Verenigde Staten stedentrip

Verenigde StatenVerenigde Staten-stedentrip: 7x doen in New Orleans!

Breng een bezoek aan het National World War II Museum, tour op een fat e-bike, ga ziplinen boven de swamps en kijk bandjes in Frenchmen Street. Ja hoor, in New Orleans is genoeg te beleven!

New Orleans bruist. Op elke straathoek kun je livemuziek luisteren. The Big Easy (zoals New Orleans ook wel wordt genoemd) is dan ook de geboortestad van de jazz. Op culinair gebied kun je hier bovendien het hele jaar door genieten van Creoolse en Cajun-gerechten, verse zeevruchten, andouille (een worst gemaakt van gerookt en gekruid varkensvlees) en beignets. Bedenk daarbij de karakteristieke balkons, sfeervolle straatjes, charmante vintageshops en toprestaurants en je weet: hier moet je zijn voor een bijzondere stedentrip. 

1. Slapen in The Higgins Hotel  

The Higgins Hotel Official Hotel of The National WWII Museum, Curio Collection by Hilton ligt tegenover The National WWII Museum en dichtbij Harrah's New Orleans Casino en de haven van New Orleans. Het hotel heeft een winkeltje, een dakterras en een koffiebar/café. Mijn kamer heeft twee kingsize bedden, een ruime, luxe badkamer en een bureautje waar je aan kunt werken. Het hotelpersoneel is vriendelijk en de borrels en feestjes die hier in het hotel worden gehouden, zijn tot in de puntjes verzorgd en ze serveren er de lekkerste drankjes. Zei daar iemand: “Champagne?”.    

2. National World War II Museum 

Exact tegenover het Higgins Hotel ligt het National World War II Museum. Een aanrader om heen te gaan als je met kinderen in New Orleans bent. Vooral als ze een beetje geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Maar eerlijk, ook zonder kids kun je je hier prima uren vermaken. De setting is zo gemaakt dat het bijna lijkt alsof je je op de slagvelden begeeft (vanzelfsprekend zonder de daarbij behorende risico’s ;). Hier rondlopen is niet alleen leuk voor kinderen, ook als volwassene steek je er wat van op. Wij kennen natuurlijk vooral de verhalen verteld vanuit Nederlands – of in elk geval Europees – oogpunt. In dit museum zie en ervaar je wat de Tweede Wereldoorlog voor de Amerikanen heeft betekend. Of beter gezegd: wat de Amerikanen voor óns, Europeanen, hebben betekend. Want voor de kritische museumbezoekers onder ons: het is natuurlijk wel erg Amerikaans allemaal. Niet alleen in beleving, maar ook in wat er wordt verteld.  

3. Vue Orleans  

Vue Orleans is een bijzonder en interactief museum. Als je hier naar binnengaat, duik je als het ware de geschiedenis van New Orleans in. De meeste belangrijke momenten worden verteld door acteurs die voor de gelegenheid in de huid van een van deze historische figuren zijn gekropen. Deze acteurs lopen niet rond, nee, ze zijn te zien in allerlei filmpjes. Deze gaan over allerlei onderwerpen uit de Amerikaanse geschiedenis en je ziet ze op zuilen die je van een afstand bedient terwijl je met je hand aangeeft wat je wil zien. Klinkt nu misschien ingewikkeld: als je eenmaal doorhebt hoe ’t werkt, is het dat zeker niet. Sterker nog: een kind kan de zuilen bedienen! Jawel, ook dit museum is een must-visit als je met kinderen op reis bent.  

Ook kun je op een barkruk aanschuiven in een virtueel café waar op een scherm wordt uitgelegd hoe je beroemde gerechten uit New Orleans en Louisiana bereidt, zoals Jambalaya en Gumbo. 

We zijn er nog niet! Helemaal boven in het museum – 34 verdiepingen hoog – heb je een 360° uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de Mississippi en New Orleans.  

4. Fat e-bike  

Houd je wel van een beetje actie en betreed je ook graag de minder platgetreden paden? Ofwel: de onontdekte delen van de stad? Dan is een fat e-bike tour via Freewheelin Bike tours door (een deel van) New Orleans een echte aanrader. Wij crosten op onze fat e-bikes de halve stad door. Stopten af en toe zodat onze gids Teddy mooie verhalen kon vertellen over de plekken waar we langsreden én we af en toe wat mooie foto’s konden maken, want dat kan natuurlijk niet tijdens het fietsen. Het perfecte uitje voor actieve en ondernemende mensen. Op de site van Freewheelin Bike tours kun je overigens kiezen tussen diverse routes, wel zo fijn!  

5. Ziplinen boven de swamps 

Als we met ons groepje arriveren bij ZipNola zijn we allemaal lichtelijk gespannen, want: ziplinen boven de swamps (waar onder meer alligators leven!), da’s niet niks. Maar we kregen een goede uitleg, werden goed gezekerd en waren dus klaar om de vijf verschillende ziplines te bedwingen. Eerst nog wat voorzichtig, maar al gauw daagden onze guides ons uit om kunstjes te doen. Van de ‘trustfall’ (met je armen wijd jezelf achterover laten vallen) tot en met ondersteboven ziplinen (halverwege je knieën omhoogduwen zodat je ondersteboven hangt). En dat allemaal boven de swamps: het maakte ons niet meer uit. We vonden het stuk voor stuk een geweldige belevenis. Als je niet overdreven bang bent aangelegd, geen last hebt van hoogtevrees en dol bent op de natuur en avontuur. Ga dit dan vooral doen!  

Avontuurlijke activiteiten in New Orleans

    6. Frenchmen Street 

    Natuurlijk, het alom bekende Bourbon Street moet je ook even gezien hebben, maar geloof ons: daar wil je niet te lang rondhangen. Denk: dronken (Engelse) toeristen, veel drukte en overal schaars geklede dames die je naar binnen willen kletsen (oké, voor sommigen klinkt dit misschien juist wél aantrekkelijk ;). Hoe dan ook: Frenchmen Street is another cookie! Hier struikel je in de avond over de verschillende live bands die midden op straat een geweldige performance weggeven. Allemaal maken ze opzwepende (jazz- en blues)muziek waardoor ze al hun publiek meekrijgen. Je weet niet wat je meemaakt. Maar ook binnen, in de verschillende barretjes en kroegjes, spelen bandjes. De uitdaging: blijf maar eens stil te staan. Wedden dat het je niet lukt?  

    7. French Quarter 

    De bekendste wijk van New Orleans. Hier bevinden zich gezellige straten met cafés, musea en muziekclubs. Jackson Square is het historische hart van French Quarter: het grote plein wordt omringd door historische gebouwen. Prima plek om in je eentje te gaan ronddwalen. Deed ik ook, op de enige middag waarop niks was gepland. En ik heb er geen spijt van gehad. Rondom Jackson Square vind je veel historische gebouwen zoals de St. Louis Cathedral,, de Cabildo en de Presbytére (een museum over Mardi Gras (carnaval)) en overal – ja hier ook – zie je zangers, zangeressen en bandjes die opzwepende muziek staan te spelen. Ik bedoel maar: what’s not to like aan New Orleans? 

    Meer over