De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Vuurwerk in Praag

TsjechiëHierom vier je oud en nieuw in Praag

Vergeet Parijs, Londen, Berlijn of zelfs New York: wat dacht je van oud en nieuw vieren in Praag? Van grootse feesten tot een intiem diner met vuurwerkshow, in de Tsjechische hoofdstad is er voor ieder wat wils.

Spetterende vuurwerkshow

De officiële vuurwerkshow in Praag vindt op 1 januari plaats om 18.00 uur. Elk jaar kent die een ander thema. In 2018 waren er grootste vieringen omtrent ‘100 jaar sinds de stichting van Tsjecho-Slowakije’ dus dit thema zal ook met de vuurwerkshow centraal staan. Meestal wordt het vuurwerk afgestoken in Letná of op een boot gelegen bij Letná. Een goede plek om de show te bekijken is vanaf de heuvel Letná of aan de oevers bij Hotel Intercontinental. Ook speciaal is om de show vanaf de Karelsbrug te bewonderen.

  Kerstmarkt

  De kerstmarkten op het Oude Stadsplein, Wenceslavplein en bij de Praagse Burcht blijven tot 6 januari staan. Hierdoor kun je ook op oudjaarsdag nog langs de kraampjes struinen en handgemaakte kerstdecoraties bewonderen. Bovendien is een kerstmarkt de beste plek om de lokale delicatessen te proeven. Probeer peperkoek (pernik), glühwein (svarene vino), hete punch (punč), gepofte kastanjes (kaštany), een gebakken worstje met mosterd en mierikswortel (klobása s křenem a hořčicí) en sluit af met een glaasje grog, rum gemengd met heet water.


  Stadsplein

  De bekendste kerstmarkt is die op het Oude Stadsplein. Daar staat een prachtig versierde kerstboom. Elk jaar is er een competitie genaamd ‘Hledá se strom’ waar ze op zoek gaan naar de hoogste en mooiste kerstboom uit Tsjechië.

   Intiem dineren op oudjaarsdag

   Praag is een paradijs voor wie van lekker eten houdt. In het centrum bevinden zich tal van restaurants waar je heerlijk kunt dineren. Veel restaurants bieden speciale nieuwjaarsarrangementen, vaak voorzien van een feestelijk tintje. Je kunt er ook voor kiezen om te dineren op het water. Diverse rondvaarten bieden een lopend buffet aan inclusief live muziek. De rondvaarten duren ongeveer drie uur.


   Lees ook

   Citytrip: 48 uur in Praag

    Šťastný nový rok

    Een Tsjechische kerst zit vol tradities, oud en nieuw niet echt, maar veel mensen gaan naar het Oude Stadsplein. Hier zijn de gehele dag muziek- en dansoptredens en wordt er gezamenlijk afgeteld tot het nieuwe jaar. Proosten moet je doen met de Tsjechische champagne Bohemia sekt en wil je iemand een gelukkig nieuwjaar wensen, onthoud dan de zin  Šťastný nový rok’. Feesten kan tot in de late uurtjes. Er zijn diverse (thema)feesten, zoals een gemaskerd bal of vier Oud en Nieuw op een party boat.

     Stevig lunchen en schaatsen

     Voor veel Tsjechen is 1 januari belangrijk. Het is namelijk niet alleen nieuwjaarsdag, maar ook de dag dat Tsjecho-Slowakije zich splitste in Tsjechië en Slowakije. Een traditioneel Tsjechisch gerecht voor 1 januari is čočka. Dit is een maaltijd met linzen, varkensvlees, augurken en gebakken ei. Wie dit gerecht op 1 januari eet, zal een gezond nieuw jaar tegemoet gaan zonder financiële tegenslagen.


     IJshockey

     Na deze flinke maaltijd is het tijd voor wat beweging. Tsjechen zijn dol op ijshockey en in het centrum van Praag zijn enkele openluchtschaatsbanen te vinden, zoals naast het Estates Theater op het plein Ovocný trh en in Letná bij het stadion van Sparta Praag.

     Meer over