Cambodja/Vietnam deel 6: bijzondere plekjes in Vietnam

VietnamCambodja/Vietnam deel 6: bijzondere plekjes in Vietnam

In de afgelopen jaren maakte RonReizen-blogger Willy van Lochem met haar man Peter veel individuele reizen naar een aantal landen in Azië. Hier belicht zij de trip die ze onlangs maakten naar Cambodja en Zuid-Vietnam. In dit laatste deel van deze serie reizen ze voor de terugvlucht naar ons land langs allerlei bijzondere plaatsen in Vietnam.

Phan Thiet is een kleine badplaats met veel vakantiegangers uit Rusland en/of de buurlanden. Zelfs de restaurants zijn tweetalig (Vietnamees en Russisch). Phan Thiet is de hoofdstad van een provincie in de regio Binh Thuan in het zuidoosten van Vietnam. Het is een leuke stad met een pittoreske vissershaven en elke morgen een levendige vismarkt op de kade. Vanwege de hoge golven in het najaar worden de stranden drukbezocht door surfers.

Vissersboten
 • De visserij speelt een belangrijke rol in Phan Tiet.
Straatverkoopster
 • Elke morgen wordt in Phan Tiet op straat gehandeld in vis.
Kitesurfers.
 • Kitesurfers vind je met name vanwege de wind in Phan Tiet.
Strandverkoper
 • Lokale verkoper op het strand van Phan Tiet.

Vietnam in ontwikkeling

Onderweg, op circa 30 kilometer van deze plaats vlakbij het internationale vliegveld (een Amerikaanse basis tijdens de oorlog met de Viet Cong en nu met behulp van Amerika opgebouwd), vindt in Cam Ranh een gigantische ontwikkeling plaats. Veel hotels en resorts zijn er pas  gebouwd of nog in aanbouw. 

Overzicht
 • Vanuit de kabelbaan heb je zicht op de grootstedelijke ontwikkeling van Nha Trang en Cam Ranh.

Bruisende badplaats

Nha Trang, vroeger een vissersdorpje, is met circa 520.000 inwoners uitgegroeid tot een bruisende badplaats waar een hoop valt te beleven. Langs het strand ligt een groot aantal restaurants, mooie hotels en luxe resorts. De belangrijkste bronnen van bestaan zijn de visserij en het toerisme. De plaats is door de hoogbouw te vergelijken met Torremolinos.Voor een drankje en een hapje is de Sailing Club een topplek. Tegenover de boulevard, aan de overkant van het water, ligt een groot attractiepark dat is te bereiken met een kabelbaan.

Bijzondere tempel

De vier Po Ngar Cham-torens, gebouwd in de stijl van de My Son-ruïnes in Centraal Vietnam, zijn een erfenis van de eeuwenoude Cham-beschaving. Deze bijzondere tempel werd al voor de zevende eeuw gebouwd en bestond oorspronkelijk uit 7 of 8 torens. De religieuze bouwwerken zijn nog steeds in gebruik door lokale boeddhisten en zijn het toneel van het jaarlijkse Po Nagar Festival. De torens bieden een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Marble City

Met een binnenlandse vlucht vlogen we vanaf het vliegveld van Nha Trang naar Danang. Via Marble City bereikten we Hoi AnAan de rand van de stad op de uitvalsweg een zee van marmeren beelden in alle soorten en maten. Iets verderop wordt weer enthousiast gebouwd voor grote hotelketens en resorts.

Marble City
 • Marble City, de naam zegt het al...
Marble City
 • Beelden te over in Marble City.

Populair Hoi An

Het Lantana Hoi An Boutique Hotel & Spa was een schot in de roos! Op loopafstand van het centrum en vanaf het balkon een schitterend uitzicht over de rivier en in de avond op het verlichte stadscentrum. De service van de medewerkers was soms zelfs een tikkeltje overdreven. ’s Middags wordt Hoi An overspoeld door honderden bussen met toeristen vanuit de hotels en resorts uit de omgeving. 

Hoi An
 • Hoi An is een fijne stad om in te vertoeven.
Hotel
 • Een prima hotel, het Hoi An Boutique Hotel & Spa.

Charmant en bijzonder stadje

In het charmante kustplaatsje Hoi An dompel je je onder in een mix van historie, cultuur en fijne stranden. In elke straat zijn kleermakers te vinden, je kunt er heerlijk eten en fijn fietsen. Hoi An is misschien wel het leukste stadje van Vietnam en wordt ook wel de culinaire hoofdstad van het land genoemd. Bezoek zeker de authentieke markt.

Gezelligheid op straat

Het stadscentrum van Hoi An is een voorbeeld van een oude Zuidoost-Aziatische handelsstad. Van Japanse handelshuisjes tot Chinese tempels en oude pakhuizen; de buitenlandse invloeden van weleer zijn hier nog goed te zien. Het stadje staat sinds 1999 op werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum is auto- en motorvrij. In de avond verlichten de brandende, gekleurde lampionnen de straten.

Hoi An
 • Vooral 's avonds komt Hoi An tot leven.

Verbindende brug

De Japanse brug uit 1590 toont het handelsverleden van Hoi An. In de 16e eeuw kwamen er al handelslui uit alle windstreken hun spullen verkopen. De brug verbond het Japanse deel met het Chinese.

brug
 • De Japanse brug...

Bombast in Vietnam

De bombastische Cantonese Assembly Hall uit de 19e eeuw is een bekend gebouw in Hoi An. De toegangspoort is versierd met afbeeldingen van draken, kleine leeuwen en bloemen. In de hal staan Cantonese beelden en in de tuin een fontein met een aardewerken draak. Links is de ingang voor mannen en rechts voor vrouwen. De brede ingang in het midden is voor de goden.


beelden
 • Cantonese beelden in de Assembly Hall.

Goedkope maatkleding

Hoi An is beroemd om zijn kleermakers. Uit de hele wereld komen mensen om er maatkleding te laten maken. De vaklieden werken vingervlug en in tegenstelling tot Vietnams buurlanden is het hier spotgoedkoop. Zo kun je op de eerste dag je kleding uitkiezen en je maten laten opnemen. Het ontwerp is een dag later klaar voor een eerste doorpas en de volgende dag kun je je kledingstuk meenemen. De prijs is afhankelijk van het materiaal en de afwerking, maar voor relatief weinig geld heb je een tweedelig maatpak. Of de kleding bij thuiskomst ook nog goed zit, is uit ervaring te betwijfelen.

Cafe des Amis
 • Chef-kok chef-kok Nguyen Manh Kim van Café des Amis is blij met het bezoek van RonReizen-blogger Willy en haar man Peter.

Jacques Brel at er ook! 

Het kleine bijzondere Café des Amis aan de rivier dichtbij de markt kent  de voormalige chef-kok Nguyen Manh Kim (71) als eigenaar. In zijn gastenboek staan veel loftuitingen van gasten uit de hele wereld met als de in zijn ogen belangrijkste: Jacques Brel. Je kunt er prima eten. Een ander goed en smaakvol restaurant is Mango Rooms in een van de hoofdstraten.

Mooie landschappen in Vietnam

Het kruidendorp Tra Que ligt circa 2 kilometer ten noordoosten van Hoi An. Het is fijn om op de fiets dit gebied te verkennen, behalve als het regent. De weg voert door een rustig landschap langs rijstvelden, heldere riviertjes en luie waterbuffels die in de modder bij de rivier liggen. De boeren bemesten het land met zeewier. 

Tra Que
 • Tra Que is een prachtig kruidendorp.

Hhmmm: Tom Huu

We eten Tom Huu, bundeltjes met gegrilde garnaal, plakjes buikspek en verse kruiden, vastgebonden met lente-ui. Elke bundel levert een hapklare smaakexplosie op vol frisheid van verse kruiden, de grillsmaak van de garnalen, de sappigheid van het buikspek en de scherpte van de vinaigrette. 

eten
 • Je kunt er heerlijk eten...

Bijzondere kustweg

De weg van Hoi An naar Hué is ongeveer 160 kilometer lang. De reis neemt een halve dag in beslag door de slingerende wegen en de hoogteverschillen. De weg voert over het platteland, langs vissersdorpjes, maar ook over de snelweg langs meren, slingerwegen in de bergen met spectaculair zicht op kliffen, baaien en stranden. Het mooiste deel (21 km) gaat over de Hai Van Pass, wolkenpas of in het Vietnamees Deo Hai, bekend als een van de mooiste kustwegen van de wereld en is één van de hoogtepunten in Vietnam.

Hoi Van Pass
 • Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten in Vietnam: de Hoi Van Pass.

De geschiedenis van de An Bang begraafplaats

 • Na de hereniging van Vietnam emigreerden veel bewoners van An Bang naar Europa en Amerika. Van daaruit stuurden zij geld aan hun familie die achterbleef om van de stad één van de rijkste van Vietnam te maken. De inwoners besteden dagen aan het bouwen van immense mausolea op het kerkhof dat zo’n 25 hectare beslaat.

  De bouw begon in 1995 en sinds die tijd worden er voor de overleden familieleden steeds extravagantere tombes gebouwd. Soms zelfs al voor de nog levende mensen.

  De graftombes zijn soms wel twee of drie etages hoog en versierd met prachtig ornamenten van goud en houtsnijwerk van draken en mythische figuren. Dikwijls zijn ze ingericht met gemeubileerde slaapkamers, badkamers en keukens. Dit komt voort uit het geloof in een leven na de dood en de verering van hun voorvaders. 

  De dorpelingen geloven dat een minutieus versierd grafmonument de familie voorspoed brengt. Afgaande op de groei van An Bang is te zien dat hun inspanningen resultaat hebben afgeworpen. Zo’n graftombe kan soms wel 50.000 pond kosten, een buitengewone uitgave in vergelijking met de armoe in de meeste delen van Vietnam.
Graftombe
 • Graftombes op de An Bang begraafplaats.

Historisch Hué

De Vietnamese stad Hué was tussen 1802 en 1945 de keizerlijke hoofdstad van het land. Door de bombardementen in de oorlog tegen Amerika is een groot deel van de pracht en praal van de stad verwoest. Gelukkig is er nog veel te zien zoals het voormalige paleis en de graven van de keizers. Het historische centrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Hue
 • Het centrum van Hue is werelderfgoed!

Ooit van de keizers

Tu Cam Thanh (Verboden stad). Het is een bekend complex met prachtige hallen, tempels en paviljoens dat in het verleden het territorium van de keizers was. Gewone mensen mochten er niet komen. Nu is het complex geopend en kan iedereen van haar schoonheid genieten.

Indrukwekkende pagode

Thien Mu, de oudste pagode van Hué uit de 17e eeuw, is een indrukwekkend bouwwerk aan de Perfume River met de zevenlaagse toren als eyecatcher. De Phuoc Duyen toren is 21 meter hoog en telt 7 verdiepingen. In 1963 stak een boeddhistische monnik zich hier in brand waardoor de pagode nog meer bekendheid kreeg.

Pagode
 • Thien Mu is de oudste pagode van Hue.
Interieur
 • Interieur van de tempel bij de Thien Mu pagode.

Ooit rook de rivier naar bloesem

De stad Hué ligt aan de oever van de Perfume-river. De rivier heet eigenlijk Song Huong. Men spreekt echter meestal over Perfume River. De rivier dankt haar naam aan de bloesem, die in vervlogen tijden, een heerlijke geur aan de rivier gaf. Tegenwoordig is er van de geur niets meer overgebleven. Aan te bevelen restaurant hier: Les Jardins de la Carambole


Lees ook: 

Cambodja Vietnam deel 1: Siem Reap en de tempels van Angkor Wat

Cambodja/Vietnam 2: geschiedenis en attracties van Phnom Penh

Cambodja Vietnam deel 3: van Kampot en Kep naar Chau Doc

Cambodja Vietnam deel 4: Chau Doc en de Mekong-rivier

Cambodja/Vietnam deel 5: Ho Chi Minh City ontdekken

Restaurant
 • Eten in Hue doe je bij Les Jardins de la Carambole...

Tips

 • Verblijf in goede 4 sterren hotels.

  De gemiddelde prijs voor een lunch of diner in prima restaurants inclusief wijn was zo'n €50 tot €60 met z’n tweetjes.

  In Vietnam betaalt men meestal met Dong (25000 Dong is ongeveer €1,--).

  Qua vervoer kent men in Vietnam alleen taxi’s of riksja’s. En natuurlijk de onvermijdelijke scooter/brommer.

  Let wel op, want verkeersregels worden niet zo nauw genomen.

Meer over