De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen

ItaliëJe verveelt je nooit in Valsugana

Meren, bergen, cultuur en kunst en dat alles in één dal. Je verveelt je nooit in Valsugana. Reden genoeg dus om RonReizen's eigen globetrotter Bert Romani er met de camper op uit te sturen en de omgeving eens goed te verkennen.

Ontbijtje aan het meer. De zon schijnt en de prachtige bergen spiegelen in het rimpelloze water. Vandaag staat de Kaiserjägerstrasse, de Strada del Menador op het programma. Een steile bergweg die een grandioos uitzicht geeft op de twee meren in Valsugana, Lago di Caldonazzo en het Lago di Levico. Het is een smalle weg vol met haarspeldbochten en diepe afgronden. Vanaf de camping zie ik hem al liggen. Halverwege zit een heel klein tunneltje, dus met de camper omhoog is geen optie.

Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen camping_penisolaverde
 • Heerlijk, een ontbijtje aan het meer!

Ook de e-bike moet werken

De Kaiserjägerstrasse is aangelegd in 1911 om de Oostenrijkse soldaten de bevoorraden tijdens de Eerste Wereldoorlog die boven op de berg verbleven. Er is hier hard gevochten. We nemen extra accu’s mee voor de e-bikes en gaan op pad. Het eerste stuk is gemoedelijk, maar zodra we het dorp Caldonazzo achter ons laten, krijgen we meteen dik 11% voor de kiezen. We stijgen snel en telkens hebben we een prachtig uitzicht op de meren en de boomgaarden onder ons die steeds kleiner worden. We rijden spaarzaam, want de klim vergt veel van de benen, maar ook van de accu’s. Rustig aan dus. 

Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Kaiserjagerstrasse
 • Je ziet 'm kronkelen: de Kaiserjägerstrasse.

Alles eruit persen

De weg wordt nog smaller en auto’s kunnen elkaar nauwelijks nog passeren. In de smalle uit de rotsen gehouwen tunneltjes is het om en om. Bij het klassieke uitzichtpunt, Punto Panoramico, rusten we even uit. Een foto, een energiereep naar binnen en weer door. Sommige haarspeldbochten zijn zo scherp en steil dat het meer op een knik in de weg lijkt. We moeten ondanks de e-bike vol aan de bak. Racefietsers staan er bijna stil en persen alles eruit om de bocht te halen.

Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Kaiserjagerstrasse
 • De Kaiserjägerstrasse vraagt ook veel van een e-bike...

Schitterend uitzicht

Eenmaal boven verwacht je een heerlijk terras met koffie, maar helaas. We besluiten door te rijden tot de Passo Vezzena op 1402 meter hoogte en daar scoren we dan behalve een cappuccino ook een heerlijke vitello tonato en zelfgemaakte pasta. Op de pashoogte kunnen we nog een stukje verder klimmen over een wandelpad naar de oude kazerne waar niet veel van over is. We kunnen nu de bergomgeving nog beter overzien. Wat is het hier prachtig mooi. Als je van wandelen houdt, maak je borst dan maar nat, want er liggen zoveel paden en routes dat je tijdens een vakantie echt een keus moet maken.

Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Passo Vezano.
 • Uitrusten bij de Passo Vezano.
Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen vitello tonato
 • Een heerlijke vitello tonato op de top als beloning.
Rons tipRons tip

Bezoek met de Valsugana Guest Card de wijnproeverij in de wijnkelder Romanese Levico Terme. Leer alles over de historie van wijn verbouwen op de vruchtbare hellingen van Trentino en proef de wijnen met de bijzonder namen als Fides, Laetitia, Gabriela en Narciso. Kijk ook op www.cantinaromanese.com

Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Cantia_Romanese_wijnproeverij
 • Cantia Romanese: lekker wijn proeven!
Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Cantia_Romanese_wijnproeverij

  Mondkapjes

  • Bert was er gedurende de coronapandemie. Dit zijn zijn ervaringen: 

   Het is hoogzomer, eind juli wanneer we aankomen op camping Peninsola Verde, het groene schiereiland. En groen is de kleine landtong midden in het meer van Caldonazo. We vinden een prachtige plek aan het water. Een gelukje bij een ongeluk, want meestal zijn dit soort plaatsen al lang vergeven. Als je aan het water wilt staan is reserveren de regel. Maar met covid-19 is alles anders. "We hebben nog geen 40% bezetting", klaagt de eigenaresse van de camping. "Terwijl we hier alles goed onder controle hebben. Toch blijven de gasten weg en het regent annuleringen." We horen het vaker op onze reis door Italië. De angst zit er goed in en de Nederlander blijft massaal in eigen land. Vreemd eigenlijk dat verzonnen grenzen van landen zo’n invloed kunnen hebben op het vakantiegedrag. Alsof het virus een paspoort heeft! We zijn al drie weken onderweg en merken op de mondkapjes in de winkels na er niet zo veel van. We houden afstand en met de eigen camper is het natuurlijk makkelijker. 

  Autovrij fietspad

  De volgende dag doen we het wat rustiger aan en volgen het heerlijke grotendeels vlakke fietspad door de vallei. We volgen de rivier de Brenta die ontstaat vanuit de twee meren om 175 kilometer verder uit te monden in de lagune van Venetië. Het volgen van de Brenta was in vroeger tijden al de manier om te reizen. Deze route was een belangrijke verbinding tussen de bergen en de Adriatische Zee en maakt deel uit van de Via Claudia Augusta Altinate. Het fietspad loopt vanaf het Lago di Caldonazzo tot Bassano del Grappa. Een ruime 80 kilometer, die volledig autovrij is en je meeneemt in de cultuur en geschiedenis van het Valsugana. 

  Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Lago_di_Caldonazzo
  • Het Lago di Caldonazzo.
  Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen FietspadLagodicaldonazzo
  • Autovrij fietsen langs het meer.

  Prachtig plaatsje

  Ons keerpunt is Borgo Valsugana, de hoofdstad van de regio aan de voet van het grote kasteel Castel Tavena. Het is een prachtig plaatsje met beschilderde huizen, leuke doorkijkjes en pittoresk gelegen aan de Brenta. De Venetiaanse brug in het centrum brengt ons op het centrale plein. En tja, dan is het tijd natuurlijk tijd voor koffie.

  Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Ventiaansebrug_BorgoValsugana
  • De Venetiaanse brug...

  Stoppen voor de grill

  De terugweg over hetzelfde fietspad geeft weer een totaal ander panorama. Je fiets dwars tussen de vele fruitbomen door en een korte pauze in een van de kleine dorpjes aan de route is telkens weer interessant. Dan komt de geur van vers gebraden vlees voorbij. Ik zie de rookpluimen van de barbecue opstijgen. We komen bij een Bicigrill! Wat een geweldig initiatief is dat. Je neemt een mooi aangelegde tuin met heerlijke schaduwplekken en luie stoelen. Dan zet je daar een enorme barbecue neer en een gezellige grilmeester die wel weet hoe je een goed stukje biefstuk bereidt. Een kleine snackrestaurantje erbij en je hebt de perfect rustplaats voor fietsers. We ploffen neer, bestellen een koud witbiertje en even later snijden de messen door het dieprode vlees. Dolce vita! 

  Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen Bicigrill
  • Een Bicigrill: de perfecte rustplaats voor fietsers!

  Kunst van de natuur

  Sinds 1986 vind je in Val di Sella, een zijdal bij Borgo Valsugana, een internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst. Arte Sella is een enorme expositie in de open lucht waar bekende en minder bekende kunstenaars unieke werken hebben gerealiseerd door alleen gebruik te maken van materialen uit de natuur zoals stenen, bladeren, takken en stammen. Het is een prachtig dal dat doodloopt bij Arte Sella.

  Italie Valsugana Berty Romani Kamperen Fietsen Wandelen RonReizen ArteSella1
  • Kunst in de openlucht, dat is Arte Sella.

  Innerlijke rust

  Het eerste deel van het park is vrij toegankelijk, maar neem de moeite om het betaalde gedeelte te bezoeken. Het is in het bos gelegen, waar het heerlijk koel is. De hele route is ongeveer twee kilometer lang en je passeert telkens opzienbarende kunstwerken. Als we onderweg zijn merk ik dat er een soort innerlijke rust ontstaat in deze omgeving. Ik ben niet zo zweverig type maar zen word ik er wel! Arte Sella is een heerlijke afwisseling op een actieve vakantie of luieren aan het meer. Bovendien ligt er een heerlijk restaurantje dus maak je geen zorgen om de lunch! 

  Info

  Meer over