Overwoekerd

CambodjaCambodja Vietnam deel 1: Siem Reap en de tempels van Angkor Wat

In de afgelopen jaren maakten RonReizen-bloggers Peter Wijnen en zijn vrouw Willy veel individuele reizen naar een aantal landen in Azië. Hier belichten zij de trip die ze onlangs maakten naar Cambodja en Zuid-Vietnam. In deel een van deze serie komen ze aan in Cambodja en beschrijven met name de omgeving van Siem Reap.

De aankomst op het vliegveld van Siem Reap is een belevenis. Om een visum voor $30,-- aan te kunnen schaffen passeer je een rij van zo'n 24 douaneambtenaren, die allemaal een blik in je paspoort werpen. Aan het einde van de lange rij drukt de hoogste ambtenaar een stempel in het document en gooit het vervolgens op een grote hoop andere paspoorten. En dan begint het, want zie in die chaos maar eens je paspoort terug te vinden. Als dat uiteindelijk is gelukt passeer je weer een volgend loket (lange rij, blik in paspoort) om bij het laatste loket uit te komen. Dan ben je inmiddels wel tweeënhalf uur verder. Maar... dan mag je wel het land in!

vliegveld
 • Kom je in Siem Reap aan dan duurt het nog wel even eer je door de douane bent...

De stad rond het tempelcomplex

Siem Reap ligt op zo'n 300 kilometer van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. En toch gaan we er allemaal naartoe. Waarom? Deze stad geniet vooral bekendheid door de nabijgelegen tempels van Angkor. Was het nog niet eens zo lang geleden nog een klein plaatsje waar backpackers hun tentje opsloegen; door de groeiende bekendheid van het tempelcomplex (mind you: 400 km²) is er een heuse stad ontstaan. Ga maar na: elk jaar bezoeken een  miljoen mensen Siem Reap. Wat je direct opvalt is de eindeloze stroom aan scooters en brommers. Afgeladen met hele gezinnen of huisraad. Tip: in de directe omgeving van de 'old market' zijn goede restaurants te vinden.

Gezin
 • Een heel gezin op de scooter...
scooter
 • ...of gewoon je complete inboedel. Je ziet het in Cambodja!

Klassieke dansen

Wij vonden het leuk om die avond ook een Apsara dansvoorstelling te bezoeken, in ons geval de Kanell Diner Show. Het is een show met klassieke Khmer-dansen, geïnspireerd op water en geesten. Oorspronkelijk stammen de dansen uit de 6e en 7e eeuw en werden ze voor de keizers in de tempels uitgevoerd. In het midden van de vorige eeuw werden de dansen verder ontwikkeld.De Apsara-dans kreeg in 2003 het predicaat werelderfgoed. 

Wat Preah Prom Rath
 • Wat Preah Prom Rath is en boeddhistische tempel in Siem Reap.

Populaire tempels

Het Angkor-complex staat sinds 1993 op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Voor de rondleiding zijn zo’n 5000 gidsen beschikbaar. Een ticket voor een  dag bezoek aan het tempelcomplex kost $37 p.p. Het is een van de populairste toeristentrekkers van het land. Dat brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee, want vervuiling door het toerisme neemt hand over hand toe en dreigt inmiddels een probleem te worden. Daarnaast worden de tempels en de rivier vaak gebruikt voor bruidsfotografie. De foto’s worden gemaakt voorafgaand aan de bruiloft tussen verloving en huwelijk in.

Trekpleister Angkor Wat

Op 6 kilometer van Siem Reap ligt dé trekpleister van het Angkor-complex, de hindoeïstische tempel Angkor Wat. Met een oppervlakte van meer dan 1,6 km² wordt deze tempel beschouwd als het grootste religieuze monument van de wereld. Het heiligdom is gewijd aan de oppergod Vishnoe; de afbeelding van de tempel staat zelfs op de vlag van Cambodja. Je kunt de tempel in één dag bezoeken, maar ook in meerdere dagen. Een tuk-tuk met chauffeur/gids brengt je naar alle tempels van het complex. 

Rons tipRons tip

Cambodja is een van de snelst groeiende bestemmingen in Azië. Natuurlijk, iedereen wil het tempelcomplex van Angkor zien, maar het heeft wel wat meer te bieden. Niet voor niets komen er zes miljoen toeristen per jaar naar Cambodja. En dat worden er nog wel wat meer, nu ook de Russen en de Chinezen het land hebben ontdekt. Wat de bevolking betreft: het verschil tussen arm en rijk is behoorlijk groot. En de gezondheidszorg is niet om over naar huis te schrijven. Dus gaan de 'rijken' voor een bezoek aan ziekenhuis of specialist naar Vietnam...

Koninklijke paleis
 • In Siem Reap vind je een dependance van het Koninklijk Paleis.

Overwoekerde tempel

De boeddhistische Tha Prohm-tempel op het complex werd gebouwd door koning Jayavarman VII en werd gebruikt als klooster en universiteit. Door de eeuwen heen is de tempel helemaal opgegaan in een ondoordringbaar oerwoud van Kapokbomen en wurgvijgen. De immense wortels van de bomen groeiden door en zelfs over de tempel heen. Na de ontdekking is Ta Prohm niet gerestaureerd en wordt nog steeds in dezelfde staat tentoongesteld. Op het enorme terrein van Angkor van 162 hectare is het dan leuk om in een dorpje te lunchen. Wij deden dat vlak bij het stuwmeer Srah Srang baray, in zo'n origineel Cambodjaans huis op palen, gewoon bij de mensen thuis... 

Lees ook:

Cambodja/Vietnam deel 2: geschiedenis en attracties van Phnom Penh

Cambodja/Vietnam deel 3: van Kampot en Kep naar Chau Doc

Cambodja/Vietnam deel 4: Chau Doc en de Mekong-rivier

Cambodja/Vietnam deel 5: Ho Chi Minh City ontdekken

Cambodja/Vietnam deel 6: bijzondere plekjes in Vietnam

Ta Prohm
 • De Ta Prohm tempel op het complex vormde het decor voor een van de Tomb Raider-films.
Overwoekerd
 • Langzaam maar zeker raken de tempels overwoekerd door de jungle.

Tips

 • Huis op palen

  De gemiddelde prijs voor een lunch of diner in prima restaurants inclusief wijn was van €50 tot €60 met z’n tweetjes. In Cambodja betaalt men overigens meestal met dollars. €Een euro is ongeveer 5.000 Riel, het lokale betaalmiddel. 

  De bevolking van Cambodja rijdt in plaats van taxi’s met de tuk-tuk. Per rit na afdingen kost het je $1 tot $ 2. Maar de scooter en brommer blijft veruit populair bij de lokalen.

  Wij hadden in alle bezochte hotels prima Wi-Fi en het voltage is, ook wel fijn, gewoon 220 volt! 

Meer over