De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Praag net even anders: 4 x buitenwijken

TsjechiëPraag net even anders: 4 x buitenwijken

Praag is een populaire bestemming voor een stedentrip in Europa. Het historisch centrum van Praag is een must om te bezoeken, maar er is meer! Zoals de groene wijk Troja of de hippe wijk Holešovice. . Laat je verrassen en ontdek de plekken waar de inwoners van Praag naartoe gaan.

Troja: fauna, flora en wijn

De weelderige groene wijk Troja bevindt zichPrague Zoo, door Tripadvisor verkozen tot vijfde beste dierentuin ter wereld. De uitgestrekte dierentuin is gelegen op een schilderachtige helling aan de rechteroever van de Moldau. Op slechts een paar minuten lopen van de dierentuin kun je 200.000 plantensoorten bewonderen in de botanische tuinen van Praag. Prague Botanical Garden is een ideale plek voor een wandeling of picknick. Er is een buitenexpositie met 15.000 soorten bomen en planten, een Japanse tuin en in de unieke tropische kas Fata Morgana is een weelderig oerwoud nagebootst met exotische flora. In Troja vind je ook de beschermde St. Clara wijngaard, één van de oudste wijngaarden van Praag. Op het terras van het wijnhuis, met een uniek panoramisch uitzicht over Praag, kun je de Boheemse wijnen proeven. Gelegen aan de oever van de Moldau ligt chateau Troja. Een luxueus barok kasteel omringd door prachtige tuinen en wijngaarden. Troja is vanuit het centrum van Praag eenvoudig te bereiken per bus en in de zomermaanden gaan er regelmatig stoomboten.

Troja
 • Gelegen aan de oever van de Moldau ligt chateau Troja.
St. Clara wijngaard
 • Bij St. Clara wijngaard heb je een uniek uitzicht over Praag.

Holešovice: levendig met industrieel karakter

Voorheen was Holešovice geen bijzonder aantrekkelijk gebied met de drukke rivierhaven, fabrieken, stoommolens en zelfs een stadsslachthuis. Nu is het een verplichte stop voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne of hedendaagse kunst. De fabrieken zijn gemoderniseerd en gerenoveerd. Ze worden nu gebruikt als appartementen, kantoren en studio's voor jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten. Het functionalistische handelsgebouw Veletržní palaác uit 1928 herbergt een verzameling moderne en hedendaagse kunst van de Nationale Galerij. Je vindt er meesterwerken gemaakt door beroemde Tsjechische artiesten uit de 20e eeuw. Een andere indrukwekkende kunstbestemming in Holešovice is het DOX-centrum voor hedendaagse kunst. Uitzonderlijke tentoonstellingen en literaire programma's worden georganiseerd in DOX, waar zich ook een boekenwinkel en een mooi café  bevindt. Ook op het gebied van gastronomie is Holešovice aantrekkelijk. Er zijn aantrekkelijke koffieplekjes, restaurants met een verfijnde keuken en hippe lunchspots, zoals Vnitroblock. In dit multifunctionele culturele centrum is een bioscoopruimte, galerie, trendy sneakerwinkel en restaurant.

 • Een indrukwekkende kunstbestemming in Holešovice is het DOX-centrum voor hedendaagse kunst.
 • Het handelsgebouw Veletržní palaác uit 1928 herbergt een verzameling moderne en hedendaagse kunst van de Nationale Galerij.

Karlín: van arm naar rijk

Het ooit saaie Karlín-district, geperst tussen de rivier de Moldau en de Vítkov-heuvel, kreeg nieuw leven ingeblazen door de catastrofale overstromingen van 2002. Waar de haven ooit was, toont Karlín nu zijn futuristische gezicht. Het uitgebreide River City-project heeft opmerkelijke kantoorgebouwen, ontworpen door Amerikaanse, Franse en Deense architecten. Je passeert gebouwen met de namen van 's werelds belangrijkste rivieren - Donauhuis, Amazon Court en Nile House. Port 18600 is een charmante plek vernoemd naar de lokale postcode. Het is het werk van een groep bewoners die de verwaarloosde oever wilden omtoveren tot een plek die uitnodigt om te ontspannen. Karlín is tegenwoordig een modieus wijkgebied van de metropool Praag met brede boulevards, gerenoveerde art-nouveau huizen, trendy restaurants en cafés, groene parken en met zorg gerenoveerde industrieterreinen. Het mooiste plein van Karlín is Lyčkovo met zijn park en statige schoolgebouw. Bij het nabijgelegen plein Karlín staan regelmatig boerenmarkten met seizoensfruit, groenten, zelfgemaakt gebak, kaas en vleeswaren. Het belangrijkste monument in de wijk is het Jan Žižka monument, bovenop de Vítkov-heuvel. De kortste weg is door de heuvel zelf, via de Žižkov- voetgangerstunnel. Deze tunnel verbindt Karlín met het naburige district Žižkov.

Lees ook:

Citytrip: 48 uur in Praag

De sfeer in de wijk Vinohrady doet denken aan Parijs.
 • Vinohrady
Church of St. Ludmila in Vinohrady.

  Vinohrady; créme de la créme

  De wijk Vinohrady dankt zijn naam aan de wijngaarden die keizer Karel IV hier in de 14e eeuw liet planten. Versierde gevels, met bomen omzoomde straten, pittoreske parken met uitzicht op de stad en een sfeer die doet denken aan Parijs. Het maakt dit gebied tot de crème de la crème van de Praagse samenleving en is altijd favoriet geweest bij de inwoners. Tegenwoordig is deze kosmopolitische wijk niet alleen bekend vanwege de hoge huurprijzen, maar ook door de beste restaurants, wijnbars en cafés. Op het plein Jiřího z Poděbrad vinden regelmatig boerenmarkten plaats. Riegrovy Sady is een park van meer dan honderd  jaar oud en biedt intieme hoekjes, open weiden en uitzicht op de skyline van Praag. In de zomer is er een populaire biertuin. Op de top, aan de westelijke rand van het park, heb je een schitterend uitzicht op de oude binnenstad en de Praagse Burcht.

  Meer over