Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl

ZwedenPopulair: wintersport in Scandinavië

Jaarlijks vertrekt ruim een miljoen Nederlanders op wintersport. De Alpen gelden sinds jaar en dag als marktleider op het gebied van wintersport, maar Scandinavië is sterk in opkomst de laatste tijd.

De Zweedse regio Dalarna merkt dat er meer en meer wintersporters hun kant opkomen en verrast bezoekers met de typische Scandinavische winter dichtbij huis. En die blijkt verrassend anders dan in de Alpen. Naar Zweden op wintersport is zoveel méér dan skiën. Dalarna presenteert deze winter een flink aantal nieuwe sneeuwactiviteiten, waarbij het nu juist niet draait om de lange latten. 

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl rendier

Schaatsen en een ijsbad

Nergens kun je zo eindeloos kilometers schaatsen op natuurijs als in Zweden. Het Runnmeer geldt als het mekka voor schaatsliefhebbers waar in de winter vaak tot 50 kilometer geveegde banen geprepareerd wordt. Maar in dit meer wordt ook veelvuldig een ijsbad genomen. Koudwaterbaden is van oudsher diep geworteld in de Zweedse cultuur en neemt de laatste jaren ook in Nederland aan populariteit toe. Ter hoogte van Sjösidan in Falun kun je na een ritueel saunagebruik een dip nemen in een geprepareerd ijswak in het bevroren Runnmeer. Goed voor lichaam en geest. Daarna lekker opwarmen bij het vuur hoort er uiteraard helemaal bij.

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl ijsbad
  • Neem een dip in het ijsbad...

Sneeuwschoenwandelen met rendieren

Sneeuwschoenwandelen is een typisch Zweedse winteractiviteit. Bij Renbiten in Dalarna is de meest zuidelijke Sámi-nederzetting van Scandinavië te vinden. De Sámi - de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië - zijn van oudsher rendierhouders. Bezoekers kunnen hier kennismaken met een tam deel van de rendierkudde. Je kunt meewandelen op sneeuwschoenen met de rendieren door het winterse landschap. Onderweg pauzeer je op authentieke wijze met Sámikoffie en rendierworst.

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl rendier
  • Maak een wandeling met rendieren...

Op pad met de hondenslee

Een tochtje met een hondenslede is voor veel mensen al avontuur genoeg. Een hondenslede-safari is mogelijk op meerdere plekken in Dalarna. Bij Below Zero Husky Tours gaan ze een stukje verder en mag je twee dagen zelfstandig op pad met je eigen slee en hondenteam. Uiteraard krijg je eerst les, want een hondenslede besturen vraagt om behendigheid, kennis van de Zweedse natuur en liefde voor honden. Maar dan wacht je de ultieme vrijheid in de Zweedse wildernis. Avontuur gegarandeerd.

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl hondenslee
  • Zelf op pad met en hondenslee!
In het donker naar Old Tjikko

De oudste boom van de wereld staat in Dalarna en draagt zelfs een naam: Old Tjikko. Old Tjikko is in de winter alleen te voet te bereiken door de massa sneeuw. Het wordt helemaal avontuurlijk om dit in het donker te doen tijdens een Darkness Tour van Ecoadventure. Aan de voet van de berg Fulufjället kun je deze unieke winterervaring beleven. Met een beetje geluk wandel je onder een helder verlichte sterrenhemel of met het noorderlicht dat hier af en toe te zien is. Zelfs als het bewolkt is, is de tocht sprookjesachtig. Je gaat op pad met een gids en dat is maar goed ook, want gemarkeerde paden zijn hier niet in de wildernis.

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl noorderlicht
  • Genieten van het noorderlicht...

Skiën met een (historische) twist

Wil je gewoon skiën, dan is dat geen probleem. Dalarna heeft diverse alpine skigebieden en langlaufloipes met vele kilometers aan routes. Wil je het toch anders dan anders aanpakken, bind dan een paar ouderwetse houten latten onder uit vroeger tijden. Dat kan via Next Step Nature die Dalarna's Most Out-of-Date Ski Tour organiseert. De ski's zijn breder dan moderne ski's en daarmee zeer geschikt om je buiten de gebaande paden te begeven. Je glijdt onder begeleiding van een gids door het verstilde landschap van Zweden op een unieke manier.

Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl skilift

Info

  • Zweden Dalarna winterse activiteiten RonReizen.nl

    Dalarna ligt in Midden-Zweden, op ruim 300 kilometer  van Stockholm, tegen de Noorse grens geplakt. Prima bereikbaar met zowel het vliegtuig als met de auto vanuit Nederland en om die reden een van de populairste vakantieregio's voor Nederlanders in de zomer. De winter is minstens zo aantrekkelijk: sneeuwzeker, dichtbij, geen eindeloze rijen bij de liften, kindvriendelijk en genoeg uitdaging voor fanatieke skiërs en snowboarders.

    Ga naar deze site om meer over Dalarna te ontdekken. 
Meer over