zo op ruim 1900 meter bij de hut ‘Chalet Paradiso’ uit te komen. Skiërs en snowboarders begroeten Lykke, maken daarna een gezellig praatje met ons waarna we bij de hut een broodje eten. Vervolgens dalen we een stukje door de diepe sneeuw af tot we dezelfde route terug wandelen tot aan de auto. 

  Tekst, foto's en video: Sytske Maaijen

  Info

  • Italië Valsugana winter RonReizen.nl

   Deze route is ook voor beginnende sneeuwschoen-wandelaars prima te doen.

   Sneeuwschoenen en wandelstokken zijn bij sportzaken in de omgeving te huur.

   Als het niet sneeuwt kun je prima op pad in wandelkleding danwel met een extra laagje eronder. Sowieso is het kleden in laagjes aan te bevelen. 

   Meer weten over de streek Valsugana - Lagorai ga dan naar www.visitvalsugana.it

  Meer over