De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Kust, kunst en quirkiness: England’s Creative Coast (deel 2)

EngelandKust, kunst en quirkiness: England’s Creative Coast (deel 2)

Houd je van kunst, prachtige kustlandschappen en gekke vintage quirkiness? Kun je een streek die bol staat van de historie en zichzelf opnieuw aan het uitvinden is wel waarderen? Dan moet je zorgen dat je ergens tussen april en oktober 2020 het Kanaal oversteekt voor England’s Creative Coast! Dit is het tweede deel van het artikel.

Margate: Weird & Wonderful

Margate en Southend-on-sea hebben veel gemeen. Ook in Margate verdwenen de badgasten en kwamen de kunstenaars. Maar Margate heeft sinds 2011 Turner Contemporary: een prestigieus museum voor hedendaagse kunst, mede bedoeld om de stad weer een zetje de goede richting op te geven. Stap hier zeker even binnen! Ook hier is de toegang gratis en in het museumrestaurant is het goed lunchen. 

  • Kunst in Turner Contemporary.

Quirky Margate

De kunstscene in Margate is mede dankzij Turner Contemporary goed op stoom, zo is bijvoorbeeld Carl Freedman er inmiddels met zijn galerie vanuit Londen neergestreken. Freedman heeft elke paar maanden een nieuwe tentoonstelling. Typisch, bijzonder en een beetje vreemd zijn de winkeltjes met vintage spullen en allerhande parafernalia in het oude centrum van Margate. Quirky is de juiste Engelse term, je kijkt echt je ogen uit. Koffie drink je bij The Margate Coffee Shed en aan het eind van de middag strijk je voor een drankje neer bij The Lifeboat.

Lees ook

Deel 1 van Liesbeths verhaal over England's Creative Coast!

  • Walpole Bay Hotel, in een pand uit 1914.

Het Walpole Bay Hotel

Houd je van vintage spullen en quirkiness dan mag je het Walpole Bay Hotel niet overslaan. Het hotel, gelegen in een prachtig pand uit 1914, kwijnde na Margate’s gloriejaren langzaam weg. In 1995 kon Jane Bishop, geboren en getogen in Margate, het niet meer aanzien. Ze kocht het hotel en begon het in de oude glorie te herstellen.

Kunst op servetten

In de kamers in Edwardiaanse stijl waan je je in de roaring twenties en het hotel is een rariteitenkabinet vol gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Er worden series en films opgenomen en er is een traditie ontstaan van beroemde gasten die kunst achterlaten op linnen servetten. Jane Bishop is een briljant verhalenverteller, dus neem even de tijd en vraag haar ernaar. Met de toekomst van het Walpole Bay Hotel zit het wel snor: Jane’s kleindochter zit inmiddels op de hotelschool en ze verzekerde haar oma dat de tent binnenkort eindelijk professioneel gerund gaat worden…

Rons tipRons tip

Uiteraard kun je vliegen naar England’s Creative Coast. Het gebied is goed bereikbaar vanaf de luchthavens van London Southend, Stansted, Gatwick en City, allen een uurtje vliegen van Schiphol. Maar overweeg ook eens met de auto te gaan. Neem de ferry van Hoek van Holland naar Harwich of rijd via de Kanaaltunnel en plak er een paar dagen Londen aan vast. Dat links rijden heb je echt zo onder de knie! Alle info, inclusief tips voor reisroutes, overnachtingen en restaurantjes vind je hier.

Chatham Historic Dockyard: Brits maritiem erfgoed

In 2017 was het 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter de Thames op voer en de hele Engelse vloot vernietigde. Dat is groots gevierd en dat klinkt gek, maar die gebeurtenis was het startsein voor de bouw van een nieuwe oorlogsvloot, toentertijd de machtigste ter wereld, waarmee de Britten kans zagen hun imperium flink uit te breiden. Met dank aan de Hollanders dus! Veel oorlogsschepen werden gebouwd in Chatham, gelegen aan een zeearm ten zuiden van de Thames. De oude scheepswerf is nu een museum waar je alles kunt zien over de tijd dat er met zeilschepen oorlog werd gevoerd. Bezoek de Victoriaanse touwslagerij en leer hoe de schepen werden ontworpen – met modellen op ware grootte. Ook voor de kids een aanrader!

  • Een zeilschip met drie lagen kanonnen.
Meer over