Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

OostenrijkPitztal: skiën is hier nog puur natuur

'Je kent dat gevoel wel als je een oude vriend weer eens na jaren tegenkomt. Het is dan net of je elkaar gisteren nog gezien hebt. Die klik is er dan weer meteen en je hebt aan een half woord genoeg. Je haalt oude verhalen op, deelt ervaringen en geeft elkaar wijze raad'. Dit is precies wat er gebeurt als onze ski-expert Bert Romani na jaren weer eens een bezoek brengt aan het Pitztal.

Het is een van de diepste dalen in Tirol. De weg slingert vanaf Imst gestaag omhoog. Eerst naar Arzl en Wenns en dan verder naar St Leonhard im Pitztal. Het zijn kleine dorpjes, of eigenlijk meer woonkernen, want van een echt centrum is nergens sprake.

Het Pitztal is wezenlijk anders

Dat onderscheidt het Pitztal bijvoorbeeld sterk van het nabijgelegen Ötztal. Daar herken je in Sölden, Langenfeld en Ötz meer de typische Tiroler dorpskernen. Het Pitztal is daardoor dus wezenlijk anders en mist dus de gezellige winkelstraatjes en daarmee ook de uitbundige après-ski, de verscheidenheid aan restaurants en bars. Dat is een minpunt van het dal en het heeft vooral te maken met de ligging van de skiliften en pistes.

Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

Skigebied Hochzeiger: zonnig plateau

Het Pitztal kent twee niet met elkaar verbonden skigebieden. Het ene is Hochzeiger en ligt voorin in het dal bij Jerzens. Het is een zonnig gelegen gebied op een soort van plateau en is populair bij families. Het telt 40 kilometer piste tussen de 1450 en 2450 meter hoogte. En ondanks dat het gebied klein is, biedt het wel voldoende variatie. En een voordeel als je met een groep of met het gezin skiet, alle pistes komen op een centraal punt weer samen. Je komt elkaar dus altijd weer tegen.

Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

  Geweldig uitzicht over Pitztal

  Een van de mooiste afdalingen in Tirol is de Panorama Abfahrt. Je skiet deels over een kam waardoor je een geweldig uitzicht hebt over Imst en het Inntal. Voor de kinderen is er een eigen skigebiedje met allerlei voorzieningen en ook een funpark ontbreekt er niet.

  Gletsjerskigebied met mooist

  Het neusje van de zalm in het Pitztal is echter het gletsjerskigebied aan het eind van het dal. Je moet er even voor rijden als je in Wenns of Jerzens verblijft, maar het is de moeite waard. Je kunt ook kiezen voor een accommodatie in Mandarfen of in een van de gehuchten verspreid door het dal om dichterbij te zitten.

  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl
  Rons tipRons tip

  Ook top om te skiën in het Pitztal is de Benni Raich-afdaling in Hochzeiger, vernoemd naar de lokale skiheld die tweemaal olympisch goud haalde en drievoudig wereldkampioen is.

  Twee delen op de gletsjer

  Het skigebied van 40 kilometer piste bestaat uit twee delen: de liften op de gletsjer en het gebied Rifflsee. Je kunt van het ene gebied naar het andere, maar in de praktijk zul je eerder kiezen voor het een of het ander. De deelgebieden zijn groot genoeg voor een hele dag.

  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl
  • Freeride op de Rifflsee.

  Met de trein naar grote hoogte

  De gletsjer bereik je met een ondergrondse trein. Die sleurt je in 10 minuten naar 2840 meter boven zeeniveau en sta in een klap tussen de hoogste toppen van Tirol geflankeerd met gletsjers en ruige rotsmassieven. Hier ben je ver boven de boomgrens in hoog alpiene terrein. Op de piste blijven is hier verstandig, want het gevaar van lawines, gletsjerspleten en verscholen rotsen is hier groot.

  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

  Op naar de top van Tirol

  Het hoogste punt dat je kunt komen met de moderne gondellift ligt op 3440 meter hoogte. Je bent dan dicht bij de Wildspitze, die met 3770 meter de hoogste berg is van Tirol. Je kunt onder begeleiding van een gids naar de top toeren met stijgvellen onder je ski’s. Voor geoefende zeer sportieve skiërs een uitdagende tocht. Voor de meeste vakantieskiërs niet aan te raden, die blijven liever even hangen in het futuristische bergrestaurant op 3440 meter met een panoramisch uitzicht.

  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl
  • Uitzicht op 3440 meter hoogte!
  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl
  • Toeren naar de top!

  Het Pitztal als goede vriend? 

  Bij mijn bezoek probeer ik te achterhalen waarom ik het Pitztal waardeer als een goede vriend die ik te weinig zie. De skigebieden zijn er niet heel groot. Een gezellig dorp is er niet. Net als de Après-ski, op de Hexenkessel na die overigens alleen in het weekend goed vol loopt.

  Het Pitztal is nog puur! 

  Wat is het dan wèl dat mijn hart heeft gestolen? Nou, misschien houd ik van het Pitztal vanwege het juist ontbreken van al die joligheid en het massatoerisme. Het Pitztal is nog puur! Grote bergen, kleine uitgekiende skigebieden, ongelooflijk sneeuwzeker zonder de noodzaak van kunstsneeuw, een boerenbevolking, prima pensions en kleinschalige hotels en niet onbelangrijk een sportief publiek dat zich niet per definitie vol laat lopen met alcohol na een dag skiën.

  Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

   Pitztal: vriend voor het leven

   Hier ervaar ik nog hoe het was en hoe het in sommige gebieden volledig uit de hand gelopen is om de toerist maar te vermaken. En begrijp me niet verkeerd. Ik kan best genieten van een middagje gezelligheid in de kroeg onder het genot van een lokaal Schnapsje tussen hossende en meezingende toeristen op Nederlandse deuntjes. Maar als je bergliefhebber bent, houdt van de natuur en de levensstijl die daarbij past, dan zoek je dat niet op. En dan is het Pitztal voor mij een van de laatst  bewaarde authentieke plekken in Tirol en zijn we vrienden voor het leven.

   Oostenrijk Pitztal skiën Bert Romani RonReizen.nl

    Info

    Meer over