(c) Netflix, Peaky Blinders

EngelandBekende serielocaties: het Birmingham uit Peaky Blinders

Bestemmingen uit een serie. Chandler, Monica, Joey, Phoebe, Rachel en Ross (Friends) stalen de show in New York, Game of Thrones maakte van Dubrovnik een onneembare vesting en Narcos hield Medellín in z’n greep. Vandaag in de spotlights: het Birmingham van Peaky Blinders. Een bestemming die je meteen op het verkeerde been zet...

Birmingham. Deze Britse stad deed al goede zaken met het voortbrengen van bands als Black Sabbath, Moody Blues en Electric Light Orchestra, maar werd weer helemaal  je-van-het toen vele seriefans verslingerd raakten aan Peaky Blinders.

Een shot uit de serie Peaky Blinders
  • Peaky Blinders in Powis Street

Of toch Liverpool?

Maar voordat je een ticket boekt en alles van de rebellen wilt zien, lees dan eerst even verder. Want zo goed als alle scènes van Peaky Blinders zijn opgenomen in Liverpool. Waarom je dan toch naar Birmingham moet? Omdat het nog genoeg in petto heeft.
Een oorlogsmonument en de nieuwe bibliotheek van Birmingham
  • Hall of Memory & Library of Birmingham

Neem nou de Library of Birmingham. Dit kleurrijke hoogstandje, dat in 2013 geopend werd, behoort tot de top 10 van meest bezochte gebouwen van het Verenigd Koninkrijk. En het is de grootste bieb van Europa. Klap op de vuurpijl: Francine Houben ontwierp het. Hup, Holland, hup.

Tot rust komen doe je in de City Centre Gardens


Een steenworp verderop vind je de Hall of Memory: een monument uit 1925 dat de gevallenen eert uit de Eerste Wereldoorlog. Tot rust komen doe je daar weer achter, in de City Centre Gardens. Juist toe aan vermaak? Loop dan nog iets door en check de agenda van het Birmingham Town Hall.

Het centrale plein van Birmingham
  • Victoria Square in Birmingham

De slottip, en daar kun je echt niet omheen, is Victoria Square: dit openbare plein markeert het centrum van de stad. Het is er beregezellig en ook nog eens beeldschoon. Bewonder de vele beelden, vul je waterflesje bij de fontein en kom in contact met de locals op de markt.

En wil je daarna tóch nog naar die verduvelde blinders? Pak dan de trein. In iets meer dan twee uren sta je middenin Powis Street: de iconische straat waar Tommy Shelby heerst.

Meer over