Poedelen in de ijskoude bergstroom - RonReizen

ItaliëSkirama in de zomer: ontspannen bergsporten in Alpe Cimbra

Skirama, maar dan in de zomer! Het bekende gebied in de Dolomieten biedt ook zomers veel vertier. In een reeks van vijf verhalen belichten we hier de bekende dorpen en valleien die deel uitmaken van de carrousel Skirama: Madonna di Campiglio en Pinzolo in Val Rendena, Val di Sole, Dolomiti Paganella aan de oostzijde van de Brenta Dolomieten, Trento met Monte Bondone, Valle dei Laghi en Alpe Cimbra het meest zuidelijk gelegen gebied. Dit keer: Alpe Cimbra!

Tussen de Dolomieten en het Gardameer liggen de groene hellingen van Alpe Cimbra. Ten zuiden van de stad Trento ontdek je hier een verzameling van kleine dorpjes met ertussen bergstromen, meren en talrijke wandel- en fietspaden. Maar ook pittige bergwandelingen zijn hier mogelijk zoals naar de ‘Becco di Filadonna’ in de Vigolana. Een schitterende bergtocht met o.a. zicht op het Caldonazzomeer.

Hier vind je meer informatie over bergtrekkingen.
Het prachtige landschap rond de Vigolana
 • Het prachtige landschap rond de Vigolana

Mediteren in een bergstroom

Op een zomerse maar vroege vrijdagmorgen ontmoet ik op de hoogvlakte van de Vigolana (700 m hoogte) Arno. Hij neemt mij mee naar de rivier Centa en de enige informatie die ik krijg, is dat we in nauw contact met de natuur treden. Voor mijn gevoel ben ik dat al, zo wandelend door het vochtige gras langs het kabbelende water, maar ik laat mij verrassen. We komen uit bij een hoge dam waar het water naar beneden klettert en ik de drone een rondje laat vliegen om een beter beeld van deze omgeving te krijgen. Deze bergstroom ontspringt bij het dorpje Carbonare op circa 1.000 meter hoogte om via vele bochten 600 meter lager vlakbij Levico Terme in de Brenta rivier op te gaan die vervolgens in de lagune van Venetië uitmondt.

Mij wordt verzocht sokken en schoenen uit te doen en in de rivier te komen staan. Door de onweersbui van de avond ervoor is het water flink afgekoeld en ik voel direct hoe ik word wakker geschud. Arno stelt een meditatie sessie voor waarbij het water de hoofdrol krijgt. Terwijl ik mijn ogen sluit, volg ik zijn stem en laat mij minutenlang meevoeren door diep en aandachtig adem te halen, de frisse lucht op te snuiven, het water langs mijn voeten te laten stromen en aan niets anders te denken dan dit moment. Na enige tijd vraagt hij mij aandachtig door de rivierbedding te lopen en wordt de sessie afgesloten. Ik moet toegeven dat ik, naast een paar heel koude voeten, mij geheel ontspannen en vol energie voel en klaar voor de rest van de dag.

Deze sessies, naast andere activiteiten, worden wekelijks door het VVV aangeboden.

Meer informatie over de activiteiten van Arno zie je hier.

Poedelen in de ijskoude bergstroom - RonReizen
 • Poedelen in de ijskoude bergstroom

Ontspannen met Freud

Mijn dag blijft verder in het teken van water staan want ik ben uitgenodigd om naar het meer van Lavarone te komen. Hier wederom een hoogvlakte nu op circa 1.100 meter met middenin het groen een fraai bergmeer. Lago di Lavarone is met de blauwe vlag onderscheiden vanwege het zuivere water en de diverse milieu vriendelijke initiatieven waaronder het project van dit jaar om het gebied plastic vrij te maken. Er zijn diverse accommodaties en restaurants maar overduidelijk merk je hoe ontspannen het sfeertje hier is. Leuk weetje; aan het begin van de vorige eeuw verbleef Sigmund Freund hier regelmatig om tot rust te komen en te studeren.

Lago Lavarone - RonReizen
 • Lago Lavarone

Kanoën

Ik geniet ondertussen, met uitzicht over het water, van een heerlijke beker ijs en ik zie hoe kinderen op de oever klaar staan voor een les kanovaren. Ik heb ook zin om een rondje te varen en ik regel een kano voor mezelf. Naast kanovaren kun je hier ook suppen (stand-up-paddle), waterfietsen en natuurlijk heerlijk zwemmen.

TIP: Mountainbiken (e-mountainbikes te huur) is hier een absolute aanrader. Het landschap is glooiend en er zijn prachtige routes op hoogte met talrijke laadpunten ‘bike-point’ zodat je nooit met een lege batterij komt te staan. Ook bij en rond het meer van Lavarone zijn er mooie en eenvoudige routes te fietsen. Mijn tip is ‘Monte Rust’ die je ook bij het meer kunt starten; een route van circa 9 km en slechts 320 hoogtemeters oftewel voor iedereen.

100 kilometer van de forten

De route ‘100 kilometer van de forten’ is er één voor wie de benen heeft om de ruim 2300 hoogtemeters aan te gaan langs forten uit de Eerste Wereldoorlog. De route is in 3 ringen opgedeeld en een klassieker in deze streek. Uiteraard is het ook mogelijk een enkele ring te rijden.

Liever een fietspad? Dan is er o.a. het fietspad van Vallagarina dat start bij Calliano en richting Mattarello in de Adige vallei gaat waar je vervolgens door kunt fietsen naar het zuiden richting Rovereto en het Gardameer of naar het noorden richting Trento. En voor de terugweg kun je gebruik maken van de bicibus (fiets-shuttlebus). Hier vind je meer informatie.

  Voor herhaling vatbaar

  Inmiddels peddel ik rustig heen en weer en geniet van de spelende kinderen in het water. Terwijl ik naar de kant vaar, bedenk ik mij dat ik in de bergen meestal ga lopen of mountainbiken waarbij ik graag mijn grenzen opzoek. Deze dag in de bergen heeft mij, zonder al te grote inspanning, een algeheel gevoel van ontspanning gebracht en ik moet toegeven dat het voor herhaling vatbaar is.

  Meer informatie over de streek Alpe Cimbra vind je hier.

  Meer over