De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Cambodja/Vietnam deel 5: Ho Chi Minh City ontdekken

VietnamCambodja/Vietnam deel 5: Ho Chi Minh City ontdekken

In de afgelopen jaren maakte RonReizen-blogger Willy van Lochem met haar man Peter veel individuele reizen naar een aantal landen in Azië. Hier belicht zij de trip die ze onlangs maakten naar Cambodja en Zuid-Vietnam. In deel 5 van deze serie bevinden ze zich in Ho Chi Minh, het economische hart van Vietnam en bij ons beter bekend als Saigon.

Ho Chi Minh City – voorheen Saigon - de economische hoofdstad van Vietnam, ontwikkelt zich snel. Business is belangrijk en veel jonge ondernemers van over de hele wereld hopen hier hun geld te kunnen verdienen. De stad heeft een aantal moderne wijken, maar ook nog stegen en straten met de sfeer van oud-Vietnam waar de tijd heeft stil gestaan.

Saigon
 • Saigon is een moderne en bruisende stad.
Standbeeld
 • Het standbeeld van Ho Chi Minh voor het stadhuis.

Ho Chi Min City: modern en exclusief

Vlakbij het mooie operagebouw en het duurste internationale hotel van de stad ligt een zeer exclusief winkelcentrum dat zich kan meten met Parijs en Londen. Er is een bruisend nachtleven en er zijn uitstekende restaurants. Voor de lunch is het bijzonder sfeervol en authentieke restaurant NGON in het hart van de stad het aan te bevelen. 

Opera
 • Het operagebouw in Saigon.
winkelcentrum
 • Hypermodern en midden in de stad: de Saigon Centre Shopping Mall.
NGON
 • Lunchen doe je bij NGON.
food
 • Heerlijk eten...

Onder de grond

Cu Chi Tunnels: een immens gangenstelsel van meer dan 200 kilometer lengte dat diende als schuilplaats voor Viet Cong Guerrilla’s tijdens de oorlogen. Tijdens de Vietnamoorlog is het stelsel niet door de Amerikanen ontdekt. De Vietcong groef duizenden kilometers tunnel onder het district Cu Chi ten noordwesten van Saigon om tegen de Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen te vechten.

Tunnels
 • De gids laat zien hoe de strijders onzichtbaar in het tunnelcomplex verdwenen.

Herdenkingspark in Ho Chi Minh City

De ondergrondse tunnels werden gebruikt als logeerruimte voor soldaten, om communicatie te verzorgen en voorraden te vervoeren. Er werden boobytraps gelegd en verrassingsaanvallen uitgevoerd. Vervolgens konden de guerrilla’s veilig onder de grond verdwijnen. De tunnels maken nu als toeristische attractie deel uit van een herdenkingspark voor de Vietnamoorlog in Ho Chi Minh stad.

Indrukwekkend museum

Het War Remnants museum in Ho Chi Minh stad informeert op een indringende manier vooral over de Vietnamoorlog en de oorlog van Frans-Indochina. Het museum toont de verwoestende gevolgen van de Vietnamoorlog. Op het buitenterrein staan tanks en kanonnen, de bekende UH-1 (Huey) helikopter en nog een aantal andere. Het gebouw beslaat drie verdiepingen met zalen vol verschillende oorlogsonderwerpen zoals de bombardementen door de Amerikanen, het gebruik van het ontbladeringsmiddel Agent Orange en het in deze oorlog veel gebruikte Napalm.

De traan van Maria

Volgens de verhalen heeft het majestueuze Mariabeeld op het plein voor de basiliek Saigon Notre Dame Basilica in oktober 2005 gehuild. Over de rechterwang van Maria liep een traan. Er kwamen heel veel mensen op dit verschijnsel af. Volgens de kerk was het niet waar, maar er bleven nog lang nieuwsgierigen toestromen. Franse kolonisten bouwden de basiliek met twee klokkentorens tussen 1877 en 1880 met bouwmateriaal uit Frankrijk.

basiliek
 • Een ijkpunt in de stad: de Saigon Notre Dame Basilica.

Schitterend postkantoor in Ho Chi Minh City

Op het plein van de basiliek staat ook het Hoofdpostkantoor van Saigon gebouwd tussen 1886 en 1891 in neoclassicistische stijl door de Franse architecten Auguste Henri Vildieu en Alfred Foulhoux. Vietnam viel in die tijd onder Frans gezag van de Unie van Indochina. Op dit moment is het nog steeds in gebruik als postkantoor. In de hal hangt een wandschildering van Zuid-Vietnam en Cambodja met alle telegrafieverbindingen en een van Saigon met omgeving uit 1892.

Postkantoor
 • Het schitterende tussen 1886 en 1891 gebouwde postkantoor.

Bijzondere tempel

In de 19e eeuw werd de Chinees-boeddhistische Thien Hau tempel met Vietnamese invloeden in Saigon gebouwd door de Cho Lon gemeenschap ter ere van de Chinese taoïstische Godin van de zee Tianhou. Aan de muur hangen rode stroken papier waarop gelovigen hun gebeden schrijven. De tempel wordt ook wel de Vrouwenpagode genoemd.

Lees ook: 

Cambodja Vietnam deel 1: Siem Reap en de tempels van Angkor Wat

Cambodja/Vietnam 2: geschiedenis en attracties van Phnom Penh

Cambodja Vietnam deel 3: van Kampot en Kep naar Chau Doc

Cambodja Vietnam deel 4: Chau Doc en de Mekong-rivier

Cambodja/Vietnam deel 6: bijzondere plekjes in Vietbnam

tempel
 • Een must see: de Thien Hau-tempel in Saigon.
Rode briefjes
 • De rode briefjes waarop de tempelbezoekers hun namen en gebeden schrijven.
Tempel
 • Thien Hau tempel.

Tips

 • Verblijf in goede 4 sterren hotels.

  De gemiddelde prijs voor een lunch of diner in prima restaurants inclusief wijn was zo'n €50 tot €60 met z’n tweetjes.

  In Vietnam betaalt men meestal met Dong (25000 Dong is ongeveer €1,--).

  Qua vervoer kent men in Vietnam alleen taxi’s of riksja’s. En natuurlijk de onvermijdelijke scooter/brommer.

  Let wel op, want verkeersregels worden niet zo nauw genomen.

Meer over