De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Galtur in het Oostenrijkse Tirol. Ideaal wintersport RonReizen

OostenrijkGaltür: wintersport voor families (én allergiepatiënten)

Naar een weekje wintersporten kijkt het hele gezin uit! Even helemaal weg in de bergen en lekker actief bezig zijn. In een, voor Nederland, steeds zeldzamere, winterwonderwereld. Maar in de aanloop naar deze vakantie kan de keuze voor het gebied voor stress zorgen. Want waar is voor ieder wat wils? Geen paniek, want RonReizen biedt uitkomst: het Paznaundal in Tirol in Oostenrijk.

Galtür is the place to be

De dorpen Kappl, SeeIschgl en Galtür vormen samen het Paznaundal. Galtür is het laatste dorp in het dal en in de winter is dit letterlijk het eindstation. Tijdens het winterseizoen is de pas die verder de bergen ingaat gesloten. Ga desondanks tóch naar dit gemoedelijke dorpje. Het is namelijk prima te bereiken, vanaf Utrecht is het 900 kilometer rijden. Liever vliegen? Land dan op Innsbruck. Vanaf daar is het nog 100 kilometer met transfer of huurauto naar de plaats van bestemming. Wij togen met Transavia naar Oostenrijk om Ischgl en Galtür te ontdekken. Beide gebieden zijn zeer de moeite waard, maar voor (jonge) gezinnen die op zoek zijn naar rust, reinheid en roetsjplezier is Galtür zonder twijfel the place to be in Oostenrijk.

RonReizen
  • Een van de tien liften in Galtür

Galtür: een compact, maar fraai skigebied

Allereerst het skigebied, want daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Op de pistes moet het gebeuren. Galtür ligt op 1.600 meter hoogte en biedt 43 kilometer aan geprepareerde pistes. Het is een compact, maar fraai gebied met 10 moderne liften die je naar naar het begin van verschillende uitdagende pistes brengen. Heb je het niet zo op hoogtes of cabines? Dat komt mooi uit, want in dit gebied zijn vijf sleepliften. Hiermee ski je tussen de 1.650 en 2.150 meter hoogte. Met de overige vijf liften kom je tot een hoogte van tussen de 1.950 en 2.295 meter. Your choice.

Lees ook:

9 redenen voor een bezoek aan Ischgl

Silvapark biedt plezier voor hele familie

Het skigebied van Galtür heet Silvapark en is onderverdeeld in zes verschillende delen, met als gemeenschappelijk doel: fun voor de hele familie. Zo zijn er voor de jongsten de Mini-wereld en het avonturenland. Zoek tijdens het skiën naar verstopte dieren, bezoek het sprookjesbos en speciaal voor jongeren: ga naar het actiepark. Leef je uit op de buggle piste, schansen, slalombaan of probeer de downhill race en test wie het rapst gaat. Je snelheid wordt beneden op een groot bord geprojecteerd. Ben je toe aan meer uitdaging in Oostenrijk ? Dan kun je je lol op in het speciale freeride-gedeelte. Hier kan je veilig off piste skiën. Passeer boompjes en trek sporen in het maagdelijke witte sneeuwdek. En dan hebben we de ‘gewone’ pistes nog niet eens genoemd!

Fun op de piste Galtür Oostenrijk RonReizen
  • Even een fotostop!

Uitdagende wintersport voor elk type skiër

Ondanks de beperkte grootte van het skigebied in Galtür, zijn de pistes erg divers en bieden ze voor elk type skiër wat wils. Het merendeel van de pistes zijn rood en voor beginnende skiërs zijn de blauwe pistes erg prettig. Maar ook op veel van de rode pistes kom je met enige beheersing prima naar beneden. De zwarte pistes zijn fraai. Maar ook weer niet zo steil of spannend dat je bovenaan met het zweet op je rug staat. Het zijn stuk voor stuk prettig uitdagende routes.

Schitterende uitzichten op stuwmeer

Het gebied ligt aan een stuwmeer: de Kopssee. Het meer biedt niet alleen stroom voor een groot deel van de omgeving, maar ook schitterende uitzichten. Er zijn meerdere pistes die naar of langs het stuwmeer lopen. Met name de rode acht, de Kopsseeafdaling, is de moeite waard. Niet per definitie voor de uitdagende helling, maar omdat je voor je gevoel al bochtjes nemend het meer in glijdt. Vanaf het startpunt heb je zicht op dit fraaie meer. Een meer dat, met name bij zonnig weer, een prachtige turquoise gloed heeft.  

Ruige berg in Galtür Tirol Oostenrijk RonReizen
  • De baby Matterhorn - Ballunspitze

Pistes tot laat in het seizoen open

Omdat Galtür op 1.600 meter ligt, is de kans op sneeuw in het dorp groot. De pistes zijn daardoor tot laat in het seizoen geopend. Je skiet hier met gemak tot diep in april. Dat komt niet alleen door de hoogte van het gebied. De Ballunspitze is een prachtige berg die in vorm een beetje doet denken aan de Matterhorn. Deze mini-Matterhorn houdt, zeker in het begin van het seizoen, een groot deel van de dag de zon op een groot deel van het gebied tegen. Nadeel is dat je hierdoor deels in de schaduw skiet. Het grote voordeel is dat de pistes lang in prima conditie blijven en dus tot laat in het seizoen open blijven.

Ruige bergen en schone lucht Galtür Tirol RonReizen
  • Niet alleen schone lucht, ook prachtige bergen in Galtür

Genieten in zeer schone lucht

Door het ontbreken van industrie en een doorgaande weg is de luchtkwaliteit in dit dal in Oostenrijk erg goed. Sinds 1997 kent het het predikaat Luftkurort. Het luchtkuuroord is het bekendste en meest gecontroleerde keurmerk voor kuuroorden die zich presenteren met hun natuurlijke omgeving en gezonde lucht. Het is voor plaatsen die zodanige lucht- en klimaatomstandigheden hebben dat ze 'heilzaam' zijn

Paznaundal Galtür Tirol Oostenrijk RonReizen
  • Vanaf de piste kijk je uit over het Paznaundal

Onbezorgde vakantie voor mensen met allergieën

Daarnaast beschikt Galtür over het officiële ECARF-certificaat. De ondernemers hebben de handen ineengeslagen om van Galtür de eerste gemeente in Oostenrijk te maken waar mensen met allergieën zonder ongemakken van hun vakantie kunnen genieten. Diverse hotels ondergingen veranderingen waardoor ook mensen met huidallergieën of voedselintolerantie zonder ongemakken van hun vakantie kunnen genieten. Van glutenvrije broodjes bij de bakker tot speciale producten in de supermarkt en menu’s bij de restaurants: niet alleen in de hotels wordt speciale aandacht besteed aan mensen met allergieën. 

Restaurant Almhof Galtür RonReizen
  • Heerlijk toeven op het zonneterras van restaurant Almhof

De perfecte bestemming, het hele jaar door

Door de ligging is Galtür ook in het voorjaar en zomer een perfecte bestemming voor mensen met allergieën of astma. Je krijgt geen last van een loopneus of jeukende ogen omdat er nagenoeg geen pollen in de lucht hangen. Kortom: voor iedereen is het heerlijk genieten van de buitenlucht en de bergen. Het hele jaar door.

Meer over