De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Kust, kunst en quirkiness: England’s Creative Coast (deel 1)

EngelandKust, kunst en quirkiness: England’s Creative Coast (deel 1)

Houd je van kunst, prachtige kustlandschappen en gekke vintage quirkiness? Kun je een streek die bol staat van de historie en zichzelf opnieuw aan het uitvinden is wel waarderen? Dan moet je zorgen dat je ergens tussen april en oktober 2020 het Kanaal oversteekt voor England’s Creative Coast!

Een goede reden voor een roadtrip

De kust van Zuidoost Engeland vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. Tegen deze achtergrond zullen in 2020 zeven kunstwerken van internationaal bekende hedendaagse kunstenaars worden onthuld, die de 1400 kilometer lange kustlijn van Essex, Sussex en Kent verbinden met de vele musea en galerieën die het gebied rijk is. Vanaf april 2020 zullen de werken van Andreas Angelidakis, Mariana Castillo Deball, Holly Hendry, Jasleen Kaur, Katrina Palmer, Pilar Quinteros en Michael Rakowitz een voor een onthuld worden in Margate, Folkestone, Hastings, Bexhill-on-Sea, Eastbourne, Gravesend en Southend-on-Sea. Tijd voor een roadtrip dus!

  • Essex, Sussex en Kent.

Neus in de zee

Als je met de ferry in Harwich aankomt, sla dan Walton-on-the-Naze niet over! Naze is het oud-Engelse woord voor neus en verwijst naar een puntig stuk land dat hier vroeger de zee in stak. Vroeger, want de zandstenen kliffen eroderen razendsnel; jaarlijks verdwijnt 1 tot 2 meter land in zee. In het Essex Wildlife Trust Naze center vind je er alle informatie over. 

Naze Tower, Walton-on-the-Naze

Maar eigenlijk kwam je voor de iconische Naze Tower. Deze dateert uit 1720 en was van origine een lichtbaken voor de scheepvaart. Eind jaren ’70 werd de toren verlaten en het verval ingezet. Om te voorkomen dat hij werd afgebroken kocht de huidige eigenaresse de toren in de jaren ’80 voor een habbekrats, met het idee om er ooit in te gaan wonen. Dat gebeurde niet, maar na een renovatie opende de Naze Tower in 2004 wel als museum. De 111 treden tellende wenteltrap leidt naar een uitzichtpunt bovenin de toren met prachtige vergezichten over zee en de kwelders in het achterland. Onderweg vind je op elke verdieping een tentoonstelling met werken van kunstenaars uit de regio. Ook de toren dreigde door de erosie van de kliffen in zee te verdwijnen maar in 2015 is er een 150 meter lange dam neergelegd die dat in ieder geval de komende honderd jaar moet voorkomen. De Naze Tower wordt gerund door Michelle, de dochter van de dame die het gebouw in de jaren ’80 redde van de ondergang. Zij zit vol verhalen over deze bijzondere plek. Tip: stop beneden in de tearoom even voor de mokkataart!

  • De Naze Tower uit 1720.
Rons tipRons tip

Wij zijn het in Nederland niet gewend, maar in de UK zijn veel musea gratis toegankelijk. Dat maakt het ook voor niet-diehard-kunstliefhebbers de moeite waard om de Creative Coast te bezoeken: je kunt overal even laagdrempelig gaan kijken en je laten verrassen. Vind je het niks, dan sta je zo weer buiten en in de volgende galerie. Of pub, natuurlijk.

Essex: Southend-on-sea

Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was Southend-on-sea, net als veel andere Zuid- Engelse kustplaatsen, een bruisende badplaats voor de Londense happy few met als top trekpleister de langste pier ter wereld. Toen het vliegen naar Costa del Sol en Turkse Rivièra steeds betaalbaarder werd, nam het aantal badgasten navenant af en raakte de plaats haar oude glorie kwijt. Lege hotels, vervallen gebouwen en een hoge werkloosheid kenmerkten de eens zo mondaine badplaats. 

Lees ook

Aan Engeland Coast kun je ook heerlijk eten! 

Gaat dat zien!

Een aantal factoren beginnen Southend nu juist in de kaart te spelen: De meeste vervuilende oude industrieën in zuidoost-Engeland zijn verdwenen en de bizar hoge huizenprijzen in Londen maakt het verder weg wonen – zeker aan de kust - steeds aantrekkelijker. Zoals overal ter wereld, en zeker op zo’n fotogenieke plek als deze, is de kunst-scene als een kanarie in de kolenmijn als het gaat om ontluikend stedelijk herstel. In leegstaande oude gebouwen met architecturele waarde openen musea en galerieën. In de artsy buurtjes schieten de koffietentjes als paddenstoelen uit de grond en dan weet je dat het niet lang meer duurt voordat de vastgoedjongens er lucht van krijgen, de yuppen de boel overnemen en de kunstenaars weer vertrekken omdat studio en tentoonstellingsruimte onbetaalbaar worden. Ik wil maar zeggen: wacht niet te lang ;-)

  • Southend: badplaats aan de monding van de Thames.
Rons tipRons tip

Van 18 september tot 18 oktober 2020 vindt het festival Estuary – de naam verwijst naar het gebied van de monding van de Thames – plaats. Dit lijkt het beste moment om England’s Creative Coast te verkennen; zowel op de noord- als op de zuidoever gaat het los tijdens dit culturele festival en alle zeven kunstwerken van England’s Creative Coast zullen tegen die tijd zijn onthuld. Voor alle info kijk je op www.estuaryfestival.com.

Art-geocachen in Southend

NetPark & Metal Culture Metal Culture is een organisatie die kunstenaars ondersteunt vanuit 4 verschillende locaties in Groot Brittannië. In Southend zijn ze neergestreken in Chalkwell Hall, gebouwd in 1830, in het gelijknamige park waar vanuit je over de Thames-delta uitkijkt. Met je smartphone kun je vijftien bijzondere kunstwerken en verhalen beleven waarin je wordt meegenomen op verschillende routes door het park.

  • Art-Geo-Cachen bij NetPark Chalkwell Park.

Galleries: Focal Point en Beecroft

ArtFocal Point Gallery heeft elke paar maanden een nieuw kunstproject dat bezoekers uitdaagt op een andere manier te kijken naar de wereld om ons heen. Wat er te zien is als jij Southend bezoekt is te vinden op de site. De Beecroft Art Gallery is gevestigd in de oude centrale bibliotheek van Southend, een gebouw uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een typisch gevalletje mooi van lelijkheid. Bijzonder is dat de kunstwerken hier op kleur hangen, en dat de middelste kolom van het gebouw bestaat uit een kunstwerk van bruine gelakte dakpan-achtige tegels die wel iets weg hebben van een stapel boeken.

  • Beecroft Gallery Southend: kunst in de oude bibliotheek.
Binnenkort verschijnt op RonReizen.nl het tweede deel van dit artikel.
Meer over