Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl

OostenrijkLech-Zürs: baden in luxe

Stel je mag vlak voor het echte wintersportseizoen losbarst een paar dagen verblijven in een van de meeste luxieuze hotels van de Alpen en er draaien al voldoende liften om optimaal van het nog zo goed als verlaten skigebied te genieten. Het overkwam onze wintersport-expert Bert Romani begin december in Lech-Zürs en zijn exclusieve ervaring lees je hier.

Geen wachtrijen, geen drukte, een eigen skileraar en strak geprepareerde pistes voor bijna jou alleen. Dat is zoals ze in Tirol zeggen bij ideale condities skiën als een Weltmeister! En dan bijkomen in je hotel van wereldklasse...

Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl

  Logeren in bijzonder hotel 

  Ik ben in heel wat hotels geweest. Van groot tot klein, van massaal tot knus, van spotgoedkoop tot té duur. Maar in het imposante en luxe hotel Zürserhof was ik nog nooit. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen ik de uitnodiging kreeg om dit bijzondere hotel in een van de beste skigebieden van de Alpen te bezoeken. 

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl

  Altijd voldoende sneeuw in Arlberg

  Het is begin december en de eerste sneeuw heeft de Arlberg voorzien van een fijn laagje wit goud. Deze regio deels in de provincie Tirol en deels in Vorarlberg heeft statistisch gezien de beste sneeuwcondities van Oostenrijk. Haar natuurlijke ligging is de basis van sneeuwzekerheid van begin december tot ver in april. Hier zijn de sneeuwkanonnen slechts een aanvulling op de natuurlijke sneeuwval. Zelfs in tijden van klimaatverandering en een stijgende nulgraden-grens krijgt de Arlberg altijd voldoende. 

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl
  • Altijd volop sneeuw op de Arlberg.

  Genieten van de laatste zonnestralen

  Zodra ik de hoofdweg verlaat bij Langen en Stuben am Arlberg passeer gaat het kriebelen in mijn buik. De weg slingert de Flexenpas op met schitterend aangelegde haarspeldbochten. Stuben wordt diep onder mij steeds kleiner en even later komt de afslag rechtdoor via de Arlbergpas naar St. Christoph en St. Anton en linksaf naar Zürs en Lech. Ik stop heel even in een inham om van het laatste avondlicht te genieten. De zon kleurt de dikke sneeuwwolken aan de horizon roze. Er staat nog een auto die even van het panorama wil genieten. Zijn iPhone maakt overuren om het vast te leggen. Het is een Amerikaan die in de Arlberg geboren is en twintig jaar geleden naar de States is verhuisd. Elke twee jaar komt hij even ‘thuis’. Dit keer met zijn tienerzoon die zijn ogen uitkijkt. Wat een natuurgeweld! 

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl

  Terug in het hoteldorp Zürs

  Even later passeer ik op 1773 meter de Flexenpas en dan is het slechts een kort stukje vals plat omlaag. De eerste gebouwen van het hoteldorp Zürs zijn in zicht. Ik ken het dorp goed. We hebben er meermaals de  Nationale Skitest van de Nederlandse Ski Vereniging gehouden. Ik herken de mooie off-piste hellingen, het dalstation van de Trittkopf die de nieuwe verbinding met het skigebied van St. Anton ontsluit. Vroeger ging er een oude gondel omhoog. Mooie tijden. Ik houd van die klassieke liften en vind het jammer dat er nog zo weinig van zijn. 

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl Lech
  • Lech.

  Superieure service in hotel

  Aan het eind van dorp ligt het Zürserhof. Alleen de oprijlaan maakt al indruk. Even door de poort en even later sleep ik mijn bagage de hal in om in te checken. Ik wordt meteen geholpen en verzocht alles uit mijn handen te laten vallen. Hier geldt vijfsterren superieur service, dus ik overhandig mijn autosleutel en 10 minuten later staat deze geparkeerd in de overdekte garage, liggen mijn overige tassen op mijn kamer en staan mijn skischoenen keurig in de locker van de skikelder. Verwarmd uiteraard. Ik heb een eenpersoonskamer die niet heel groot is, maar wel luxe. Een queensize bed, een badkamer met gouden kranen, een inloopkast en,  jawel, een verlichte kerstboom recht voor mijn raam. Kijk dat is pas een uitzicht zo vlak voor de kerst!

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl hotel

  Van boerderij tot tophotel

  De historie van dit hotel is best bijzonder, want hoe begin je nu met een vijfsterren superior hotel? Nou, eigenlijk niet. In den beginnen was het een boerderij hoog op de alm waar gasten konden verblijven. Pas toen de rijken der aarde gingen reizen en koningshuizen het dorp hadden ontdekt, ontwikkelde het familiehotel zich tot een exclusief tophotel. Inmiddels kijkt men met trots terug op meer dan 60 jaar historie van het hotel en doen ze er alles aan om de succesformule in stand te houden. Zo werkt men er dagelijks aan om het luxe vakantiegevoel en de atmosfeer continu te verbeteren. 

  Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl

   Genieten van alle luxe

   Maar wat heb je aan al die luxe zonder de warme gastvrijheid? En dat is precies wat de tweede en derde generatie hoog in het vaandel heeft staan. Zo bedrijft de familie Skardarasy met elegantie, gepassioneerdheid en een niet te stoppen enthousiasme het exclusieve hotel. En met succes. Het Zürserhof is een van de beste hotels ter wereld en ja, dat mag wat kosten. Overigens zal de gemiddelde gast zich daar niet mee bezig houden. Zij zoeken een vakantie die zorgeloos verloopt, waar men zichzelf kan zijn en in alle rust kunt genieten van alle luxe tussen gelijkgestemden. Vele bezoekers zijn stamgasten die er al jaren ieder jaar op wintersport komen. 

   Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl hotel

    Op pad met de privé-leraar

    Het is nog ver voor het hoogseizoen. In Nederland wordt pakjesavond gevierd en mijn kado is de skipas van Lech en Zürs voor twee dagen. Bij de in het hotel gevestigde skiverhuur en kleine shop van Brändle kies ik een paar allmountain ski’s uit. Nagelnieuw natuurlijk. Ik ga op stap met Berhard, de privé-skileraar die al jaren voor de gasten van het Zürserhof werkt. Er is slechts een handvol afdalingen open, maar gezien de lengte van de pistes is dat meer dan genoeg. Het sneeuwt licht en het zicht is dramatisch. Op gevoel dus en in ‘het kontje’ van de skileraar, zoals dat heet. Zolang ik hem in zicht heb, kan ik eenvoudig volgen en een goede inschatting maken van de ondergrond. 

    Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl skiën

     Vertrouw op je techniek

     Met slecht weer skiën is voor veel wintersporters problematisch maar je moet op je techniek vertrouwen en op het feit dat alles tussen de pistepalen strak is geprepareerd. Ervaring is een must. In de lift vertelt Bernard over zijn werk hier in Zürs. Hij heeft bijna alleen maar vaste klanten. Vaak privé of met twee tegelijk. Hij neemt ze mee door het gebied, maakt prachtige off-piste toeren en de helikopter wordt niet geschuwd. Lech-Zürs is een van de weinige plekken waar helikopterskiën is toegestaan. Niet heel goed voor het milieu, maar dat zijn de Porsches en Bentleys waar de gasten mee naar het Zürserhof rijden ook niet…

     Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl skiën

     Lunch met zilver bestek

     Na wat afdalingen is het tijd voor de lunch die we in het Zürserhof á la carte bestellen. De spaghetti Bolognese verorber ik met zilver bestek, de wijn laat ik even wachten tot bij het diner en vul mijn vochttekort aan met wat bubbelwater. Ik word op mijn wenken bediend door uiterst vriendelijke dames en heren die trots zijn om in het Zürserhof te mogen en te kunnen werken. Hoewel het ook voor het Zürserhof post corona lastig is om voldoende goed geschoold personeel te krijgen. 

     Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl food
      Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl food

      Langlaufend naar Lech

      In de middag bezoek ik Lech en stap op de langlaufski’s. Het is steeds harder gaan sneeuwen en tussen de bomen is het zicht veel beter. De loipe vanuit het dorp naar Zug is ideaal. Licht glooiend slingert het spoor langs de rivier aan het kleine dorpje Zug voorbij. Ik ben niet heel ervaren en de conditie laat het ook snel afweten. Maar al skatend en hard werkend met de lange stokken overleef ik de 7 kilometer loipe.

      Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl langlaufen
      • Hard werken op de loipes.

      Strolz moet je gezien hebben

      In Lech kan ik het niet laten om even binnen te wandelen bij Strolz. Een legendarische skiwinkel met beleving. De luxe merken zijn deskundig uitgestald, er zijn relaxte zitjes bij de open haard en je kunt allerlei mooie accessoires shoppen voor in je huis. Strolz is groot geworden doordat zij als een van de eerste skischoenen op maat maakte. De Strolz skischoenen worden inmiddels wereldwijd verkocht. 

      Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl Strolz lech
      • Strolz, beroemd over de wereld.

      Alles klopt in Lech en Zürs

      Luxe dat is waar het om gaat, zo vertelt Hermann Fercher, directeur van de VVV in Lech-Zürs me. “Het motto bij ons is ‘a moment of private luxery!’ , het mag de gast aan niets ontbreken. Dat maakt Lech-Zürs Lech-Zürs!" Ik kan het alleen maar beamen. Alles klopt hier en over alles in nagedacht. Zelfs de buitenverlichting van de biomassa energiecentrale langs de weg tussen Lech en Zürs is met designverlichting uitgerust. Tja, het mag wat kosten..

      Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl kaarsen

       Een spa van topklasse

       Het is masseuse Laura die met haar stevige handen deskundig mijn lichaam onder handen neemt. Na een dagje skiën en mezelf uitputten in de langlaufloipe zijn haar technieken een weldaad voor mijn stramme spieren, onderrug en overbelaste voeten in net iets te kleine langlaufschoenen. 

       Zoals het een hotel van deze statuur betaamt beschikt het Zürserhof over een indrukwekkende Spa. De Aureus SPA in het superior vijfsterrenhotel Zürserhof is een van de meest exclusieve spa’s van het land. Het spaconcept is tot in het kleinste detail doordacht en in de sparuimte borrelt vers water uit de eigen bron van het hotel. Kinderen en tieners worden in de Family SPA net als de volwassenen in de watten gelegd met een ‘family friendly’ zwembad en sauna.

       Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl spa

        Royale en multifunctionele spa

        Ik verdwaal bijna in de royale Spa van 1.700 m² verdeeld over twee niveaus. Er is bijzondere aandacht besteed aan de buitengewone inrichting van de ruimtes. Al bij binnenkomst ziet het er veelbelovend uit: via een ingang met watervallen kom ik direct in de grote ontvangstruimte, waar ik vriendelijk welkom wordt geheten. Hier bevinden zich ook de Aureus Bistro en de exclusieve Aureus Shop. Luxueus uitgeruste multifunctionele behandelingsruimtes creëren de perfecte ambiance voor behandelingen van het hoogste niveau, zoals lichaams- en schoonheidsbehandelingen, massages, manicure en pedicure. Vraag naar Laura, ze is een aanrader!

        Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl spa
        • Kleine relaxruimte in de spa.

        Wegdromen in de Panorama Lounge

        Dan kom ik in de grote Panorama Lounge van 180 m2 met bibliotheek, open haard en gezellige waterbedden. Ik plof even neer om in mijn arm te knijpen. Is this real? Wat een voorrecht om hier even te mogen zijn. Ik vergeet tijd en ruimte en doezel weg. Ik droom van de adembenemende natuur van de Arlberg. Ik zie bergruggen die glinsteren in de zon en dikke sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen. 

        Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl lounge spa
        • Panorama Lounge.

        Ook de hamam mag er zijn...

        Als ik ontwaak geniet ik nog even van het uitzicht voordat ik me laat zakken in het warme water van de infinity pool. Wederom met blik op de pistes. Liefhebbers van Hamam zijn hier ook aan het juiste adres. Alleen of met z’n tweeën genieten de hamamgasten van diepe warmte, volledige ontspanning en lichamelijke en geestelijke zuiverheid. De traditionele zeepschuimmassage wordt uitgevoerd met lokale producten, en voor de reiniging worden modder, zout en honing uit het Alpengebied gebruikt. 

        Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl spa

        Zo ruikt luxe dus...

        De hoteliersfamilie Skardarasy beveelt na het heerlijke reinigingsritueel op de warme steen een aromamassage met essentiële, geurige oliën aan. Zij weten wel wat wellness puur is. Zelfs over de geur is nagedacht. Zo zijn fijne kamergeuren exclusief voor het Zürserhof samengesteld, die zorgen voor puur welzijn in de Aureus SPA. Gecreëerd door parfumeur Dr. Josef Franz die een unieke geurcompositie uit het zuiverste bronwater, kruiden uit het hooggebergte en bessen heeft samengesteld. Aangenaam warme nuances en een verleidelijk vleugje luxe hangen in de lucht. Ik haal diep adem door mijn neus en probeer het te ruiken. Ik heb nooit geweten dat luxe een geurtje had…

        Oostenrijk Lech Zürs Zürserhof luxe Bert Romani RonReizen.nl hotelfamilie
        • Bert (m) met de derde generatie familie Skardarasy.

        Info

        Meer over