Sterrenkijken op Terschelling

NederlandDe ruimte en rust van Friesland en de Waddeneilanden

In de gelukkigste provincie van Nederland vind je rust, ruimte en vrijheid om goed op te laden; op het water, langs het strand of in de bossen. Alle reden om in het najaar dat tripje naar Friesland te maken en geluksmomentjes op te doen. Wij zetten nu alvast de beste tips voor dit najaar op een rij.
Maria Louise van Hessen-Kassel
  • Maria Louise van Hessen-Kassel.

Tentoonstelling Maria Louise in Leeuwarden

vaste expositie – Keramiekmuseum Princessehof

Het stadspaleis in de historische binnenstad dankt zijn naam aan de Duitse stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau. Zij woonde hier van 1731 tot haar dood in 1765. De expositie toont haar veelbewogen leven. Hier wordt duidelijk hoe Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranje-dynastie.

Leon Keer art
  • Kunstwerk van Leon Keer.

Thuis bij M.C. Escher in Leeuwarden

vaste tentoonstelling - Keramiekmuseum Princessehof

Thuis bij M.C. Escher toont het Princessehof als de geboorteplek van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. In de intieme expositie leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire. Ook is er een indrukwekkende ‘Escheriaanse’ muurschildering te zien van gerenommeerd 3D street artist Leon Keer.

Lees ook:

5 x nachtelijke natuur op de Waddeneilanden

Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed in Lemmer
  • Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed in Lemmer.

UNESCO Werelderfgoed in Lemmer

Hele jaar geopend. De draaidagen staan vermeld op de website

Het oudste stoomgemaal ter wereld viert haar 100-jarig bestaan en speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal er nog altijd voor dat de Friezen droge voeten houden. Wanneer het in gebruik is (op zogenaamde draaidagen) zijn het gebouw en het aangrenzende meer volledig in mist verhuld. Een spectaculair gezicht. Er zijn rondleidingen en een expositie.

Wadlopen in de winter
  • Wadlopen in de winter is een unieke ervaring.

Winterwadlopen: een unieke belevenis

oktober tot en met april

Wandel over de bodem van de zee, ook in de winter. Terwijl het om je heen misschien wel ijzig wit is, wandel je onder begeleiding van een gids over het drooggevallen Wad. Soms best een pittige uitdaging. Maar als je dan eenmaal midden in niemandsland, over de blubberige bodem van de zee loopt, is het al die moeite meer dan waard.

Dark Sky Parken
  • Dark Sky Parken.

Dark Sky Parken

Bezoek de websites voor actuele openingstijden en tours door de parken

In Friesland vind je de enige twee Dark Sky Parken van Nederland. Deze officiële titel werd toegekend door de International Dark Sky Association. Dit zijn gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt, waardoor je met goed weer de nevel van de Melkweg kunt zien. Bezoek de volgende dag het Eise Eisinga Planetarium, ‘s werelds oudste, nog werkende planetarium.

Ameland
  • Ameland.

Kunstmaand op Ameland  

t/m 30 november

Ameland organiseert ieder jaar de Kunstmaand. Dit populaire evenement trekt kunstliefhebbers en bezoekers uit alle streken. Logisch, het eiland is ook in de herfst prachtig en de hele maand worden bezoekers getrakteerd op films, exposities, muziekoptredens en proeverijen. Het thema van 2020 is Langzaam.

Houd de websites van de genoemde organisaties in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Heb jij ook een belofte aan Friesland? Deel hem dan hier. Voor meer informatie klik je hier.

Meer over