De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Vooruitzicht wintersport komende maanden

Vooruitzicht wintersport komende maanden

Dat op wintersport gaan er met Kerst niet inzit, beseffen we ons inmiddels wel. Maar hoe dat volgend jaar zal zijn, is nog een grote vraag. Lees hier over de situatie zoals die op dit moment geldt in de populaire wintersportgebieden.

Even in het kort: de Franse en Italiaanse skigebieden zijn zeker dicht met Kerst. Voor veel landen is het nog onzeker: van Duitsland, Spanje en ook Oostenrijk weten we nog niet hoe het tijdens Kerst en daarna gaat verlopen. Hoewel de lockdown in Oostenrijk voorbij is en de skigebieden open, blijven de horeca en accommodaties  dicht. Zwitserland lijkt tot nog toe het enige land waar je kunt skiën met Kerst. Maar let op: er geldt nog altijd een oranje reisadvies voor heel Europa. Lees snel verder wat dit allemaal betekent voor het komende wintersportseizoen.

Oostenrijk

We beginnen met het populairste skiland: Oostenrijk. Vanaf 24 december mogen de skigebieden daar weer open. Maar voor veel gebieden is dat niet rendabel. Omdat de horeca gesloten moeten blijven is het veel te duur om de boel voor slechts een handjevol locals te openen. Dus naar alle waarschijnlijkheid blijven veel pistes toch gesloten of gaat slechts een klein deel open. Wellicht dat men vanaf 7 januari, als toeristen weer toegestaan zijn, wel weer opent.

Tot 10 januari geldt in Oostenrijk in ieder geval dat skiërs tien dagen in quarantaine moeten als ze uit een land komen met meer dan 1 corona-besmetting per duizend inwoners. Dit geldt voor de meeste Europese landen, ook voor Nederland. Snel een korte skireis boeken is daardoor voor veel Europeanen vrijwel onmogelijk.

Après-Ski in Zell am See, Oostenrijk - RonReizen
  • Après-Ski in Zell am See, Oostenrijk

Zwitserland

In Zwitserland is skiën rond de feestdagen waarschijnlijk wel mogelijk. Dat Zwitserland openstaat voor toeristen zie je aan het feit dat de Zwitserse regering de quarantaine-verplichting voor bijna alle Europeanen heeft beëindigd.

De Zwitserse president Alain Berset heeft wel voorgesteld om een maximum aantal mensen toe te laten in de skiliften. Bovendien is het in zowel gondels als stoeltjesliften en rijen verplicht om een mondkapje te dragen. Skiles en après-ski zijn verboden. Bovendien staat het reisadvies voor Zwitserland op code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Spanje

De meeste Nederlanders skiën in de Alpen, maar er zijn ook andere plekken in Europa waar je kunt skiën. Zoals in de Pyreneeën en de Sierra Nevada in Spanje. Of er daar ook met kerst geskied kan worden hangt af van twee factoren.

Allereerst of de autonome gemeenschappen in Spanje waar skigebieden liggen in lockdown zijn of niet. Vooralsnog is dat wel het geval. Maar veel van die gebieden zullen de komende weken beslissen of de lockdown beëindigd kan worden of niet.

De tweede factor die een grote rol speelt is sneeuw. Al wordt de lockdown opgeheven, zonder sneeuw geen wintersport! Vooralsnog ligt er op veel plekken in Spanje helemaal geen sneeuw.

Sierra Nevada, Spanje - RonReizen
  • Sierra Nevada, Spanje

Scandinavië

In Zweden zijn er geen beperkingen die wintersport verhinderen. In skigebieden gelden dezelfde regels als in de rest van het land. Dat betekent dat groepen groter dan 8 personen niet welkom zijn in restaurants. En na 10 uur ’s avonds kan er geen alcohol meer worden geschonken.

Ongeveer hetzelfde geldt voor Noorwegen. Er zijn geen regels die skiën tijdens de kerst in Noorwegen onmogelijk maken. Er gelden vooral algemene regels. Niet meer dan 20 mensen mogen op publieke plekken komen en na middernacht mag er geen alcohol meer worden geschonken.

Skiën in de Noorse bossen - RonReizen
  • Skiën in de Noorse bossen

Oranje reisadvies

Vooralsnog geldt voor alle landen binnen Europa tot half januari 2021 een oranje reisadvies: reis alleen als het echt noodzakelijk is. Alleen als het reisadvies weer groen wordt, kunnen we echt weer op wintersport. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dat niet meer in 2020, maar als we geluk hebben misschien in januari, of tijdens de krokusvakantie. Dan weten we nu in ieder geval waar we heenrijden! Blijf wel goed opletten hoe de situatie in het door jou uitgekozen skigebied zich ontwikkelt.
Meer over