Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento fontein

ItaliëTrento: heerlijke stad in Noord-Italië

Voor mijn programma op RTL4 heb ik Trento en omgeving mogen vastleggen. Ik kom niet vaak in Italië en het was voor mij dan ook een ontdekking om deze heerlijke Noord-Italiaanse stad te verkennen met al haar bezienswaardigheden en leuke uitgaansmogelijkheden.

Trente (Italiaans: Trento; Duits: Trient; Nederlands soms nog: Trent) is de hoofdstad van de Italiaanse autonome regio Trentino-Zuid-Tirol en de provincie Trente, in het noorden van Italië. De stad heeft zo'n 115.000 inwoners en een goed aangeschreven universiteit, waar onder meer Romano Prodi (econoom en politicus en ooit voorzitter van de Europese Commissie) ooit als hoogleraar in dienst was. Ik houd het op de Italiaanse benaming: Trento. Dat bekt gewoon lekkerder! 

Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento

  Terug in de tijd in Trento

  Even wat geschiedenisles: Trento was oorspronkelijk een Keltische stad, die later veroverd werd door de Romeinen (Tridentum). Trento was daarna eeuwenlang de zetel van het zelfstandige prins-bisdom Trente. Daarna werd het een Oostenrijkse stad. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aan Italië afgestaan. Genoeg invloeden dus door de eeuwen heen om in de stad terug te vinden.  

  Uitzicht over de stad

  Een leuk startpunt voor je stadsontdekking is om met de kabellift naar de top van de berg tegenover de stad te gaan. Het opstappunt zit letterlijk in het hart van het centrum van Trento, aan de rivier Adige bij de brug Ponte San Lorenzo. Niet te missen dus. Eenmaal in een paar minuten boven op de Belvedere di Sardagna heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Dolomieten, die als een soort uitvergrote geluidswal rondom de stad zit. 

  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento uitzicht
  • Vanaf de berg aan de overkant van de stad heb je een prachtig uitzicht.

  Fraai kasteel midden in Trento 

  Het stadskasteel Buonconsiglio is het grootste en belangrijkste monumentale complex van de regio Trentino. Al sinds de dertiende eeuw tot de achttiende fungeerde het als residentie voor de prins-bisschoppen en het bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende tijdsperiodes. Zo is Castelvecchio in het midden het oudste deel; stamt de renaissancestijl van het Magno Palazzo uit de zestiende eeuw en het barokke Giunta Albertiana komt uit eind zeventiende eeuw. Vergaap je aan muur- en plafondschilderingen, de barokke inrichting en de vele exposities die in dit Nationale Museum worden gehouden. 

  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento kasteel
  • Het kasteel is een van de blikvangers in de stad.

  Onder de grond in Trento 

  Wil je nog verder terug in de tijd dan bezoek je het Sass Underground Archaeological Space op de Piazza Cesare Battisti. Hier vind je maar liefst 1700 vierkante meter Romeinse opgravingen toen Trento nog Tridentum heette. Je ziet verdedigingsmuren, straatjes met klinkers, delen van huizen met resten van mozaïeken, binnenplaatsjes en handwerkwinkeltjes. 

  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento

  Geschiedenisles in het museum

  Nog een uitstapje dat zeker de moeite waard is is het moderne wetenschapsmuseum Muse Science Museum in het gloednieuwe stadsdeel Le Albere Quarter. Over zes verdiepingen leer je hier alles over het ontstaan van de Dolomieten, de biodiversiteit van de Alpen, de eerste menselijke bewoning en vind je er een van de grotere dino-exposities in de Alpen. Bij dit museum staat de relatie tussen mens en natuur centraal. 

  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento museum
  • Het fraaie wetenschapsmuseum Muse.
  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento nieuw stadsdeel
  • Het nieuwe stadsdeel vormt een groot contract met het oude deel.
  Italië Trento Trentino RPV RonReizen.nl Trento nieuw stadsdeel
  • Strakke lijnen...

  Heerlijk ontspannen in Trento 

  Nog veel meer musea, kerken, historische gebouwen en architectonische monumenten zul je in deze stad treffen, wandel door de straten en steegjes en bewonder de palazzo's met hun beschilderde voorgevels. 

  Maar vergeet zeker niet om ook te ontspannen op een van de vele terrasjes in het centrum van Trento. Het Piazza Duomo is dan je uitgangspunt, het plein dat met de Fontana del Nettuno het hart vormt van het oude centrum dat vol zit met winkels, cafés en restaurants. En sluit af met een Trentodoc een lekkere mousserende frisse witte wijn uit de regio! 

  Info

  • Hoe komt je er: 

   Met de auto over de Brennerpas (vanaf Utrecht 1.060 kilometer). Vliegen kan op Verona (een uurtje rijden); op Venetië (2,5 uur rijden) of op Innsbruck (2,5 uur rijden)
. 

   Meer weten over Trento? Ga dan naar deze website

  Meer over