
ZwitserlandWallis-special (1): Martigny, de verrassing in het Rhônedal
De snelweg gaat met een grote boog om de stad heen, waardoor je Martigny al snel links laat liggen op weg verder het Rhônedal in of richting de Grote Sint-Berhardpas. Zonde, want Martigny is een verrassend leuke stad met mediterrane trekjes, uitstekende restaurants en een pittoresk wijngebied. Hoogste tijd voor een verkenning dus. Nog even snel een selfie met de stad op de achtergrond.

- Terence (links) en Bert verkennen Martigny.
Wandeling langs de wijnranken
Om een goed overzicht te krijgen van de stad beginnen we bij het kasteel La Bâtiaz. Vroeger een verdedigingswerk, maar tegenwoordig een uitzichtpunt met een café. Vanaf de toren zie ik meteen hoe idyllisch Martigny is gelegen tussen wijnbergen en fruitbomen. Het warme, zonnige klimaat is ideaal voor de groei van abrikozen, aardbeien, peren en natuurlijk druiven. We maken een mooie wandeling langs de wijnranken van veelal kleinschalige boeren die met passie voortreffelijke wijn produceren. Even proeven hoort erbij en als ik later geniet van een heerlijke lunch onder de wijnranken bij Plan-Cerisier wordt me duidelijk waarom Martigny bekend staat om haar gastronomie.


De pas omhoog
Het centrum van Martigny ademt mediterrane flair. De zonnige terrassen rond het centrale plein zijn gezellig gevuld en de kleurrijke gevels doen je denken aan een Italiaans plein. Niet zo gek, want de Grote Sint-Berhardpas is al sinds jaar en dag een belangrijke handelsroute over de Alpen. Met de auto rijden we in een goed uur bergop en bezoeken daar het oude klooster, genieten van het uitzicht van de ruige bergwereld en trakteren ons op een Italiaans ijsje. Daarnaast bezoeken we de kennel met de Sint Bernhard honden die kenmerkend zijn voor deze omgeving. Bezoek in Martigny ook Barryland, een themapark die in het teken staat van deze prachtige honden.


Beeldentuin
Weer terug in Martigny bezoeken we eerst de Pierre Gianadda Foundation. In dit modern aangelegde museum bekijken we de tijdelijke expositie van Rembrandt en Van Gogh en een verzameling van klassieke auto’s. Buiten in de prachtige beeldentuin vinden we sculpturen van internationaal erkende beeldhouwers. Bovendien is dit park een oase van rust.

Likeur proeven
We ontdekten al dat hier veel fruit wordt verbouwd, vooral peren en abrikozen. Voor ons is een bezoekje aan de Morand distilleerderij onvermijdelijk. De rondleiding door het familiebedrijf, opgericht in 1889, is buitengewoon interessant en geeft goed inzicht in het productieproces van de vele siropen en likeuren. Uiteraard hoort daar het proeven bij van de beroemde likeur Williamine! Een mooie afsluiter van dit, voor ons, eerste deel van Walllis. Op naar de Aletsch-Arena.

Culinaire tips
Café du Midi voor de beste kaasfondue in Martigny. Even lunchen doe je bij Brasserie Lion d’Or in het centrum of tussen de wijnranken bij Plan-Cerisier. Meer info: www.martigny.com
Volgende week deel 2 van dit Wallis-vierluik: de Aletsch-Arena. Wallis op tv? Zondagmiddag 7 december 16.30 uur RTL4, herhaling zaterdag 13 december 12.00 uur.




