De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
24 uur in Funchal op bloemeneiland Madeira

Portugal24 uur in Funchal op bloemeneiland Madeira

Als je naar Madeira gaat, verblijf je waarschijnlijk in of bij de hoofdstad: Funchal. En dat is geen straf, het is een heerlijk stadje. Wat je er kunt doen, lees je hier.

De naam Funchal betekent 'plantage van venkel'. Het stond er namelijk vol mee toen de Portugezen eind vijftiende eeuw voor het eerst op Madeira kwamen. De venkel is er niet meer. Maar wat je wél moet zien en doen vind je hier! 

Funchal - RonReizen
 • Funchal is een heerlijk stadje...

Boerenmarkt van Funchal

Begin je bezoek aan het oude centrum bij de Jardim Municipal. Wandel over de met bomen omzoomde Avenida Arriaga naar de vijftiende eeuwse kathedraal van Funchal. Even verderop vind je de Mercado dos Lavradores (farmer’s market). Het is er kleurrijk door het keurig uitgestalde fruit. Typisch gevalletje 'kijken, niet kopen' hier in Funchal! Want de prijzen zijn er (te) hoog. En... aan het fruit dat ze je laten proeven is suiker toegevoegd, waardoor het extra lekker smaakt...

Tip

 • Let even op bij het boeken van je hotel: Funchal strekt zich vrij lang uit langs de kust dus niet alle hotels liggen op loopafstand van het oude centrum. Overigens is het met je huurauto of een Uber nooit meer dan een kwartiertje rijden.

Boerenmarkt - RonReizen
 • Het kleurrijke fruit op de boerenmarkt.

Diepzeevis

Scoor in één van de winkeltjes rondom een koffie to go en bekijk aan de achterkant van de markt de visvangst van de dag. Honderd procent kans dat hier de Espada Preto ligt, de zwarte degenvis. Het is een typische Atlantische diepzeevis die met longlines gevangen wordt. Het is een onooglijke vis maar hij smaakt heerlijk. Bijvoorbeeld in het typisch Madeirese gerecht Espada Preto com banana. Niemand heeft de espada ooit levend gezien; tijdens hun reis vanuit de diepzee neemt de druk dusdanig af dat ze dood zijn voordat ze boven water komen.

Espada Preto - RonReizen
 • Diepzeevis Espada Preto.

Mooie deuren

Loop door naar een van de oudste straatjes van Funchal: Rua de Santa Maria. Grote kans dat je het horeca-straatje met haar prachtig beschilderde deuren al eens op foto’s hebt zien voorbij komen. Op www.arteportasabertas.com vind je info en achtergrond.

Beschilderde deur - RonReizen
 • De mooi beschilderde deuren...

Hogerop in Funchal 

Tijd om het hogerop te zoeken. Neem de gondel naar het hoger gelegen deel van Funchal: Monte. De rit duurt zo’n 20 minuten en biedt een waanzinnig uitzicht over de stad, de haven en de oceaan. 

Gondel - RonReizen
 • De gondel naar Monte vanuit de Jardins do Teleférico.
Uitzicht - RonReizen
 • Mooi uitzicht op de stad boven op de berg.

Lunchen met uitzicht

Eenmaal boven stuit je direct op Patio das Babosas, een lekker plekje om te lunchen met prachtig uitzicht. De Polvo (octopus) is hier een absolute aanrader. En met een glaasje traditionele Poncha – een vruchtenpunch op basis van witte rum van suikerriet – is je typisch Madeirese lunch compleet.

Lunchen - RonReizen
 • Pak als je toch boven bent een lunch mee bij Patio das Babosas.
Polvo - RonReizen
 • De Polvo op z'n Madeirees.

Tuin op de berg

Na de lunch is het tijd om de benen te strekken in de prachtige tropische tuin Monte Palace Madeira. Ooit privébezit van de Britse Consul.  Tegenwoordig tegen betaling te bezoeken en een van de mooiste stukjes van Funchal. De tuin ligt op een steile berghelling. Tussen de Japanse bruggetjes en vele fonteinen door heb je een prachtig uitzicht over de oceaan. Echt een plek om even tot rust te komen. 

Monte Palace Madeira - RonReizen
 • De mooie tuinen van Monte Palace Madeira.

Afdaling per slee

Vanuit Monte kun je natuurlijk de kabelbaan terug naar Funchal nemen.  Maar veel leuker is het om met een sleetje over de steile kronkelweggetjes naar beneden te sjezen: de Toboggan ride. Geen zorgen, twee Madeirezen met strohoed en speciaal schoeisel met rubberen zolen om te kunnen afremmen besturen jouw slede!

Slee - RonReizen
 • Naar beneden ga je met de slee!

Wijn uit Madeira proeven

Eenmaal weer beneden is het tijd om kennis te maken met Madeira wijn! De vinificatie lijkt op die van port: er wordt zuivere alcohol toegevoegd om het gistingsproces te stoppen. Het is dus een versterkte wijn, maar minder zoet dan port, met een alcoholpercentage tussen de 17 en 21%. In de hoogtijdagen van de Portugese overzeese wereldhandel was Madeira een belangrijk verversingsstation. Er werd naast voedsel en water ook Madeira wijn ingeslagen op de zeilschepen. 

  De wijn reist mee

  Toen een schip eens met een paar volle vaten terug van zijn lange reis kwam, bleek de wijn alleen maar lekkerder te zijn geworden door invloed van temperatuur en oxidatie. Tot men ontdekte hoe dit effect kunstmatig kan worden bereikt, werden jarenlang vaten Madeira wijn meegestuurd op zeereis. Doe een tour en bezoek het Madeira wijnmuseum bij Blandy’s in Funchal. En natuurlijk doe je die proeverij!

  Wijn proeven - RonReizen
  • Proef de wijn uit Madeira!

  Afsluiten in een restaurant

  Sluit je dag af met een bezoek aan een van de vele restaurantjes in Funchal, bijvoorbeeld Chalet Vicente.

  Restaurant - RonReizen
  • Sluit je dag af in een van de vele restaurantjes.

  Madeira praktisch

  • * Madeira ligt 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal en met TAP air vlieg je er dagelijks met een tussenstop in Lissabon of Porto naartoe. TAP biedt de gratis mogelijkheid je stop-over met een paar dagen te verlengen. Hoe leuk om er een weekendje Lissabon of Porto aan vast te plakken! Er zijn ook maatschappijen die vanuit Nederland rechtstreeks naar Madeira vliegen.

   * Madeira ligt behoorlijk dicht bij de evenaar en er is weinig luchtverontreiniging. Ook middenin de winter heeft de zon er veel kracht. Zorg dus voor een goede zonnebril en iets om je hoofd te bedekken. 

   * Niet te missen zijn de ruige noordkust en de levada-walks. Ookal lig je in Funchal in je bikini aan het zwembad, vanwege de heersende noordoostelijke windrichting is het aan de andere kant van het eiland en hoger in de bergen een flink stuk kouder en kan het behoorlijk mistig zijn. Pak dus naast je snorkel ook zeker je wandelschoenen, een warme trui en een regenjas in. Op Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira, ligt ’s winters vaak sneeuw, just sayin’.

   * Voor alle info ga je naar www.visitmadeira.pt en www.madeiraallyear.com. Een goed startpunt voor  hike-mogelijkheden vind je hier.

  Meer over