Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl

FrankrijkZes klassiekers aan de Frans Atlantische kust

Middeleeuws Guérande, de Train de Rhune in Baskenland, Fort Boyard bij La Rochelle: zes plaatsen en ervaringen aan de Atlantische kust tussen La Baule en Hendaye die deel zouden moeten uitmaken van een volgende vakantie in Frankrijk.

Het Louvres, de Eiffeltoren, het paleis van Versailles - reizigers naar Frankrijk hebben meestal een duidelijke bestemming in gedachten. Maar zelfs ver weg van Parijs, Mickey Mouse en Mona Lisa, scoort de Franse Atlantische kust met tal van klassiekers. Hier zes voorbeelden! 

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Dune du Pilat

Middeleeuws Guérande

Bij het horen van de naam Guérande denkt men in de eerste plaats aan Sel de Guérande, het traditionele zeezout uit het Franse departement Loire-Atlantique. Het middeleeuwse stadje Guérande heeft echter al eerder beroemde schrijvers geïnspireerd, zoals Flaubert en Balzac. En terecht! De stadsmuur met zijn zes torens en vier poorten, die in vier richtingen toegang geven tot de stad, staat sinds 1877 op de monumentenlijst. Met zijn handel in zout en wijn beleefde Guérande in de middeleeuwen een gouden tijd. Ook vandaag nog getuigen de stadspaleizen van deze periode in de geschiedenis en geven ze ons een idee van hoe het leven er toen uitzag.

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Guerande
  • Wandel door het prachtige middeleeuwse Guerande.

Er is meer in Saint-Jean-de-Monts

Saint-Jean-de-Monts ligt aan de noordkust van de Vendée, ten zuiden van het eiland Noirmoutier. De kustplaats heeft in totaal 22 stranden over een lengte van 19 kilometer. Met gemiddeld 2.300 uren zonneschijn per jaar is de badplaats het vlaggenschip van de Côte de Lumière en wordt hij beschouwd als een van de zonnigste kuststreken aan de Atlantische kust. Maar Saint-Jean-de-Monts is niet alleen voor wie op zoek is naar zon, strand en zee. Trailrunning-parcours, nordic walking-routes en talrijke fiets- en wandelpaden lokken actieve vakantiegangers naar het aangrenzende bosgebied en de verdere omgeving.

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Saint-Jean-de-Monts
  • Saint-Jean-de-Monts heeft meer te bieden dan de kust alleen...

Bijzonder fort in de zee

Als een stenen schip dat midden in de Atlantische Oceaan gestrand lijkt, ligt tussen Île d’Aix en Île d’Oléron het indrukwekkende Fort Boyard. De oorsprong van het fort ligt in 1666 als blijkt dat de Franse artillerie niet ver genoeg reikt om de haven van La Rochelle te kunnen verdedigen. Het bouwen ervan bleek lastig. De beroemde Vauban had destijds al tegen de koning gezegd: "Sire, het is gemakkelijker de maan met de tanden te pakken, dan te proberen op zo’n plek zoiets aan te leggen." Uiteindelijk begint Napoleon er in 1801 weer aan, maar het werk is pas af in 1866. Ingehaald door de techniek – inmiddels maakte de vuurkracht van de oorlogsschepen dit fort volslagen overbodig – bewaart het fort nog steeds de magie van het ontoegankelijke. Bezoeken kun je het fort niet, maar rondvaarten per boot of kajak laten het bouwwerk in al zijn glorie van dichtbij zien. 

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Fort Boyard
  • Ook bekend van tv: Fort Boyard!

Bijzondere zandduin

Wereldberoemd en toch altijd een heel bijzondere ervaring: de Dune du Pilat. Met zijn 107 meter hoogte, 2700 meter lengte en 500 meter breedte is de zandberg al van verre zichtbaar. Het panoramische uitzicht op het Bassin d'Arcachon vanaf de hoogste stuifduin van Europa is indrukwekkend. En het duin is ook een blikvanger vanaf Cap Ferret aan de overkant - het schiereiland dat in het westen grenst aan het Bassin d'Arcachon grenst. Een beklimming van dit natuurwonder aan de Atlantische kust kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een stop in de stad Arcachon en een portie oesters in Andernos-les-Bains.

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Dune du Pilat
  • Natuurwonder Dune du Pilat.

Een ritje op de golven...

Wind, golven en getijden maken het surfen aan de Franse Atlantische kust tot een uitdaging. Maar zowel beginners als gevorderden vinden hier de ideale plek: een ritje op de golven van de Atlantische Oceaan is een absolute 'must' tijdens een reis naar het zuidwesten van Frankrijk. Talrijke surfscholen hebben hier het label Qualité Tourisme gekregen - voor de kwaliteit van hun diensten en hun duurzame aanpak. Hossegor, Seignosse, Cabreton, Labenne, Biscarosse: de lijst van surfspots is lang. Biscarosse heeft vier gerenommeerde stranden waar fantastisch gesurft kan worden; sinds de jaren 1950 wordt de plaats dan ook beschouwd als een waar eldorado voor surfliefhebbers.

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl kust
  • De uitgebreide kust leent zich voor tal van activiteiten.

Met de tandradtrein naar boven

Direct aan de grens met Spanje rijst in Frans Baskenland de top van de berg La Rhune 905 meter hoog op. Aan zijn voeten - in noordwestelijke richting - liggen steden als Saint-Jean-de-Luz, Bidart en Biarritz, maar ook de uitgestrekte bossen van Les Landes, de Atlantische Oceaan en - in het zuiden - de Bidassoa-vallei. Wie zich de ongeveer 4,5 uur durende wandeling wil besparen, kan in Sare, op de Col de St. Ignace, aan boord van de legendarische Train de la Rhune stappen. De spoorweg is sinds 1924 in bedrijf en is vandaag de dag een van de laatste nog functionerende tandradspoorwegen in de Grande Nation. Het duurt 35 minuten om de 736 meter hoogte naar de top te overbruggen.

Frankrijk Atlantische Kust zes must sees RonReizen.nl Train de la Rhune
  • De beroemde tandradspoorweg Train de la Rhune.

Info

Meer over