De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Een treinreis door Tsjechië

TsjechiëEen treinreis door Tsjechië

Zak lekker weg in je stoel, laat al het moois aan je voorbij trekken en reis op je gemak richting de volgende bestemming. Een treinvakantie wordt steeds populairder en Tsjechië is daarvoor uitermate geschikt. Het land heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vrijwel elke stad in Tsjechië̈, hoe klein ook, is bereikbaar per trein.

De hoofdstad Praag

Uiteraard breng je een paar dagen door in de hoofdstad. Doe de prachtige oude binnenstad als citytrip, vier er oud & nieuw of doe het net even anders en ga waar de locals gaan! Er zijn uitstekende verbindingen met Berlijn, Wenen, Bratislava en Krakau. De kosten voor het openbaar vervoer in Tsjechië̈ zijn laag. Een treinreis van twee uur kost ongeveer 10 euro en voor een paar euro meer reis je op stand in de eerste klas. De Tsjechische spoorwegendienst heeft moderne hoge snelheidstreinen, kleine sprinters en er zijn historische trajecten met boemeltreintjes. Vergeet ook niet sommige stationshallen te bewonderen, zoals in Praag, of laat je verrassen door de mini-stations die je tegenkomt. De rijk gedecoreerde hallen en plafonds zullen je verbazen. Aan het einde van de reis ben je gewend om het spoor over te steken om bij je trein te komen en weet je dat nástupište perron betekent.

Lees ook: 

Praag, maar dan net even anders

en

Praag als fijne citytrip!

  • Mooi gedecoreerde koepel in het oude gedeelte van het station van Praag.

Pardubice: prachtige oude stad

Pardubice ligt in Oost-Bohemen en is een belangrijk spoorwegknooppunt in Tsjechië. Het ligt op 50 minuten van Praag en om het half uur vertrekt er een trein in beide richtingen. Ook de Oostenrijkse internationale trein tussen Graz en Praag stopt in Pardubice. Dit is een populair traject voor toeristen, dus reserveren is aan te raden. Pardubice is een prachtige oude stad in het laagland van de Elbe, een landschap gekenmerkt door weiden, loofbossen en historische grachten die doen denken aan een groot kasteelpark. In het centrum van Pardubice ligt het Pernstein-plein, omringd door renaissance huizen en het kasteel uit de 15e eeuw. In het kasteel vind je de oudste Renaissance fresco’s van Bohemen en is een aantal musea gevestigd. In Zámecká, het straatje dat naar het kasteel leidt, zitten leuke koffietentjes (Kovárna bijvoorbeeld) en Vinoteka. Lunchen doe je bijvoorbeeld in de binnentuin van Restauraci Nejen Dvorek. Paarden(sport)liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Vlakbij Pardubice, op fietsafstand van het station Rečany nad Labem, vind je de paardenstoeterij waar al sinds de 12e eeuw de beroemde Kladruber paarden worden gefokt. 

Olomouc: gastronomische hoofdstad van Moravië

Olomouc is het kleinere en relatief onontdekte zusje van Praag met prachtige musea, kerken en een in 1573 opgerichte universiteit. Vandaag de dag is het niet alleen de culturele maar ook de gastronomische hoofdstad van Moravië. Met de RegioJet vanuit Praag trein je er voor € 10,70 in iets meer dan 2 uur naartoe, vanuit Pardubice is het nog een uur en een kwartier verder naar het oosten. Doe een citytour met gids Štefan Blaho, proef de traditionele stinkkaas Olomoucké Tvarůžky en strijk voor het diner neer in Steakhouse & Microbrewery Riegrovka. In de oude overdekte Meat Market stikt het van de hippe tentjes waar het tot in de kleine uurtjes gezellig is. Tsjechie is onmiskenbaar het land van het bier! Overnachten doe je in het prachtige Long Story Short boutique hostel dat op/in de oude stadsmuren gevestigd is. Alle info is hier te vinden.

Rons tipRons tip

Vanuit Nederland neem je de internationale trein naar Berlijn en daar stap je over op de trein naar Praag. Klinkt overzichtelijk, en dat is het ook. Vanaf Amsterdam doe je er in totaal zo’n 11 uur over en je hebt al een retourticket voor minder dan 100 euro. Je vindt ze via www.nsinternational.nl.

Jesenik en de Jeseniky mountains

Vanaf Zábřeh na Morave, een intercitystation tussen Pardubice en Olomouc, trein je in anderhalf uur naar Jesenik. De trein stopt bij diverse kleine stations, rijdt over oude spoorbruggen door de mooiste valleien en vooral tussen Branná en Lipová-lázně heb je een adembenemend uitzicht over de bergen van Jeseník. Slow travel to the max! Bij het station van Lipová-lázně is een kleine tentoonstelling over de lijn. De Jeseniky mountains zijn vooral geliefd bij outdoor-adepts, je kunt er super wandelen, mountainbiken en wintersporten. Beklim de Devil’s Stones (Čertovy Kameny) voor een uitzicht over de vallei en (tip!) bij zonsondergang. De regio beschikt over zeer schone lucht dankzij de wind die rechtstreeks van de Oostzee hier naartoe waait en zich mengt met de vochtige berglucht. Dat sport nóg lekkerder én het verklaart de hoge concentratie wellness centra in de buurt. Bijvoorbeeld Spa Priessnitz, het eerste waterkuuroord ter wereld. Wist je dat de Tsjechen op doktersvoorschrift en door de verzekering vergoed een paar weken naar zo’n kuuroord gestuurd kunnen worden? Ook als je niet komt kuren is een wandeling door het prachtige heuvellandschap bij Priessnitz de moeite waard en komt de inwendige mens aan z’n trekken in het Wiener Kaffeehaus. De regio heeft een luguber tintje vanwege de heksenvervolging die hier in de zeventiende eeuw vele slachtoffers eiste. In het Jesenik museum is een tentoonstelling aan dit onderwerp gewijd die zeer de moeite waard is! 

Met de trein door Tsjechië

Er zijn meerdere vervoerders: de Tsjechische spoorwegen, een aantal regionale aanbieders en je kunt gebruik maken van de high speed regionale en internationale treinen, bijvoorbeeld die van de Oostenrijkse spoorwegen tussen Praag en Wenen. De prijzen variëren tussen de twee en tien euro voor een uur met de trein. Voor dat laatste tarief zit je geriefelijk in de eerste klas en krijg je een flesje champagne en een snack geserveerd.Idos is de Tsjechische 9292ov; de van-deur-tot-deur OV routeplanner voor trein, tram en bus van alle maatschappijen. Vooral de app is superhandig, deze geeft ook eventuele vertragingen weer.

  • Op het station van Praag.
Meer over