Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen wandelen

ItaliëVal di Fiemme: vergeten parel

Ook onze wintersportgoeroe Bert Romani moet geduld hebben. De huidige maatregelen laten een reis naar de sneeuw niet toe. De Alpen zitten voorlopig nog even op slot en het is nog maar de vraag of we deze winter nog kunnen genieten van de wintersport. Maar dromen mogen we wel en dit keer doen we dat over een prachtige regio in Noord-Italië die we wel lijken te zijn vergeten, het veelzijdige Val di Fiemme.

Krakende sneeuw onder je voeten. De frisse berglucht die je neus prikkelt en een witte wereld om je heen die wel licht lijkt te geven. Het panorama op de karakteristieke toppen van de Dolomieten is adembenemend en je kijkt nu al uit naar een heerlijke Italiaanse lunch…

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen skiers

Op naar Val di Fiemme

Als fan van de Italiaanse skigebieden ben ik er vaak te vinden. Bekende plaatsen als Madonna di Campiglio, Alta Badia en Courmayeur heb ik al vaak bezocht. Dat geldt opmerkelijk genoeg niet voor het iets zuidelijker gelegen Val di Fiemme en daar moet maar eens verandering in komen.

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen overzicht
 • Bert wilde eens een keer naar het onbekende Val di Fiemme.

Niet ver weg

Het lijkt wat verder weg te liggen, maar wanneer ik het dal binnenrijdt staat de teller op nog geen 1050 kilometer. En dan hoor ik zoveel wintersporters zeggen: "Wintersport in Italië? Mij te ver weg!" En wel gaan skiën in Val Thorens (1100 km). Het is maar hoe je het ervaart en of je de moeite wilt nemen om de Brenner over te rijden. Je krijgt er namelijk wel iets voor terug. En wil je niet rijden, vlieg dan op Verona of Innsbruck.

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen skiers
 • Het lijkt ver weg, maar is het niet!

Op de piste

Val di Fiemme kent verschillende gebiedjes die allemaal zeer familiair zijn en dus niet heel groot zijn opgezet. Hier geen massatoerisme, wachtrijen en drukte bij liften en hutten, maar een en al gemoedelijkheid. Het Ski Center Latemar is het grootste en meest gevarieerde skigebied met dorpen als Predazzo, Pampeago en Obereggen. Alpe Cermis heeft een prachtig 360° uitzicht over alle toppen en topcondities met pistes aan de noordzijde en Alpe Lusia is juist weer zonnig gelegen met brede pistes. Ideaal ook met kinderen en voor beginnende skiërs met wederom een prachtig uitzicht dit keer op de Pale di San Martino. Skiën in het hart van natuurpark Paneveggio doe je bij Passo Rolle en een klein-maar-fijn gebiedje tref je aan bij Lavazè-Oclini met een panorama op de Catinaccio en het Latemar-gebergte waar je bovendien ook prachtig kunt langlaufen.

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen kinderen
 • Ook voor de kids een topplek.

Olympische Winterspelen 2026

Val di Fiemme is een weids dal dat wordt omringd door de Dolomieten en het Lagorai-gebergte. Door de uitzonderlijke ligging is het dal zeer sneeuwzeker en zijn de lokale bewoners dan ook vaak te vinden op de loipes. Maar liefst 150 kilometer gespoord netwerk voor zowel klassieke langlaufers als skaters biedt zich aan rond de dorpen Cavalese en Predazzo. Bovendien ligt er nog een prachtig parcours op de hoogvlakte van Lavazé. Dit betekent ook dat het hier heerlijk wandelen is met of zonder sneeuwschoenen en het natuurpark Paneveggio mag je dan ook absoluut niet missen. Het landschap is fantastisch. Noteer maar vast dat in je agenda: in 2026 vinden hier diverse onderdelen van de Olympische Winterspelen plaats zoals de Noordse combinatie, langlaufen en schansspringen.

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen langlaufen
 • Er liggen voor de langlaufers veel loipes klaar.
Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen wandelen
 • Je kunt er ook fantastisch wandelen.

Toeren is booming

De skigebieden zijn gesloten. Liften draaien niet, maar de sneeuw houdt daar geen rekening mee en begin december viel in Noord-Italië metersdikke sneeuw. Ook het Val di Fiemme werkt rijkelijk bediend. En om toch te kunnen genieten van de ideale omstandigheden, klikken vele lokale wintersporters de toerski’s onder. De verkoop van toerskispullen stijgt explosief in Europa en vooral in de Alpenlanden. We zagen al een trend naar deze vorm van wintersport, maar door de lock downs is het booming. Zo ook in het Val di Fiemme, waar de routes oneindig zijn. Je hebt in hier de keuze uit 5 gebieden; Ski Area Alpe Lusia en Alpe Cermis, Ski center Latemar, Passo Rolle en Passo Lavazè-Oclini. En geloof me, het is een fantastische regio waarbij elk gebied een eigen sfeer heeft. 

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen skiers
 • De pistes zijn prima, maar je kunt ook uitstekend toerskiën in Val di Fiemme.

Het Italiaanse leven!

Een van de redenen waarom ik zo graag in Italië ga wintersporten is de Italiaanse lifestyle. Je bent in het Val di Fiemme tussen de Italianen, die er wonen, werken of op vakantie komen. Je wordt er onderdeel van hun leven in hun omgeving. En dat is doorgaans waarom je naar een ander land op vakantie gaat. Opvallend in Val di Fiemme zijn de vele hutten op de piste, Italianen houden van eten; goed eten vooral en tegen een prima prijs! Vaak is zo’n hut gebouwd in fraai Italiaans design. Maak in Cavalese een romantische dorpswandeling, een must do langs fraaie historische panden met fresco’s. En in Predazzo tref je onder andere diverse ambachtelijke winkeltjes voor leuke snuisterijen.

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen etendrinken
 • De Italiaanse lifestyle is wat Bert zo aanspreekt.
Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen food
 • Genieten van de Italiaanse culinaire cultuur.

Tot slot

Combineer een bezoek aan Valdi Fiemme met de goede keuken, de gastvrijheid en de vele zonuren aan de zuidzijde van de Alpen en dan heb je voor mijn gevoel alles om er even een de Brennerpas voor over te rijden!

Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen proost
 • Hier vind je alles wat je als wintersporter wilt. Proost!

Info

 • Italie Val di Fiemme wintersport Bert Romani RonReizen skiers

  De verwachting is (mits de besmettingscijfers dit toelaten) dat 7 januari 2021 de liften zullen openen. 

  Lees alles over deze heerlijke bestemming op 

  www.visitfiemme.it

Meer over