Hiken in de Savoie

FrankrijkHiken in de Savoie

Brides-les-Bains in de Savoie in Frankrijk is de ideale uitvalsbasis voor sportieve activiteiten in de omgeving. In de winter wordt het bergdorp vooral bezocht vanwege de directe verbinding met skigebied van Méribel. Maar in de lente, zomer en herfst kun je er vooral fantastisch hiken en biken.

Voor dat laatste verwijs ik je graag naar mijn verhalen over e-biken en wielrennen in de Savoie. Of lees mijn verslag over relaxen in de Savoie. Ook niet verkeerd.


Brides-les-Bains. De naam veroorzaakt onder Engelstalige toeristen nogal wat verwarring. Spreek het maar eens op z’n Engels uit. Precies: Brides Lesbians. Deze Franse plaats moet wel dé plek zijn waar veel lesbische stellen trouwen. Locals corrigeren de toeristen lachend: je spreekt het uit als Bried Lè Ben. Hoewel ze er heus wel zijn, is er geen verliefd vrouwelijk stel te ontdekken. Wel veel 50-plussers, die op hun gemakje naar Grand Spa Thermal lopen, handdoekje over de schouder, sporttas in de hand.


Mijn laatste dag in Brides-les Bains start ik met een hike, direct vanuit ons hotel. Ik zei het toch: ideale uitvalsbasis. Via het Parc Thermal neem ik een paar trappen omhoog. Amper tien minuten later loop ik al in de heuvels rondom Brides. Ik ben verbaasd; had niet verwacht dit zo dicht achter ons hotel aan te treffen.

Hiken

Ik klim verder en loop over een nieuwe brug die over een kleine vallei twee paden met elkaar verbindt. Daar wordt een prachtig uitzicht over Brides voor me geserveerd. Je kunt hier wandelingen maken van een uur tot een hele dag. De gele route nummer 2 die ik nu loop duurt ongeveer een uur. Je kunt hier ook eenvoudig je eigen route uitstippelen door de gele bordjes met plaatsnamen te volgen. Achter de plaatsnamen staan de afstanden in minuten vermeld. Kind kan de was doen.

Nog een hike

Terug in Brides-les Bains steek ik de weg over naar de ander kant van het dorp en wandel zo een bos in. Wat is het ook hier weer mooi! Ik kijk mijn ogen uit. Op nog geen tien minuten wandelen, begeef je je in een totaal andere wereld. Smalle rotsachtige paadjes slingeren hier tussen grote stenen door. De stenen zijn met dikke lagen groene mos behangen. Ook de bomen zijn flink bemost. De zonnestralen schieten door de bladeren en een palet van kleuren groen wordt je op een vriendelijke manier opgedrongen.


Hike naar Méribel

De stroom water die zich - met donder en geraas vanuit Lac Tueda, Méribel - een baan klieft door deze groene, lieflijke wereld geeft je het gevoel in een groene sprookjeswereld te lopen. Kleine watervalletjes uit de rotsen lopen over het pad terwijl je parallel klimt aan de stroom. Vanuit hier loop je in ruim 3,5 uur naar Méribel, 15 kilometer verderop. Of je neemt de groene route 10. Deze loop je in maximaal 5 uur, waarbij je eindigt in Brides-les-Bains. De kaart kun je ophalen bij Office de Tourism.


Bon! Het is mooi geweest. Helaas. Ik koop nog een fles Bridoise als souvenir en stap vol indrukken en energie in de auto. Back home! Zucht! Brides in, Brides out!


Tekst en foto's: Wilfred van Wieren


Meer over