Heerlijk wandelen en genieten in de Vorarlberg (1)

OostenrijkHeerlijk wandelen en genieten in de Vorarlberg (1)

Wie van wandelen houdt komt in de bergen prima aan haar trekken. RonReizen-blogger Liesbeth houdt er wel van en ging voor ons de Oostenrijkse paden op. In twee delen en boordevol tips!

RonReizen bezocht op uitnodiging van Vorarlberg Tourismus 5 regio’s in Vorarlberg. Het thema was 'fascinatie voor het wandelen'. Nou, als je die nog niet had, dan ontwikkel je ‘m daar wel! Wat is de natuur er waanzinnig mooi en wat is alles goed geregeld en bewegwijzerd. Naast het wandelen lieten de regio’s zich tevens van hun beste culturele en culinaire kant zien: ook daar is he-le-maal niets op aan te merken. Wij zijn om!

Bergen
  • Wandelen in zo'n schitterend berglandschap, wie wil dat nou niet?

Flesje vullen

Natuurlijk neem je water mee als je gaat hiken, maar in de bergen kun je je flesje overal bijvullen met heerlijk vers bergwater, voorzieningen die van origine voor het vee zijn bedoeld en door de bergboeren zijn aangelegd. Kijk wel uit met 'wild' water uit stroompjes en watervalletjes; als er hoger op de berg koeien geweid worden dan kan het water besmet zijn door hun uitwerpselen.

Water
  • Overal kun je water tappen...

Vorarlberg

Vorarlberg is de meest westelijke regio van Oostenrijk, het ligt tegen Zwitserland aan. Het betekent letterlijk 'voor de Arlberg', een van oudsher natuurlijke barrière die ervoor heeft gezorgd dat de regio echt een andere identiteit heeft dan de rest van Oostenrijk. Zo lijkt het Vorarlbergse accent meer op het Zwitserse, daar waar de rest van het land meer Beiers spreekt.

Uitzicht
  • Betoverende uitzichten op je wandelingen door de Vorarlberg...

Dat andere kanton

Fun fact: na de Eerste Wereldoorlog stemden de Vorarlbergers voor aansluiting bij Zwitserland. Helaas gingen de Zwitsers hier niet in mee en bleef Vorarlberg bij Oostenrijk. In Zwitserland wordt Vorarlberg nog steeds Kanton Übrig ('provincie overblijfsel') genoemd.

Vorarlberg
  • Wel of niet bij Zwitserland? Het werd Oostenrijk...

Heerlijk groen en rustig

De regio is grotendeels bedekt met bergen; tweederde ligt boven de 1000 meter. Het Kleinwalsertal ligt in Oostenrijk maar is over de weg alleen vanuit Duitsland te bereiken. Plannen om de nu doodlopende weg door het dal door te trekken naar het Bregenzerwald worden door de Kleinwalsers stelselmatig geboycot – die route zou dan weleens de volgende Fern Pass kunnen worden met veel doorgaand verkeer tot gevolg. En daar zitten ze niet op te wachten in het Kleinwalsertal. Ze houden het liever groen en rustig. En dat is precies wat het gebied zo mooi maakt!

Kleinwalsertal
  • Het Kleinwalsertal!

Heerlijk hiken

In de zomer zijn acht bergbanen geopend waarmee je toegang hebt tot de 185 kilometer gemarkeerde hiking trails van het gecombineerde gebied van Kleinwalsertal en Oberstdorf (Duitsland). Alle info vind je op www.kleinwalsertal.com. Overnacht bijvoorbeeld in Haller’s Posthotel in Riezlern en neem de Kanzelwandbahn omhoog voor mooie hikemogelijkheden.

Wegwijzers
  • In Oostenrijk staan de wandelroutes zeer goed aangegeven, samen met de openingstijden van de berghutten. Zeer effectief in het voorkomen van teleurstellingen.
Rons tipRons tip

Bijna alle Oostenrijkse vakantieregio’s hebben een inclusive-card, waarmee je gratis of met korting gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, de kabelbanen, musea etc. Deze cards zijn bij de deelnemende accommodaties bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Kijk hier even goed naar als je boekt; een los retourtje met de kabelbaan kost al gauw meer dan 20 Euro dus dat maakt zo’n card al snel de moeite waard.

Bloemen in je eten

Wandelgids en voormalig chef Herbert Edlinger combineert zijn expertise en organiseert vanuit Hirschegg een culinaire wandeling waarbij je alpenbloemen en -kruiden verzamelt die je later zelf verwerkt in je eten. En dat is me lekker! Best jammer eigenlijk, dat dit soort kennis bij de meesten van ons verloren is gegaan. 

Bloemetjes
  • Zelf plukken en in je eten verwerken!

Tussendoor genieten

Herbert zou Herbert niet zijn als hij niet niet ook tijdens de wandeling aandacht zou hebben voor de inwendige mens: tijdens een korte break zorgt hij voor een Oostenrijks wijntje en lokale vleeswaren en kazen. Na afloop werd er met de zelfgeplukte bergbloemetjes bergkruidenboter gemaakt.

Snacken
  • Heerlijke snacks bovenop de berg...

Aandacht voor lokaal

Lokale specialiteiten eet je bij Hoheneck in Mittelberg. Chef Jürgen zwaait sinds 1994 de scepter, kookt met aandacht voor de natuur en ingrediënten van dichtbij en is daarvoor meermaals onderscheiden. Dit doen meer uitbaters in de GenussRegion Kleinwalsertal.  

Schenken
  • Laat het je goed smaken in de Voralberg.

Wandel de zonsopgang tegemoet

In het Bregenzerwaldzijn de hike-mogelijkheden eindeloos. Ook hier is het prachtig! Bregenzerwald heeft geïnvesteerd in de bijzonder handige website www.bregenzerwald.at waar je alle informatie kunt vinden. 

Een aanrader is de (best pittige) hike naar de top van de Kanisfluh met zonsopgang. Aangezien het nog donker is als je vertrekt kun je dit het beste met een gids doen, bijvoorbeeld met Michi van Wandern mit Michi.

Hoe kom ik er?

  • Met de auto kom je er het makkelijkst: Vorarlberg is zo’n 8 uur en 850 kilometer rijden vanuit Utrecht. Vliegen kan ook, via Munchen of Innsbruck, maar dan is het nog een paar uur rijden. Vaak is vanwege het wintertoerisme in de dalen zelf het vervoer met bussen goed geregeld, ook naar de beginpunten van de wandelingen, dus kun je prima zonder auto. Maar als je meer dan één dorp of dal wilt bezoeken is een auto toch wel makkelijk.

Lekker vroeg

Vanaf het bergstation van de Mellaubahn is het zo’n 4 uur lopen, maar je kunt ook overnachten in Alpengasthaus Edelweiss in Oberle waarmee je jezelf wat tijd bespaart en in anderhalf uur naar de top tippelt. Over tips gesproken: doe dit niet middenin de zomer want dan moet je wel heel vroeg je bed uit om de zonsopgang om half 6 te halen... Bij Edelweiss kun je overigens ook lekker eten en word je in slaap getingeld door de koeienbellen.

Koeien
  • De koeienbellen tingelen je in slaap...

Traditie in Voralrberg

Bregenzerwald biedt meer dan hiken alleen. De regio staat bekend om haar typische architectuur en vakmanschap. 

De typische Bregenzerwalder werkt hard en spaart elke cent om zijn eigen huis te kunnen bouwen – volgens de traditionele architectuur en met lokale materialen. Er zijn zelfs regels die deze manier van bouwen voorschrijven, waarmee de dorpen dus hun traditionele uitstraling behouden.

Huis
  • Traditionele bouwstijl.

Mooi dorp

Elk dorp heeft een 'Umgang': een interactieve wandeling die langs de bezienswaardigheden van het plaatsje leidt. Wij deden die in Mellau en het moet gezegd: dat behoudende woningbeleid levert een plaatje van een dorp op. In Mellau ga je zonder twijfel naar Bären Café und Deli voor koffie of lunch.

Dorp
  • Mellau is een plaatje van een dorp.
Lunch
  • De lunchtafel bij Bären Café Deli in Mellau. De traditionele Oostenrijkse keuken is heerlijk, maar na een paar dagen zware kost als knödels en spätzle is deze lunch mét vitamientjes een welkome afwisseling.

Genieten van schnapps

Over vakmanschap gesproken: als je toch in het Bregenzerwald bent, stop dan in Rehmen vlakbij Au even bij Bergbrennerei Löwen. Hier maken ze schnapps met lokale bergkruiden, onder andere gin en hooi-schnapps. Het is een prachtige destilleerderij in een eeuwenoud pand en de eigenaar vertelt je er graag alles over. Kijk even op de website voor de mogelijkheden voor een rondleiding of een workshop gin maken!


Ook op vakantie naar Vorarlberg? Klik hier voor meer informatie.

Schnapps
  • Hier maakt men schnapps van hooi... Echt waar!
Meer over