De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Op zoek naar een rustige vakantiebestemming in Noord Italië. Orta. RonReizen

ItaliëOrtameer, een romantische spot in Noord-Italië

De meren van Italië behoeven natuurlijk geen nadere introductie. Iedereen kent wel iemand die zomers richting Lago di Garda trekt. Logisch, want rondom dit meer bezoek je mooie steden, is het eten fantastisch en zijn er genoeg accommodaties voor overnachtingen. Die je dan vaak weer deelt met een flink aantal toeristen. Om aan die drukte te ontsnappen, hebben wij een geheimtip: het Ortameer
Fraaie antieke boten brengen je van centrum Orta naar Isola San Giuolio in het Orta meer. RonReizen
  • De Riva's liggen klaar aan Piazza Motta.

Het Ortameer ligt in het noordwesten van Italië, vlakbij het bekende en vele malen grotere Lago Maggiore. Hier tref je geen grote campings en megalomane kolossen die dienst doen als all inclusive hotels. Het meer ligt verstopt tussen bergen en bossen. Alsof het haar schoonheid alleen toont aan intimi. En rondom het Ortameer vind je enkele lieflijke dorpjes.

Orta San Giulio

We beginnen direct met de leukste spot: Orta San Giulio, een klein historisch stadje met een mooi middeleeuws centrum gelegen op een schiereiland in het Ortameer. Je kunt hier heerlijk slenteren door smalle straatjes en over gezellige pleintjes en genieten van lokale en beroemde wijnen in de wijnbarretjes. Het centrale plein, Piazza Motta, ligt direct aan het water en herbergt de functie van plein, promenade én haventje. Hier vind je verschillende restaurants en terrassen met uitzicht op het meer. Aangrenzend vind je ook enkele klassieke Riva’s die dienst doen als taxiboot. Boek een tripje over het meer en ga aan wal bij Isola San Giulio. Direct aan het plein staat het gemeentehuis van Orta San Giulio. Wandel door de bijbehorende tuin en geniet van het uitzicht vanaf het pittoreske prieeltje.

RonReizen
  • Zicht op Isola san Giulio

Isola San Giulio

Dit mystieke eilandje kunnen we niet met een paar regels afdoen, want dé reden om het Ortameer te bezoeken, is naar Isola San Giulio gaan. Boek in Orta San Giulio een tochtje met de watertaxi. Deze brengt je, na een tochtje van ongeveer 5 minuten om het eiland gevaren te hebben, naar de aanlegsteiger. Vanaf dit punt kun je een wandeling over het eiland maken over de Via del Silenzio e della Meditazione: een prachtig en spiritueel wandelpad. Naast een enkel restaurant en wat huizen bewonder je een Romaanse basiliek, een klooster en een aantal fraaie palazzi.  

RonReizen
  • Isola San Giulio van boven af gezien.

Monsters en draken

Volgens legendes was Isola San Giulio het eiland waar draken, slangen en andere monsters woonden. Om die reden duurde het lang voordat iemand de oversteek naar het het eiland in het Ortameer durfde te maken. San Giulio was in 390 de eerste die de stoute schoenen aantrok en voet aan land zette, vandaar de vernoeming. Tot op de dag van vandaag is het eiland een bedevaartsoord.

Nog meer te ontdekken

Naast Orta San Giulio zijn er nog enkele leuke dorpjes de moeite van het ontdekken waard. Zoals het lieflijke Omegna met haar oude centrum vol pleintjes en fonteinen. Of het hogerop gelegen Ameno waar je enkele fraaie villa’s en tuinen vindt. Boven Orta San Giulio ligt Miasino. Vanaf dit stadje heb je de mooiste uitzichten over het meer. Aan de westkant van het meer, tegenover Orta San Giulio, ligt het fraaie Pella: een van de oudste dorpen in de omgeving. Het heeft net als Orta San Giulio een prachtige boulevard. Pella is via een veerdienst verbonden met Orta San Giulio, dus je kan de auto laten staan.

RonReizen
  • Gemeente huis Palazzo della Comunitta op het centrale plein.

Route om het meer

Verblijf je een iets langere tijd aan het Ortameer, dan is een actieve tocht om het meer het overwegen waard. De goed aangegeven route is in totaal veertig kilometer lang, vooral leuk om te maken per mountainbike. Maar ook lopend zijn er genoeg mogelijkheden. Doordat de route om het meer in drie etappes is opgedeeld, kan je er ook een meerdaagsfestijn van maken.

RonReizen
  • Isola San Giulio gezien vanaf het water.

La dolce vita

Een bezoek aan het Orta San Giulio en het Ortameer geven je het gevoel van de grandeur van het vroegere Italië. Hier lijkt het of de tijd niet alleen stil heeft gestaan, maar of het leven ook in een lagere versnelling gaat. Zien en gezien worden, goed eten voor een schappelijke prijs, genieten van het uitzicht het weer en het gezelschap. Hier moet de lijfspreuk van Italië (La dolce vita!) voor het eerst over de pittoreske daken uitgesproken – nee, beter nog – geschreeuwd zijn.

Meer over