Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl Morzine

FrankrijkGroen in de winter

Twee Franse wintersportdorpen zetten hoog in op duurzaamheid en natuurbehoud. Het leverde ze een award op: de Flocon Vert. Hier vijf initiatieven uit Morzine en Avoriaz die aangeven waarom ze de prijs hebben gekregen.

De plaatsen Morzine en Avoriaz hebben deze maand het prestigieuze label Flocon Vert ontvangen. Beide dorpen willen natuurbehoud en de komst van toeristen hand in hand laten gaan. Flocon Vert is een label dat wordt toegekend door de vereniging Mountain Riders, die zich inzet op het gebied van duurzaamheid in de bergen. Van bestuur tot afval, vervoer, energie en ontwikkeling van waterbeheer, alles wordt doorgelicht om gebieden met een toonaangevend ecologisch beleid te onderscheiden. Meer specifiek wordt op de volgende vier punten gelet: lokale economie, sociaal beleid en cultuur, politiek en gebruik van natuurlijke bronnen. 

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl Morzine
 • Uitkijken vanaf je balkon in Morzine...

Autovrij

Al sinds de oprichting in 1966 is Avoriaz geheel autovrij en vanaf begin af aan speciaal voor voetgangers ontworpen. Bagage wordt per slee voortgetrokken door paarden vervoerd.

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl Avoriaz
 • Avoriaz is autovrij.

Kom met de trein! 

De hoogste CO2 uitstoot van de wintersport- of bergvakantie, maar liefst 70%, wordt veroorzaakt door de reis vanuit huis naar de bestemming. Morzine en Avoriaz stimuleren treinreizen. De lokale vereniging Montagne Verte is een actieve lobby gestart voor een meer rechtstreekse treinverbinding. Via Skiidy Gonzalez reserveer je vanaf deze winter je transfer per electrische minibus. En ook bieden hoteliers zoals Alikats gratis transfers aan voor vakantiegangers die per trein afreizen. 

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl treinen
 • Pak de trein!

Natuurlijke isolatie

De woningen in Avoriaz zijn zo gebouwd dat alle woonkamers op het zuiden liggen. De zon zorgt op deze manier niet alleen voor veel energiebesparing, maar ook voor veel comfort in de woningen. De daken zijn zo gebouwd dat sneeuw in de winter voor natuurlijke isolatie zorgt. En door de vorm gaan de gebouwen op een natuurlijke manier in het landschap op, alsof het zelf bergen zijn. Het hout dat voor de bouw is gebruikt behoeft geen enkele behandeling. 

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl Avoriaz
 • Alles draait om duurzaamheid in Avoriaz.

Leren over het Alpenleven

In Morzine leer je op het Nyon-plateau over het leven op de Alpenweiden. Ook zijn op dit plateau inheemse vogelsoorten te zien die ter plaatse leren vliegen en jagen waarna ze uitgezet worden in hun natuurlijke leefgebied. In de zomer bieden lokale gidsen botanische wandelingen aan waarbij je leert over de inheemse flora en fauna. Daarnaast zijn creatieve workshops met planten en hout te volgen. En in Avoriaz leer je in snowpark The Stash alles over het behoud van het bos. Alle modules van de Stash zijn van onbehandeld, dood hout. Het is gebied is tevens herbebossingszone. 

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl The Stash
 • Snowpark The Stash.

Bewustwording! 

Non profit organisatie Montagne Verte zet zich in Morzine en Avoriaz specifiek in voor duurzaamheid. Onder de initiatieven behoren het treinproject, groene festivals, fix-it bijeenkomsten en mountain cleanups. Komende winter opent Montagne Verte een boetiek in het centrum van Morzine waar tweedehands (ski)kleding wordt verkocht. Alle opbrengsten investeert de non profit in bewustwordingsprojecten. 

Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl Morzine
 • Morzine.

Info

 • Frankrijk Flocon Vert duurzaamheid Morzine Avoriaz Martine Jongbloed RonReizen.nl award

  Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrije wintersportplaats middenin Les Portes du Soleil. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.   

  Maatregelen Covid-19

  De meest actuele ontwikkelingen vind je HIER en HIER

  Meer informatiewww.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com 

Meer over